Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Τρέχουν να σώσουν το Μανχάταν – Κίνδυνος από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Τρέχουν να σώσουν το Μανχάταν – Κίνδυνος από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Πρόταση για τον άμεσο επανασχεδιασμό της ακτογραμμής του Κάτω Μανχάταν, ώστε να είναι πιο ανθεκτικό στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της αλλαγής του κλίματος, δημοσιοποίησε η πόλη της Νέας Υόρκης.

Συναγερμός για το Μανχάταν! Η πόλη της Νέας Υόρκης σχεδιάζει τη “θωράκιση” του Μανχάταν καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για την ποόλη από την άνοδο της στάθμης του νερού της θάλσσσας. Η συγκεκριμένη πρόταση δόθηκε στη δημοσιότητα τον από την New York City Economic Development Corporation (NYCEDC) και ονομάζεται «Lower Manhattan Climate Resilience». Το συνολικό κόστος του πλάνου θα ανέλθει σε 500 εκατομμύρια δολάρια.

Το Κάτω Μανχάταν είναι μια χερσόνησος που περιλαμβάνει μια σειρά από συνοικίες, συμπεριλαμβανομένων των Financial District, South Street Seaport, Battery Park και Two Bridges. Βλέπει σε τρία σώματα νερού, τον ποταμό East River, τον ποταμό Hudson River και το λιμάνι της Νέας Υόρκης (το τελευταίο είναι ανοικτό στον Ατλαντικό, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ευάλωτο στις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης του νερού).

Προβολές της έρευνας που διεξήχθη δείχνουν ότι, το 2050, το 37% του Κάτω Μανχάταν θα είναι ευάλωτο σε άνοδο του νερού λόγω καταιγίδας. Ευάλωτο θα είναι και το 50% των κτηρίων εκεί. Το 2100, εκτιμάται ότι η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει κατά 1,8 μέτρα και το 20% των δρόμων του Κάτω Μανχάταν θα είναι ευάλωτα σε πλημμύρες.

Απαντώντας σε αυτόν τον κίνδυνο, στο σχέδιο προτείνεται η επέκταση περιοχών κατά 152 μέτρα, έκταση που ισοδυναμεί με δύο οικοδομικά τετράγωνα (Νέας Υόρκης οικοδομικά τετράγωνα, όχι Αθήνας). Αυτά θα είναι πάνω από τη στάθμη της θάλασσας ή στο ίδιο ύψος, αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις