Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Τσακώνονται για την Αφρίν Τραμπ και Ερντογάν

Τουρκία ΗΠΑ Γκιουλέν Τραμπ Ερντογάν Αφρίν

– Δημόσιο ξεκατίνιασμα χωρίς τέλος ανάμεσα σε Τραμπ και Ερντογάν με αφορμή την Αφρίν
– Νέο άδειασμα των ΗΠΑ στον πρόεδρο της Τουρκίας
– “Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) ήταν αυστηρός και σκληρός” είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
– “Αφήστε τους Κούρδους και πιάστε τον ISIS” το μήνυμα της Ουάσινγκτον
– Κι ο Ερντογάν το χαβά του: Θα φτάσω ως το Ιράκ!

Ένας πόλεμος κανονικός (αυτός της Τουρκίας στην Αφρίν) και ένας πόλεμος εντυπώσεων. Αυτός που είναι σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες μέρες, με τις ΗΠΑ και την Τουρκία ή τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν προτιμάτε για το ποιος κατσάδιασε ποιον, ποιος τα… άκουσε και αν απάντησε. Όλα ενώ στη Συρία άμαχοι πεθαίνουν και ο Τούρκος πρόεδρος “υπόσχεται” να συνεχίσει μέχρι να “καθαρίσει” τα σύνορα από τους “τρομοκράτες”.

Πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο η τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ερντογάν. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα. Η Τουρκία, από την πλευρά της, έβαλε… ψεύτες τους Αμερικάνους. Και τώρα, ήταν η σειρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιτεθεί στον Τούρκο πρόεδρο. Και όχι μόνο να τον “αδειάσει” αλλά να τον εγκαλέσει κιόλας!

«Σκληρός με τον Ερντογάν ο Τραμπ»

Το νέο επεισόδιο στην άγρια κόντρα ΗΠΑ – Τουρκίας ήρθε κατά την ενημέρωση από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Χέδερ Νιούαρτ όχι μόνο απέρριψε όσα ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά αλλά κάλεσε τον Ερντογάν να σταματήσει την επιχείρηση στην Αφρίν, η οποία εξυπηρετεί τους τζιχαντιστές και όχι την ειρήνη!

«Όπως γνωρίζετε ο πρόεδρος είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Ο υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον συμμετείχε σε αυτή την επικοινωνία. Θα έλεγα ότι ήταν μια πολύ ξεκάθαρη και αυστηρή κλήση γιατί είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στο Αφρίν. Πιστεύουμε ότι η προσοχή όλων πρέπει να μείνει στραμμένη στο Ισλαμικό Κράτος και να μην αποσπάται από άλλα πράγματα. Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες της Τουρκίας για το ΡΚΚ.

Οι ΗΠΑ (όπως και η Τουρκία) θεωρούν ότι το ΡΚΚ είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και εταίρος στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο αν η Τουρκία επικεντρωθεί στο τι συμβαίνει στο Αφρίν, αυτό αποσπά την προσοχή από το ISIS. Ο μοναδικός λόγος που είμαστε στη Συρία, όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και ολόκληρος ο συνασπισμός, είναι για να εξαφανίσουμε το ISIS, την οργάνωση που αποκεφάλιζε και σταύρωνε ανθρώπους. Γι’ αυτό είμαστε εκεί πέρα».

«Ο Ερντογάν μπορεί να λέει… ό,τι θέλει»

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι παραποιήθηκε το κείμενο της συνομιλίας του Τραμπ με τον Ερντογάν, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε… κι άλλα καρφιά στη φαρέτρα της!

«Δεν μας εκπλήσσει που η ανακοίνωση της Τουρκίας έχει άλλο περιεχόμενο. Ο πρόεδρος (Τραμπ) ήταν ξεκάθαρος. Νομίζω ότι ήταν σκληρός απέναντι στον πρόεδρο Ερντογάν. Το ίδιο έχει κάνει και ο ΥΠΕΞ Τίλερσον. Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και εμείς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένουμε για την ορθότητα των πρακτικών αυτής της τηλεφωνικής κλήσης», είπε.

