Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Τραμπ – Ομπάμα: Ο φοβισμένος και ο παραιτημένος [pics, vid]

Η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος
Η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, η μοναδική που δείχνει τους δυο προέδρους στο Οβαλ Γραφείο πριν τελειώσει η συνάντησή τους

Οι πρώτες φωτογραφίες από το Οβάλ Γραφείο όπου συναντήθηκαν για πρώτη – ίσως και τελευταία φορά- ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ έδειξαν αυτό που όλοι φανταζόμασταν: πόσο δύσκολο ήταν και για τους δυο αυτό το ραντεβού.

Και ας κράτησε σχεδόν 90 λεπτά ενώ ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει το ραντεβού (τυπικό και για διαδικαστικά θέματα κυρίως) μόλις 10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε πολλές φορές περάσει… γενεές δεκατέσσερις τον Τραμπ. Το ίδιο και ο Τραμπ βέβαια, είχε tweet-αρει πως ο Ομπάμα θα μείνει στην ιστορία ως ο χειρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Και σε αυτό το κλίμα η χειραψία τους ήταν πιο ψυχρή και από τους πάγους της Αλάσκα. Και το ύφος τους, ανάλογο φυσικά. Ο μεν Ομπάμα σαν να σκεφτόταν «δεν θέλω να είμαι εδώ» και ο Τραμπ «που μπλέξαμε»…

Η γλώσσα του σώματος

«Ο Ομπάμα έμοιαζε εξαιρετικά κουρασμένος, παραιτημένος και έχοντας χάσει την ελπίδα και ο Τραμπ δειλός, σοβαρός και ίσως φοβισμένος». Έτσι “διάβασε” τη γλώσσα του σώματος των δυο προέδρων η Πάτι Γούντι, ειδική σε τέτοια θέματα.

«Αν παρατηρήσετε τον τρόπο που κάθονταν, ο τρόπος που είχαν τα πόδια τους, και οι δυο τα είχαν σε σχήμα Α σαν να έλεγαν “είμαι άνδρας» λέει η Γούντ στη dailymail.com. Παρατήρησε επίσης ότι τα πόδια του Ομπάμα έχουν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, κάτι που μεταφράζεται ως επίδειξη δύναμης, σαν ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ να έστελνε μήνυμα πως «είμαι ακόμη το αφεντικό».

Ο Τραμπ από την άλλη, είχε τα χέρια του σε χαμηλή θέση, σαν να τα ενώνει για να κάνει προσευχή. «Η “ανάγνωσή” μου είναι πως έμαθε κάτι που δεν ήξερε πριν. Είναι μια δειλή θέση» λέει η Γουντ. «Ο Τραμπ κρατά τα χέρια του καθώς ξεκινάει να μιλάει, το οποίο δείχνει πως χρειάζεται να παρηγορήσει τον εαυτό του».

Σύμφωνα με τον ίδια, καθώς ο Ομπαμα χειρονομεί, χαλαρώνει τα χέρια και τα πόδια του. «Δεν είναι τυπικός Ομπάμα αυτός, το οποίο σημαίνει ότι είναι κουρασμένος», λέει. Όταν ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ενθαρρυμένος από το ενδιαφέρον του Τραμπ για να δουλέψει με την ομάδα του (του Ομπάμα) για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας «κλείνει τα μάτια του. Αυτό μου λέει ότι δεν νιώθει απόλυτα ενθαρρυμένος» προσθέτει η Γουντ. Πάντως πιστεύει πως και οι δυο άνδρες ήταν ειλικρινείς στα όσα είπαν, πως θέλουν να συνεργαστούν.

«Ο Ομπάμα ήταν πολύ κουρασμένος, παραιτημένος και χωρίς ελπίδα αλλά πολύ προεδρικός. Ο Τραμπ ήταν σοβαρός και έδειξε σημάδια πως άκουσε λεπτομέρειες που τον έκαναν να φοβηθεί», κατέληξε η Γουντ.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε