Κόσμος

Τριντό και Τουσκ καταδίκασαν τις ρατσιστικές δηλώσεις Τραμπ για τις τέσσερις γυναίκες βουλευτές

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις εμπρηστικές τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των τεσσάρων νέων βουλευτών των Δημοκρατικών, που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Τριντό χαρακτήρισε «οδυνηρά, λαθεμένα και εντελώς απαράδεκτα» τόσο τα σχόλια του Τραμπ για τις τέσσερις προοδευτικές πολιτικούς, όσο και το σύνθημα «στείλε τις πίσω», που ακούστηκε σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα όπου εμφανίστηκε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας. Για τον Τραμπ, οι τέσσερις νέες βουλευτές της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών «μισούν» την Αμερική και θα όφειλαν να «γυρίσουν πίσω» στη χώρα καταγωγής τους, κατά τις δηλώσεις του που έχουν προκαλέσει σάλο.

«Θέλω οι πάντες στον Καναδά να γνωρίζουν ότι τα σχόλια αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα και δεν πρέπει να επιτρέπονται ή να ενθαρρύνονται στον Καναδά», τόνισε ο Τριντό κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Μόντρεαλ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την ευρωπαία επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Τουσκ: Οι αξίες είναι πολύ πιο σημαντικές από το εμπόριο

Ο Τουσκ, ο οποίος τοποθετήθηκε κατά την ολοκλήρωση της συνόδου Καναδά-ΕΕ, σημείωσε πως αν και δεν θέλει να σχολιάζει εσωτερικά πολιτικά ζητήματα των ΗΠΑ, αισθάνθηκε αναγκασμένος να αντιδράσει.

[read4more]

«Για πολλά χρόνια, ήμουν ένας από τους πιο φιλοαμερικανούς πολιτικούς στην Ευρώπη», ανέφερε ο Τουσκ, όμως «είναι δύσκολο να καταλάβω κάποια γεγονότα, κάποια λόγια και μερικές φορές αν νιώθεις ότι κάτι είναι εντελώς απαράδεκτο, είσαι αναγκασμένος να αντιδράσεις παρά τις οικονομικές δοσοληψίες, παρά τα συμφέροντα. Για μένα οι αξίες είναι πολύ πιο σημαντικές από το εμπόριο, λυπάμαι, ίσως είμαι λίγο παλιομοδίτικος, αλλά δεν θα αλλάξω ποτέ άποψη γι’ αυτό το θέμα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφερόμενος στο σύνθημα για τις Αμερικανίδες πολιτικούς, συμπλήρωσε: «Νιώθω αληθινά σαν στο σπίτι μου εδώ στο Μόντρεαλ, την πιο ευρωπαϊκή από τις καναδικές πόλεις, ίσως επειδή δεν άκουσα κανέναν να κραυγάζει “στείλε τον πίσω”».

Πέραν της αντίδρασής τους για το θέμα που σχεδόν μονοπωλεί την επικαιρότητα στις ΗΠΑ, Τριντό και Τουσκ ανακοίνωσαν την υπογραφή μιας κοινής διακήρυξης για περίπου σαράντα θέματα και διατράνωσαν τη στενή καναδοευρωπαϊκή συνεργασία, ιδίως στις προσπάθειες μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ακόμη, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι συνήψαν συμφωνία για την προστασία των ωκεανών, που αφορά ιδίως τις προσπάθειες να μειωθεί το πλαστικό που καταλήγει στις θάλασσες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκλογές στο Ισραήλ: Νετανιάχου και Άιζενκοτ παλεύουν για την πρωτιά – Τα exit polls και η μάχη για σχηματισμό κυβέρνησης
Ο Γκάντι Άιζενκοτ έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί άμεσα για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επικαλεστεί την πρωτιά του Λικούντ για να διεκδικήσει νέα εντολή
Γκάντι Άιζενκοτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
«Σφάχτηκαν» ο απεσταλμένος των ΗΠΑ και ο ΥΠΕΞ της Κούβας στον ΟΗΕ: «Είσαι ψεύτης» – «Κάνε πίσω, εδώ δεν είναι Αβάνα»
Όσο ο Μάικ Γουόλτς περιέγραφε τα χρόνια φερόμενης διαφθοράς από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, μέλη της κουβανικής αντιπροσωπείας μαζί και ο Μπρούνο Ροντρίγκες, άρχισαν να φωνάζουν ζητώντας το λόγο για θέμα τάξης
ΟΗΕ
Η Γιούλια Ναβάλναγια προειδοποιεί για συμμαχία αυταρχικών καθεστώτων με την ακροδεξιάς στην Ευρώπη
«Ξέρουν να εκμεταλλεύονται τα χρηματοπιστωτικά και νομικά συστήματα των δυτικών χωρών και να παρακάμπτουν τους περιορισμούς και τις κυρώσεις», λέει η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι
Γιούλια Ναβάλνα