Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Τρόμος στη Σομαλία: Νεκροί και τραυματίες σε επίθεση ισλαμιστών σε πολυτελές ξενοδοχείο

Τρόμος στη Σομαλία: Νεκροί και τραυματίες σε επίθεση ισλαμιστών σε πολυτελές ξενοδοχείο
Twitter

Στη Σομαλία ισλαμιστές Σεμπάμπ επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο Χαγιάτ στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ μιλούν για θύματα.

Αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στη Σομαλία ανέφεραν ότι από το ξενοδοχείο Χαγιάτ στο Μογκαντίσου, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι ισλαμιστές Σεμπάμπ, ακούγονται πυρά και εκρήξεις.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό Αμπντουκαντίρ Χάσαν, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνεται ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ισλαμιστών οι οποίοι έχουν καταφύγει στο ξενοδοχείο.

«Ακούστηκε μια τεράστια έκρηξη λίγα λεπτά προτού διεισδύσουν δια της βίας οι δράστες στο ξενοδοχείο», είπε ο Χάσαν. «Δεν έχουμε λεπτομέρειες μέχρι τώρα, όμως υπάρχουν θύματα και οι δυνάμεις ασφαλείας αντιμετωπίζουν τον εχθρό», πρόσθεσε.

Οι μάρτυρες είπαν ότι ακολούθησε μια δεύτερη έκρηξη, λίγα λεπτά μετά την πρώτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν οι διασώστες, οι αστυνομικοί και οι πολίτες που έσπευσαν στο ξενοδοχείο για να βοηθήσουν τα θύματα.

Δείτε βίντεο από τις εκρήξεις στο ξενοδοχείο Χαγιάτ:

«Η περιοχή είναι αποκλεισμένη, υπάρχει ανταλλαγή πυρών», είπε ένας μάρτυρας.

Σομαλία: Οι ισλαμιστές Σεμπάμπ παρακλάδι της Αλ Κάιντα

Η οργάνωση Σεμπάμπ, που συνδέεται με τη Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μια λακωνική ανακοίνωση σε ιστότοπο φίλα προσκείμενο στους ισλαμιστές.

Οι Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Σομαλίας το 2011 όμως διατηρούν σημαντική επιρροή στις αγροτικές περιοχές. Τους τελευταίους μήνες έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους. Στις 17 Αυγούστου ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε σε αεροπορικό πλήγμα 13 μέλη των Σεμπάμπ που είχαν επιτεθεί σε στρατιώτες του τακτικού στρατού της Σομαλίας σε μια απομονωμένη ζώνη της χώρας, κοντά στο Τιντάαν, περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια της Μογκαντίσου. Τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει πολλά τέτοια αεροπορικά πλήγματα. Την ίδια περίοδο, οι Σεμπάμπ εξαπέλυσαν επιθέσεις στα σύνορα μεταξύ της Σομαλίας και της Αιθιοπίας, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τη σταθερότητα της μεθορίου.

Ο νέος πρόεδρος της Σομαλίας, ο Χάσαν Σεΐχ Μοχάμουντ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν αρκεί η στρατιωτική προσέγγιση για να τερματιστεί η δράση των Σεμπάμπ, σημειώνοντας όμως ότι η κυβέρνησή του θα διαπραγματευτεί με τους ισλαμιστές μόνο όταν το κρίνει σκόπιμο. Στις αρχές Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Χάμζα Άμπντι Μπάρε, ανακοίνωσε ότι διόρισε υπουργό Θρησκευτικών Θεμάτων ένα πρώην στέλεχος των Σεμπάμπ, τον Μουκτάρ Ρομπόου ή Αμπού Μανσούρ, ο οποίος αποσκίρτησε το 2017 από την οργάνωση της οποίας ήταν συνιδρυτής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις