Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τραμπ σε Πούτιν: Αλήθεια είχατε εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές;

Τραμπ Πούτιν
Φωτογραφία EPA

Αποκαλύψεις από τη μια, φήμες, δημοσιεύματα και… fake news (κατά τον Ντόναλντ Τραμπ) από την άλλη. Το πήρε απόφαση και ο πρόεδρος των ΗΠΑ και είπε να ρωτήσει ευθέως τον Βλαντιμίρ Πούτιν: είχε η Ρωσία εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, ναι ή όχι;

Η απάντηση που έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ντόναλντ Τραμπ ήταν, φυσικά, αρνητική. Βέβαια, θα ήταν ανήκουστο να παραδεχτεί ένας ηγέτης πως η χώρα του “χειραγώγησε” τις προεδρικές εκλογές σε μια άλλη. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ τον πίστεψε τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και τον χαρακτήρισε “ειλικρινή”. Και κάπως έτσι, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο, τα… άκουσε και μετά τα… μάζεψε.

Η ερώτηση του Τραμπ στον Πούτιν

Η αποκάλυψη για το ερώτημα που έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του έγινε από τη… Ρωσία. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Ντόναλντ Τραμπ ρώτησε απ’ ευθείας τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν συναντήθηκαν στο Βιετνάμ, αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί περί ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με το RIA, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς πώς ο Τραμπ έθεσε την ερώτηση για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη, δήλωσε: «Πράγματι ο Τραμπ ρώτησε αν η πληροφορία αυτή θα μπορούσε να είναι αληθινή, πόσο αληθινή θα μπορούσε να είναι. Και ο πρόεδρος Πούτιν, από την πλευρά του, εξήγησε τη θέση του, που είναι ότι η Ρωσία δεν αναμίχθηκε σε οποιεσδήποτε εκλογές και αυτό δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί».

Ο Πούτιν δήλωσε ακόμη πως δεν καταλαβαίνει «τις αβάσιμες δηλώσεις για το ζήτημα αυτό που γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Αναδίπλωση Τραμπ

Παρά το γεγονός πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι… πεπεισμένες ότι η Ρωσία παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές, αρχικά τουλάχιστον, ο Τραμπ πίστεψε τον Πούτιν.

Αλλά μετά την κατακραυγή, αναγκάστηκε να πάρει αποστάσεις από τα σχόλιά του. Γιατί είναι μάλλον… ασυνήθιστο ο πρόεδρος να μην πιστεύει τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του. Των οποίων είναι… επικεφαλής!

Και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιστεύουν ότι υπήρξε ρωσική ανάμιξη μέσω υποκλοπών ηλεκτρονικών υπολογιστών και της δημοσιοποίησης e-mails για να έλθει σε δύσκολη θέση η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Έτσι, αφού πρώτα χαρακτήρισε τις κατηγορίες για συνέργεια της προεκλογικής εκστρατείας του με τη Μόσχα “απάτη”, φρόντισε να… αναδιπλωθεί. Και είπε ότι είναι με το… μέρος των υπηρεσιών πληροφοριών που τελούν υπό την ηγεσία του.

«Όσο για το αν το πιστεύω ή όχι, σε αυτό είμαι με τις υπηρεσίες μας ιδιαίτερα με τη σημερινή τους σύσταση», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βιετνάμ. «Καθώς τώρα εξαιρετικοί άνθρωποι ηγούνται, πιστεύω πολύ στις υπηρεσίες πληροφοριών μας», πρόσθεσε.

Ντόναλντ, είσαι αφελής

Ένας από τους πρώτους που έσπευσαν να… “κράξουν” τον Αμερικανό πρόεδρο για τις δηλώσεις του ήταν ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Τζον ΜακΚέιν. Ο βετεράνος πολιτικός χαρακτήρισε τον Τραμπ “αφελή”.

Ο ΜακΚέιν τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για «τα συμφέροντα των ΗΠΑ» και το «να πιστεύει κανείς το αντίθετο δεν είναι μόνο αφελές, αλλά θέτει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις