Κόσμος

Τριντό: Φόρος τιμής για την νεκρή δημοσιογράφο στο μακελειό της Σομαλίας

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, απέτισε φόρο τιμής στην καναδοσομαλή δημοσιογράφο που σκοτώθηκε στην επίθεση της Σεμπάμπ στην Κισμάγιου.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό καταδίκασε χθες Κυριακή την «ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση» στη Σομαλία η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης μιας καναδής δημοσιογράφου σομαλικής καταγωγής, την «απώλεια της οποίας θρηνεί» η Οτάβα.

Συντετριμμένος ο Τριντό

Ο Τριντό εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, «εξ ονόματος όλων των Καναδών», στην «οικογένεια και στους οικείους της Χόνταν Ναλέγιε, καναδής δημοσιογράφου σομαλικής καταγωγής, η οποία σκοτώθηκε μαζί με τον σύζυγό της Φαρίντ» κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσαν μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ —συνδέεται με την Αλ Κάιντα— σε ξενοδοχείο στην παραθαλάσσια πόλη Κισμάγιου της Σομαλίας.

[read4more]

Η επίθεση έλαβε τέλος το πρωί του Σαββάτου, έπειτα από πολιορκία σχεδόν 12 ωρών. Ακόμη 56 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της τζιχαντιστικής ενέργειας.

Η Χόνταν Ναλέγιε «αναδείκνυε ιστορίες από τη Σομαλία που ήταν θετικές, που παρακινούσαν. Το έργο της έδειχνε τον τρόπο με τον οποίο η ελευθερία του Τύπου μας προσφέρει ευρύτερες προοπτικές, ενθαρρύνει την ποικιλομορφία και την κοινωνική ένταξη», ανέφερε ο Τριντό και πρόσθεσε: «ο Καναδάς, οι σομαλικές κοινότητες και δημοσιογραφικοί κύκλοι σε όλο τον κόσμο θρηνούν την απώλειά της».

Καταδικάζοντας αυτή την «ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση» ο Τριντό επέμεινε στην ανάγκη να «προστατεύεται η ελευθερία του Τύπου, η οποία ενισχύει τις κοινωνίες μας κι επιτρέπει στη δημοκρατία να ανοίγει φτερά».

Ο καναδός υπουργός Μετανάστευσης Άχμεντ Χουσέν, ο οποίος έχει σομαλική καταγωγή και ο ίδιος, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του μέσω Twitter το Σάββατο για τον θάνατο της Ναλέγιε και εξήρε τον ρόλο της στην προσπάθεια να αναδειχθεί η συμβολή των συμπατριωτών της στην καναδική κοινωνία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καζάνι που «βράζει» η Γαλλία: Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους, 1.000 συλλήψεις και νέα επεισόδια - «Μαύρο» στα social media ήθελε η κυβέρνηση
Επεισόδια ξέσπασαν στο τέλος των διαδηλώσεων σε Παρίσι, Μασσαλία και Λυών - Ρίψεις μολότοφ και απάντηση της αστυνομίας με δακρυγόνα - Δύο τραυματίες
Γαλλία
5
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ ζητά αποζημίωση για τα «εγκλήματα» ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του Ιράν
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, βρέθηκε με τον επικεφαλής των δικαστικών αρχών, Γολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, σε μία σπάνια αναφορά συνάντησής του καθώς από τότε που ανέλαβε δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση
Χαμενεΐ
Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ
Η διαμαρτυρία έρχεται σαν συνέχεια της μακρόχρονης εκστρατείας για τη σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου 2023
Τελ Αβίβ
Πεδίο μάχης και τα Τίρανα: Χημικά, πύρινα οδοφράγματα και κυνηγητό γύρω από το αλβανικό υπουργείο Παιδείας
Υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια, με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί σε καίρια σημεία των Τιράνων
Αλβανία