Η Νιούαρτ ρωτήθηκε και για τα όσα υπονόησε ο ανώτατος σύμβουλος του Ερντογάν, Ilnur Cevik. Πως δηλαδή Αμερικανοί κομάντο που βρίσκονται στη Συρία και συνεργάζονται με τους Κούρδους μπορεί να χτυπηθούν από τον τουρκικό στρατό. «Πολλές χώρες θα πουν εξωφρενικά πράγματα. Οι ηγέτες θα πουν εξωφρενικά πράγματα. Δεν θα σχολιάσω την κάθε τοποθέτηση που κάνει ο κάθε ηγέτης στον κόσμο».

«Άμα σας λέμε κάτι…»

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι το θέμα της Αφρίν τέθηκε και στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Ρεξ Τίλερσον και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Παροτρύνουμε την Τουρκία να προχωρήσει σε μια αποκλιμάκωση. Όταν καλούμε μια χώρα, ειδικά έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, να αποκλιμακώσει (την κατάσταση), ελπίζουμε ότι θα πάρουν πολύ στα σοβαρά αυτές μας τις ανησυχίες. Θα χαρακτήριζα τα πρακτικά της τηλεφωνικής συνομιλίας του πρόεδρου Τραμπ με τον πρόεδρο Ερντογάν ως πολύ αυστηρά.

Στη συνομιλία μετέφερε την ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στο Αφρίν που μπορεί να υποσκάψει τους κοινούς μας στόχους στη Συρία. Ο πρόεδρος πίεσε την Τουρκία να αποκλιμακώσει και να περιορίσει τις στρατιωτικές της ενέργειες σε αυτή τη περιοχή, να αποφύγει τους τραυματισμούς αμάχων πολιτών.

(…) βλέπουμε άλλη μια αναστάτωση στη βορειοδυτική Συρία γιατί η Τουρκία έχασε από τα μάτια της τον στόχο (ISIS) και πηγαίνει να κυνηγήσει το ΡΚΚ. Και πάλι τονίζω ότι μοιραζόμαστε τις ανησυχίες της, αλλά θέλουμε σταθερότητα στη Συρία».

Τα όπλα και η επιμονή του Τούρκου δημοσιογράφου

Ένα μεγάλο “αγκάθι” ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία είναι και οι εξοπλισμοί της Ουάσινγκτον στους Κούρδους της Συρίας. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ “άδειασε” τον Ερντογάν και γι’ αυτό.

«Οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει όπλα στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για να χρησιμοποιηθούν στη Ράκα και να απελευθερωθεί η πόλη από τον ISIS. Αυτά τα όπλα παραδόθηκαν για συγκεκριμένες αποστολές και δεν παρέχουμε όπλα σε καμία άλλη ομάδα της περιοχής για κανένα λόγο».

Τούρκος δημοσιογράφος του TRT επέμενε να ρωτά εάν αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν οικισμούς εντός της τουρκικής επικράτειας. Η Χέδερ Νιούαρτ απάντησε: «Δεν έχω επιπλέον πληροφορίες να δώσω για την χρήση αυτών των όπλων. Το υπουργείο Άμυνας είναι αρμόδιο για να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση».

Δεν σταματάει στην Αφρίν ο Ερντογάν!

Παρά τις… παραινέσεις των ΗΠΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο δεν προτίθεται να αποσυρθεί από την Αφρίν αλλά θα φτάσει ως το… Ιράκ. Γιατί κι εκεί, υπάρχουν Κούρδοι! «Δεν θα αφήσω κανέναν τρομοκράτη μέχρι τα ιρακινά σύνορα», είπε ο Ερντογάν!

Φωτογραφία EPA

Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ξανά την Παρασκευή (26.01.2018) να εισβάλει και σε άλλες πόλεις της βόρειας Συρίας, σε όλο το μήκος των συνόρων! Και να φτάσει μέχρι το Ιράκ! Στόχος του, λέει, να εξαλειφθεί κάθε παρουσία μιας κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική.

Μιλώντας προς επαρχιακούς αξιωματούχους του κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν δήλωσε πως μετά τη συνεχιζόμενη επιχείρησή του στο Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, η Τουρκία θα συνεχίσει προς ανατολάς.

Υποσχέθηκε ότι θα «καθαρίσει» τη Μανμπίτζ, που βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ. ανατολικά της Αφρίν και όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είναι παρούσες στο πλευρό των Κούρδων πολιτοφυλάκων.

Πηγή: mignatiou.com, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις