Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Τραμπ: Τα πρώτα θύματα – Δυο δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα επεισόδια!

Τραμπ: Τα πρώτα θύματα – Δυο δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα επεισόδια!

Δύο δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν όταν κάλυπταν τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσινγκτον κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ημέρα της ορκωμοσίας του, κινδυνεύουν να καταδικαστούν έως και σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Ο Ίβαν Ένγκελ του ιστότοπου Vocativ και ο Άλεξ Ρούμπινσταϊν του Russia Today America κατηγορούνται βάσει του νόμου κατά των ταραχών, αν και οι ίδιοι δηλώνουν αθώοι και έχουν την υποστήριξη των εργοδοτών τους.
Οι δύο δημοσιογράφοι κάλυπταν τις κινητοποιήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα στη διάρκεια της ορκωμοσίας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Οι ταραχές που σημειώθηκαν, με μαυροντυμένους νεαρούς να σπάνε βιτρίνες καταστημάτων, να καίνε οχήματα της αστυνομίας και να πυρπολούν αυτοκίνητα, προκάλεσαν ζημιές αξίας μεγαλύτερης των 5.000 δολαρίων (περίπου 4.600 ευρώ), σύμφωνα με την αστυνομία. Εξάλλου περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών ο Ένγκελ και ο Ρούμπινσταϊν. Αφού παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου, οι δύο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής τους τον Φεβρουάριο.

Αν κριθούν ένοχοι, οι δύο δημοσιογράφοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε 10ετή κάθειρξη και σε πρόστιμο 25.000 δολαρίων

Αν κριθούν ένοχοι, οι δύο δημοσιογράφοι που κατηγορούνται βάσει της νομοθεσίας κατά των ταραχών κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε 10ετή κάθειρξη και σε πρόστιμο 25.000 δολαρίων (περίπου 23.000 ευρώ). Το RT επιβεβαίωσε ότι ο Ρούμπινσταϊν συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος την επόμενη ημέρα.

Σε ανακοίνωσή του το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι «τέτοιες ενέργειες αποτελούν στυγνή παραβίαση της δημοσιογραφικής ελευθερίας και είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτικό να τις βλέπουμε στη χώρα που θεωρεί τον εαυτό της πρωταθλήτρια της ελευθερίας του Τύπου». «Δέχθηκα χτύπημα στο πρόσωπο με μια βομβίδα λάμψης, με τύφλωσε για μερικά δευτερόλεπτα και τα αυτιά μου κουδούνιζαν για αρκετή ώρα», δήλωσε ο Ρούμπινσταϊν, προσθέτοντας ότι έδειξε στους αστυνομικούς την δημοσιογραφική του ταυτότητα.

Από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του ιστότοπου Vocativ χαρακτήρισε τις κατηγορίες εις βάρος του δημοσιογράφου του «προσβολή στην Πρώτη Τροπολογία και στην δημοσιογραφική ελευθερία». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα αντικρούσουμε τις αβάσιμες και εξοργιστικές αυτές κατηγορίες».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε