Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ερντογάν σε Ολλανδία: Μη μας κάνετε μαθήματα ηθικής, έχετε αίμα στα χέρια σας από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα – Μέρκελ, είσαι αναξιοπρεπής!

Ερντογάν σε Ολλανδία: Μη μας κάνετε μαθήματα ηθικής, έχετε αίμα στα χέρια σας από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα – Μέρκελ, είσαι αναξιοπρεπής!

– Δεν ρίχνουν τους τόνους της άγριας κόντρας τους Ολλανδία – Τουρκία
– Νέα επίθεση του Ερντογάν στους Ολλανδούς για το ρόλο τους στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα
– “Ξέρουμε πως αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό και την ηθική οι Ολλανδοί από το ρόλο τους στη Σρεμπρένιτσα” είπε ο Τούρκος πρόεδρος
– “Να μη μας κάνουν μαθήματα ηθικής αυτοί που έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα”
– “Όποιος υποστηρίζει τους Ολλανδούς χάνει την αξιοπρέπειά του και η Μέρκελ δεν αποτελεί εξαίρεση”
– Ανάρμοστες οι κυρώσεις κατά της Ολλανδίας, εμείς θα έπρεπε να είμαστε εξοργισμένοι δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε

Ούτε βήμα πίσω, ούτε διάθεση για αποκλιμάκωση. Η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ολλανδία συντηρείται τόσο από τον πρόεδρο της πρώτης (ενόψει δημοψηφίσματος) και από τον πρωθυπουργό της δεύτερης (ενόψει των αυριανών βουλευτικών εκλογών). Και οι εκατέρωθεν επιθέσεις, με βαρύτατες εκφράσεις και αιχμές, συνεχίζονται στον απόηχο των όσων έγιναν το Σαββατοκύριακο, με την απαγόρευση προσγείωσης του αεροσκάφους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Ρότερνταμ, την απαγόρευση στην Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων να μπει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, την απέλασή της και τα επεισόδια ανάμεσα σε Τούρκους μετανάστες και την ολλανδική αστυνομία.

Τη σκυτάλη της απάντησης στην απάντηση πήρε το μεσημέρι της Τρίτης (14.03.2017) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μιλώντας σε εκδήλωση για την Ημέρα της Ιατρικής, επιτέθηκε ξανά στην Ολλανδία, μόλις λίγες ώρες μετά την απειλή του πως θα σύρει τη Χάγη στο Διεθνές ΔικαστήριοΑνθρωπίνων Δικαιωμάτων για την συμπεριφορά της προς την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας.

“Ξέρουμε πως αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό και την ηθική οι Ολλανδοί από το ρόλο τους στη Σρεμπρένιτσα”, είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο ρόλο Ολλανδών στρατιωτών στη Σρεμπρένιτσα και στη γενοκτονία του 1995. “Οι Ολλανδοί δεν μας εξέπληξαν, ξέραμε ήδη την ανηθικότητά τους και τους τρόπους τους. Τους ξέρουμε από το ρόλο τους στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα”, είπε. Και πρόσθεσε: “Κανείς δεν πρέπει να προσπαθεί να μας δώσει μαθήματα ηθικής, ειδικά αυτοί που έχουν αίμα στα χέρια τους”.

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν ένα από τα πιο ειδεχθή έγκληματα πολέμου. Διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Το 1995, Σέρβοι από τη Βοσνία σφαγίασαν πάνω απο 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες, γέρους και αγόρια. Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί, δεν έριξαν ούτε μια τουφεκιά για να υπερασπίσουν την πόλη. Πολλοί Βόσνιοι πήγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία και αρκετοί δεν έγιναν δεκτοί. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ. Οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες, τους γέρους και τα αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν, περίπου 8.000 ανθρώπους, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους. Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά από την εξέταση των όσων συνέβησαν, η Ολλανδική κυβέρνηση παραιτήθηκε.

Από τα πυρά του, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες δεν ξέφυγε ούτε η καγκελάριος της Γερμανίας. Μετά το “ντροπή σου” και τις κατηγορίες πως υποθάλπει τρομοκράτες, τώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγόρησε ως αναξιοπρεπή την Άνγκελα Μέρκελ. “Αυτοί που στήριξαν την Ολλανδική στάση έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους και η Μέρκελ δεν αποτελεί εξαίρεση”, τόνισε.

Ρούτε: Εμείς πρέπει να είμαστε εξοργισμένοι!

«Το βρίσκω πολύ περίεργο που η Τουρκία επιβάλει κυρώσεις, όταν η Ολλανδία έχει κάθε λόγο να είναι πολύ πολύ θυμωμένη» ήταν η πρώτη αντίδραση του Ολλανδού πρωθυπουργού μετά την απόφαση της Άγκυρας να απαγορεύσει την επιστροφή του Ολλανδού πρέσβη στην Τουρκία και να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο!

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανάρμοστες κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν σειρά διπλωματικών μέτρων, αλλά όχι οικονομικά μέτρα. «Συνεχίζω να βρίσκω παράξενο ότι στην Τουρκία κάνουν λόγο για κυρώσεις όταν βλέπουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε λόγους για να είμαστε πολύ οργισμένοι με όσα συνέβησαν το σαββατοκύριακο», τόνισε ο Ρούτε.

«Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη (Κιλ Κορνέλις βαν Ριζ) στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα», τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς μετά τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.

«Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας έκαναν. Δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα στα οποία επιβαίνουν Ολλανδοί διπλωμάτες ή διπλωματικές αποστολές να προσγειωθούν στην τουρκική επικράτεια, ούτε να χρησιμοποιούν τον εναέριο μας χώρο», διεμύνυσε ο Κουρτουλμούς.

Διευκρίνισε ότι η Τουρκία ζητά την διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όπως η χρήση έφιππων αστυνομικών και αστυνομικών σκύλων για την αποκατάσταση της τάξης μετά τη διαδήλωση Τούρκων μεταναστών στο προξενείο του Ρότερνταμ. Η Άγκυρα ζητεί επίσης από την Ολλανδία να αποκαταστήσει «το κακό που έκανε»…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε