Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

«Τρομοκρατημένη» η Μέρκελ: Χειρότερο το τρίτο κύμα της πανδημίας στη Γερμανία

Μέρκελ

«Υπερβολικά υψηλοί» είναι οι αριθμοί των κρουσμάτων του κορονοϊού, δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τονίζοντας πως το τρίτο κύμα «είναι για μας ίσως και το χειρότερο».

Μιλώντας σήμερα στα εγκαίνια της – φέτος ψηφιακής – Έκθεσης του Ανόβερου, η Καγκελάριος Μέρκελ περιέγραψε ως εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τόνισε ότι, προκειμένου να σπάσει το τρίτο κύμα, «το σημαντικότερο όπλο είναι ο εμβολιασμός.» Τα τεστ, πρόσθεσε, μας βοηθούν να χτίσουμε μια γέφυρα, μέχρι να δούμε την επίδραση της ανοσοποίησης.

Σκέψεις για παράταση του lockdown μέχρι τα μέσα του Ιουνίου

Σε οριακό σημείο όσον αφορά στη μάχη με τον κορονοϊό βρίσκεται η Γερμανία. Κι αυτό όχι μόνον για το γεγονός ότι η πολυπόθητη κάμψη των κρουσμάτων και των θανάτων δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Αλλά κυρίως γιατί η κεντρική εξουσία – δηλαδή η Καγκελάριος Μέρκελ – και η περιφερειακή – δηλαδή οι επικεφαλής των κρατιδίων – δεν βρίσκουν κοινό τόπο, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη λήψη μέτρων.

Μόλις πριν λίγες ημέρες ακυρώθηκε η σύσκεψη που επρόκειτο να έχει η Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων. Όπως ανέφερε στις 9/4/2021 το Business Insider, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια «διαφωνούν πλήρως σχετικά με το τι θα έπρεπε τελικά να αποφασιστεί στη συγκεκριμένη διάσκεψη».

Τα «κάστανα από τη φωτιά» ανέλαβε να βγάλει ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, ο οποίος όμως – σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Tagesspiegel» – σε συζήτησή του με τα επιτελεία των κυβερνήσεων των κρατιδίων – άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνει η Γερμανία σε lockdown μέχρι τα μέσα Ιουνίου!

Η κυβέρνηση αναμένει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων έως έξι εβδομάδων.
 

click4more Γερμανία: Πάνω από 3 εκατ. τα κρούσματα κορονοϊού – Σχεδιάζει το πιο αυστηρό lockdown η κυβέρνηση

 

Ο κ. Μπράουν επισήμανε στις κυβερνήσεις των κρατιδίων ότι με την εισαγωγή νομοθεσίας που θα προβλέπει την αυτόματη επιβολή μέτρων περιορισμού εφόσον τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, η Γερμανία θα παραμείνει, όπως εκτιμάται, σε συνθήκες lockdown έως το τέλος Μαΐου ή τα μέσα Ιουνίου.

Τα μέτρα θα αφορούν περιορισμούς στη λειτουργία καταστημάτων, εστιατορίων, γυμναστηρίων, θεάτρων και απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες, ενώ σε περίπτωση που ο δείκτης υπερβεί το 200, θα κλείνουν αυτομάτως τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Αυτή τη στιγμή η Γερμανία ως σύνολο βρίσκεται στο 135, ενώ περισσότερες από τις μισές περιφέρειες βρίσκονται πάνω από το 100. Τα μέτρα θα μπορούν να προσβληθούν μόνο με προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για τις συζητήσεις που διεξάγει με τα κρατίδια ο κ. Μπράουν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν σχολιάζει εμπιστευτικές συνομιλίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις