Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Τρομοκράτες συγκέντρωναν τόνους εκρηκτικών σε μυστικό εργοστάσιο στο Λονδίνο

Τρομοκράτες συγκέντρωναν τόνους εκρηκτικών σε μυστικό εργοστάσιο στο Λονδίνο

Μια αποκάλυψη που έρχεται να προκαλέσει σάλο. Όχι μόνο για τη σοβαρότητά της αλλά και γιατί κρατήθηκε μυστική τέσσερα χρόνια. Από το φθινόπωρο του ’15 συγκεκριμένα όταν στο Λονδίνο βρέθηκαν τόνοι εκρηκτικά σε μυστικό εργοστάσιο.

Τη αποκάλυψη κάνει η Daily Telegraph. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρομοκράτες με διασυνδέσεις με το Ιράν συνελήφθησαν να συγκεντρώνουν τόνους εκρηκτικών στα προάστια του Λονδίνου σε ένα μυστικό εργοστάσιο κατασκευής βομβών.

Άνθρωποι που συνδέονται με την Χεζμπολάχ (ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου) είχαν συγκεντρώσει χιλιάδες παγοκύστες που περιείχαν νιτρικό αμμώνιο, ένα κοινό συστατικό που χρησιμοποιείται στις αυτοσχέδιες βόμβες.

Το σχέδιο αποκάλυψε η MI5 και η Μητροπολιτική Αστυνομία το φθινόπωρο του 2015 λίγους μήνες μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας από τη Βρετανία και το Ιράν. Η ποσότητα των εκρηκτικών (σ.σ. τρεις τόνοι νιτρικού αμμωνίου) είναι μεγαλύτερη από εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση που έγινε στις 19 Απριλίου 1995 στην Οκλαχόμα Σίτι, όπου σκοτώθηκαν 168 άνθρωποι και καταστράφηκαν εκατοντάδες κτίρια.

Πηγή με γνώση της υπόθεσης χαρακτήρισε το σχέδιο “καλά οργανωμένη τρομοκρατική ενέργεια”, ενώ μια άλλη είπε ότι η αποθηκευμένη ποσότητα εκρηκτικών ήταν ικανή να προκαλέσει “μεγάλη ζημιά”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η αποκάλυψη αυτή εγείρει ερωτήματα για το αν η κυβέρνηση της Βρετανίας επέλεξε να μην αποκαλύψει το σχέδιο εν μέρει επειδή είχε δεσμευτεί να κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επί σειρά ετών η παράνομη δραστηριότητα αυτή κρατιόταν κρυφή από το κοινό αλλά και από βουλευτές που συζητούσαν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν στο σύνολό της την Χεζμπολάχ.

Η αστυνομία έκανε εφόδους σε τρεις επιχειρήσεις και ένα σπίτι στο βορειοδυτικό Λονδίνο.

Ένας άνδρας περίπου 40 ετών συνελήφθη ως ύποπτος για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Η ανακάλυψη του πυρήνα ήταν τόσο σημαντική ώστε ο (τότε πρωθυπουργός) Ντέιβιντ Κάμερον και η (τότε υπουργός Εσωτερικών) Τερέζα Μέι, είχαν ενημερωθεί προσωπικά για την υπόθεση.

Η Χεζμπολάχ προστέθηκε στο σύνολό της στη λίστα με τις απαγορευμένες τρομοκρατικές οργανώσεις τον Φεβρουάριο του 2019, περισσότερα από τρία χρόνια μετά την ανακάλυψη του τρομοκρατικού σχεδίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις