Παρασκευή, 10 Μαΐ
17oC Αθήνα

Τραμπ: Θέλω να κυριαρχήσουμε στο διάστημα – Θα στείλω αστροναύτες στη Σελήνη

Τραμπ: Θέλω να κυριαρχήσουμε στο διάστημα – Θα στείλω αστροναύτες στη Σελήνη
φωτογραφία: Reuters

Μεγαλεπήβολα σχέδια είχε πάντα ο Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα που είναι και ένοικος του Λευκού Οίκου δεν θα έκανε; Αυτή τη φορά θέλει, λοιπόν, να συνδέσει το όνομά του και με κυριαρχία στο διάστημα!

Τη συγκρότηση έως το 2020 ενός έκτου σώματος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, μιας “διαστημικής δύναμης”, για να “κυριαρχήσουμε στο διάστημα” επιθυμεί ο Ντ. Τραμπ, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

“Ήρθε η ώρα να γράψουμε το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία των ενόπλων μας δυνάμεων, να προετοιμαστούμε για το επόμενο πεδίο μάχης όπου οι καλύτεροι και πιο γενναίοι Αμερικανοί θα κληθούν για να αποτρέψουν και να νικήσουν ένα νέο κύμα απειλών ενάντια στο λαό μας και το έθνος μας”, δήλωσε σε ομιλία του προς στρατιωτικούς στο Πεντάγωνο.

Το διαστημικό όνειρο του Τραμπ

Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συγκρότηση της διαστημικής δύναμης του έκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων, μαζί με τον αμερικανικό Στρατό, το Ναυτικό, το Σώμα Πεζοναυτών, την Πολεμική Αεροπορία και την Ακτοφυλακή.

Ωστόσο, η δημιουργία του νέου στρατιωτικού σώματος θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου για να προχωρήσει, ενώ υπολογίζεται ότι ο αρχικός προϋπολογισµός μπορεί να αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 5 χρόνια.

Τον περασμένο Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έδωσε την εντολή για να συσταθεί μία Διαστημική Δύναμη που θα είναι ανεξάρτητη από την Πολεμική Αεροπορία.

“Για να υπερασπιστούμε τις ΗΠΑ δεν αρκεί να έχουμε απλώς μια αμερικανική παρουσία στο διάστημα. Πρέπει να έχουμε αμερικανική κυριαρχία στο διάστημα”, είχε δηλώσει τότε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας.

Η διεθνής νομοθεσία για το Διάστημα

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ είναι μέλος της Συνθήκης Επί των Αρχών που διέπουν τη δραστηριότητα των κρατών κατά την εξερεύνηση και χρησιμοποίηση του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και άλλων ουρανίων σωμάτων (Outer Space Treaty).

Η συνθήκη αυτή απαγορεύει την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής στο διάστημα και επιτρέπει μόνο τη χρήση της Σελήνης και των άλλων ουράνιων σωμάτων για ειρηνικούς σκοπούς.

Οι ανακοινώσεις αυτές του Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν τον πλέον φιλόδοξο στόχο, που θα έχει ως αφετηρία του να σταλεί ρομπότ στη Σελήνη μέσα στο 2019, και μετά να πάνε και αστροναύτες για πρώτη φορά από το 1972.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις