Site icon NewsIT

Τραμπ: Του χάλασαν… το πάρτυ! “Έμφραγμα” για στρατιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους

20.01.2018 | 13:57
Τραμπ

- No... κράτος, no party! Ο Τραμπ είχε σχεδιάσει να περάσει ένα "θριαμβευτικό" σαββατοκύριακο για να γιορτάσει την επέτειο ενός χρόνου από την ορκωμοσία του - Το αδιέξοδο ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, όμως, τον ανάγκασε να τα ακυρώσει όλα και να... τρέχει - Αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους και αναγκαστική αργία για εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίιους υπαλλήλους! - Τεράστια ανησυχία για την επόμενη μέρα - Τι αλλάζει από σήμερα στις ΗΠΑ - Όλο το χρονικό της χειρότερης κρίσης της διακυβέρνησης Τραμπ (μέχρι την επόμενη)

Για τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αυτό το Σαββατοκύριακο θα έπρεπε να είναι ένα διήμερο γιορτής. Σήμερα είναι η πρώτη επέτειος από την ορκωμοσία του. Το χρηματιστήριο βρίσκεται σε συνεχή άνοδο. Η δημοτικότητά του επιτέλους αυξάνεται. Όλα… ιδανικά, λοιπόν, για να ξεκουραστεί και να γιορτάσει στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα μαζί με φίλους και υποστηρικτές.

Κάπου εκεί, όμως, ήρθε το σοκ! Ο Τραμπ αναγκάστηκε να παραμείνει “καθηλωμένος” στην Ουάσινγκτον. Κι αυτό εξαιτίας μίας ακόμη κρίσης στη διάρκεια της προεδρίας του. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν κατάφερε να αποφύγει την αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους.

Η αποτυχία του να ψηφιστεί στη Γερουσία ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους είχε κι ένα ακόμη τεράστιο αρνητικό για τον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ: Έπληξε περαιτέρω την εικόνα που προωθεί ο ίδιος του καλού διαπραγματευτή. Ο οποίος θα κατάφερνε να διορθώσει τη λάθος κουλτούρα που επικρατούσε στην Ουάσινγκτον.

Έξαλλος ο Τραμπ με τους Δημοκρατικούς για το… λουκέτο στις ΗΠΑ!

Ο Λευκός Οίκος αμέσως ξεκίνησε άμεσα να κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για την παύση της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους. Επικρίσεις, ωστόσο, ακούστηκαν και εις βάρος του Αμερικανού προέδρου.

«Είναι σα να επιθυμούσατε την παύση», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ απευθυνόμενος στον Τραμπ.

Για μια ακόμη φορά τον εκθέτει ο… παλιός Τραμπ!

Υπάρχουν, πάντως, κι άλλα αρνητικά στην υπόθεση. Κι αυτά έχουν να κάνουν με παλαιότερες δηλώσεις του. Μια… πονεμένη ιστορία για τον Τραμπ, ο οποίος ουκ ολίγες φορές αφήνεται έκθετος από τον ίδιο του τον εαυτό! Δηλαδή από όσα έλεγε ο ίδιος παλαιότερα…

Click4more: «Θα πεθάνουν άνθρωποι»! «Σφάζονται» Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί για την εξέλιξη – σοκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, λοιπόν, είχε δηλώσει τον Ιούλιο του 2016: «Κανείς δεν γνωρίζει το σύστημα καλύτερα από εμένα. Γι’ αυτό μπορώ να το διορθώσω». Είχε επίσης τονίσει ότι προηγούμενες παύσεις της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ήταν ευθύνη του προσώπου που βρισκόταν στον Λευκό Οίκο.

Σε μια συνέντευξη μετά την παύση του 2013 είχε επισημάνει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι τελικά υπεύθυνος. «Τα προβλήματα ξεκινούν από πάνω και πρέπει να λυθούν από πάνω», είχε τονίσει ο Τραμπ. «Ο πρόεδρος είναι ο ηγέτης και πρέπει να βάλει τους πάντες σε ένα δωμάτιο και πρέπει να ηγηθεί».

Ακύρωσε το… glamorous party!

Χθες, Παρασκευή 19.01.2018, ο Τραμπ άρχισε να διαβλέπει το ενδεχόμενο νέας παύσης. Της πρώτης από το 2013. Τότε, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε μια τελευταία προσπάθεια να βρει μια λύση.

Αμέσως ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στη Φλόριντα. Στη διάρκειά του, θα πραγματοποιούνταν σήμερα μια εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης. Φυσικά και για να γιορταστεί ο πρώτος του χρόνος στην προεδρία. Το κόστος θα ήταν 10.000 δολάρια το ζευγάρι.

Δεν είχε όμως και πολλές επιλογές. Οι επικριτές του θα τον κατακεραύνωναν, αν συμμετείχε σε μια τόσο πολυτελή εκδήλωση. Ειδικά την ώρα που οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι τίθενται σε αναγκαστική αργία.

Έπιασε… δουλειά στον Λευκό Οίκο

Στη συνέχεια ο Τραμπ κάλεσε τον Σούμερ στον Λευκό Οίκο. Επρόκειτο για μια συνάντηση μεταξύ των δύο και μερικών συμβούλων. Χωρίς τη συμμετοχή των επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων. Στόχος ήταν να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός.

Η συνάντηση διήρκησε 90 λεπτά. Μετά το πέρας της τόσο ο Τραμπ όσο και ο Σούμερ έκαναν λόγο για πρόοδο. Γρήγορα όμως ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στην προηγούμενη στάση του: Για να υπάρξει λύση, θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που είχε υιοθετηθεί την Πέμπτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Και το οποίο προέβλεπε την παράταση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους για τέσσερις εβδομάδες.

Ο Σούμερ πίεζε για μια πιο βραχυπρόθεσμη παράταση, διάρκειας μίας εβδομάδας ή λιγότερο. Πρόσθεσε ότι δέχθηκε να τεθεί στο τραπέζι ακόμη και η χρηματοδότηση του τοίχου που θέλει να κατασκευάσει ο Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό.

Νωρίς το βράδυ σύμβουλοι του Λευκού Οίκου επανέλαβαν ότι η πρόταση του Σούμερ δεν συμβάλει στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. «Δεν πίεσε το κόμμα του να τη δεχθεί», απάντησε ο γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη αναφερόμενος στον Τραμπ.

Η… γνωστή τακτική του Τραμπ

Και αυτή τη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να ακολουθεί τη γνωστή του τακτική: Πρώτα ζητεί τη στήριξη των Δημοκρατικών και προτείνει ευελιξία. Μετά τάσσεται στο πλευρό των πιο συντηρητικών κοινοβουλευτικών, υποχωρώντας…

Το ίδιο είχε συμβεί τον Σεπτέμβριο όταν κατέληξε σε συμφωνία για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους. Μια συμφωνία με τον Σούμερ και την επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Μερικές εβδομάδες αργότερα, αφού ο Σούμερ και η Πελόζι είχαν πιστέψει ότι στη συμφωνία περιλαμβανόταν η διατήρηση του προγράμματος DACA, ο Τραμπ υποχώρησε.

Η διαμάχη για το DACA διήρκησε ως τις αρχές Ιανουαρίου. Τότε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο Δημοκρατικός Ντικ Ντέρμπιν κατέληξαν σε συμφωνία για το πρόγραμμα και άλλα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version