Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Τσακώνονται ΗΠΑ-Μόσχα για το ποιός ζήτησε τη συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν

Τσακώνονται ΗΠΑ-Μόσχα για το ποιός ζήτησε τη συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής υποστήριξε σήμερα ότι δεν είναι αληθές πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιδίωκε απεγνωσμένα να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και ότι, αντιθέτως με όσα λέγονται, η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε αυτήν τη συνάντηση.

Οι δηλώσεις του Γιούρι Ουσάκοφ έρχονται σε αντίθεση με εκείνες που έκαναν την Πέμπτη Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι δύο πρόεδροι πρόκειται να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα.
Ο Ουσάκοφ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Λευκός Οίκος παρουσίασε μια “διαστρεβλωμένη” εκδοχή των γεγονότων και ότι το Κρεμλίνο αναμένει μια πιο επαγγελματική στάση εκ μέρους της Ουάσινγκτον για παρόμοια θέματα στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο, το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ του Πούτιν και του Ομπάμα θα είναι η κατάσταση στη Συρία, όμως θα αναφερθούν και σε άλλα ζητήματα, όπως η κρίση στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τα θέματα αυτά και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τους οποίους θα δει ξεχωριστά στις 2 Οκτωβρίου στο Παρίσι. Ο Ουσάκοφ διευκρίνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα συναντηθεί ξεχωριστά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Ο Ουσάκοφ χαιρέτισε τη δήλωση που έκανε η καγκελάριος Μέρκελ με την οποία πρότεινε να περιληφθούν περισσότερες χώρες στις συνομιλίες για το συριακό ζήτημα. “Νομίζω ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας: η Μέρκελ τις τελευταίες ημέρες μίλησε για την ανάγκη να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για τη Συρία με πολλούς πρωταγωνιστές”, είπε διευκρινίζοντας ότι η καγκελάριος αναφερόταν στο Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία, τη Ρωσία και άλλες χώρες. “Αυτό συνάδει με ό,τι είχαμε εμείς κατά νου”, κατέληξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε