Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο! Τα έκαναν… ρόιδο οι Γερμανοί! Πόρισμα “φωτιά”

Βερολίνο τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο

Η τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο στις 19 Δεκεμβρίου του 2016 με τους 12 νεκρούς είχε συγκλονίσει. Τώρα, αποκαλύπτεται και με… πόρισμα ότι οι γερμανικές αρχές τα έκαναν “μούσκεμα”.

Το πόρισμα του ειδικού ερευνητή για την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο είναι κόλαφος για τις γερμανικές αρχές. Η επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου από τον Τυνήσιο Άνις Αμρί, ο οποίος έπεσε με νταλίκα πάνω σε χριστουγεννιάτικη αγορά και σκότωσε 12 ανθρώπους, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Πως; Ίσως αν ο δράστης είχε συλληφθεί, όπως έπρεπε!

Ήταν η πιο πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία. 12 νεκροί και 60 τραυματίες ο απολογισμός της. Ο Άμρι έκλεψε νταλίκα, αφού σκότωσε τον Πολωνό οδηγό της και έπεσε με αυτή πάνω σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του δυτικού Βερολίνου.

Η Γερουσία του Βερολίνου ανέθεσε σε ειδικό ερευνητή να ψάξει αν έχουν βάση οι υποψίες για λάθη και παραλείψεις των αρχών. Η πρώτη –ενδιάμεση- έκθεση παρουσιάστηκε το καλοκαίρι. Έκανε λόγο για χαμένες ευκαιρίες, ακόμα και παραποίηση αρχείων.

Τρεις μήνες αργότερα ο ειδικός ερευνητής Μπούνο Γιόστ παρουσίασε στο Βερολίνο το τελικό πόρισμα της έκθεσης. Επιβεβαιώνεται ότι η τρομοκρατική επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά ήταν ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας λαθών και παραλείψεων των γερμανικών αρχών.

Έχασαν τη “χρυσή” ευκαιρία

Η έκθεση δεν απαντά με ένα ξεκάθαρο ναι ή όχι αν οι γερμανικές αρχές θα μπορούσαν να αποτρέψουν την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο. Κατά την εκτίμηση του ερευνητή η γερμανική αστυνομία δεν εκμεταλλεύθηκε μια “χρυσή” ευκαιρία που της δόθηκε τέλη Ιουλίου του 2016.

Αστυνομικοί είχαν συλλάβει τότε τον Άνις Άμρι στην πόλη Φριντριχσχάφεν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Δεν κατάλαβαν με ποιόν είχαν να κάνουν και έτσι ο Τυνήσιος αφέθηκε μετά από μόλις δύο μέρες ελεύθερος.

Όταν έγινε αυτό το λάθος οι γερμανικές αρχές γνώριζαν ότι ο Άνις Άμρι, είχε ζητήσει άσυλο σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας με πλαστά ονόματα. Ήξεραν επίσης ότι εμπορευόταν ναρκωτικά και ότι είχε εμπλακεί σε συμπλοκές. Πολλές από αυτές τις πληροφορίες προέρχονται από παρακολουθήσεις της αστυνομίας του Βερολίνου.

Το όνομα Άμρι ήταν τότε ήδη καταγεγραμμένο στο Κοινό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της ομοσπονδίας και των κρατιδίων (GTAZ). Με λίγα λόγια, ο ειδικός ερευνητής συμπεραίνει ότι ο μετέπειτα τρομοκράτης θα έπρεπε να είχε συλληφθεί όχι για ένα διήμερο, αλλά για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Τους ξεγέλασε

Όλα δείχνουν ότι από τότε που ο Τυνήσιος μπήκε στη Γερμανία από την Ιταλία μέχρι την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά ξεγελούσε τις γερμανικές αρχές.

Όπως όμως υπενθυμίζει ο Μπρούνο Γιοστ, στην αρχή της προσφυγικής κρίσης το καλοκαίρι του 2015 οι γερμανικές αρχές βρίσκονταν υπό τρομερή πίεση.

Αναφέρει μάλιστα ως παράδειγμα ότι τότε τα δακτυλικά αποτυπώματα των προσφύγων και μεταναστών δεν αποθηκεύονταν ψηφιακά, αλλά σε χαρτί. Και γι’ αυτό το λόγο ο Άμρι κατάφερνε συνεχώς να ξεφεύγει από τις αρχές και να χρησιμοποιεί πλαστά ονόματα στις μετακινήσεις του εντός Γερμανίας.

Το γεγονός αυτό δεν δικαιολογεί ωστόσο τίποτα, υπογράμμισε ο ειδικός ερευνητής.

Αντιδράσεις

Αντιδρώντας στο πόρισμα ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών (σ.σ. του κόμματος της Μέρκελ) Στέφαν Χάρμπαρτ ζητά περισσότερες εξουσίες για τις ομοσπονδιακές αρχές.

Αυτές, όπως λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rhein-Neckar Zeitung, πρέπει να δίνονται όταν πρόκειται για εν δυνάμει τρομοκράτες.

Παράλληλα ζητά ενίσχυση προσωπικού τόσο στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος όσο και στην Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Deutsche Welle, Rhein-Neckar Zeitung

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις