Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Τσαβούσογλου για Ανατολική Μεσόγειο: Εμποδίσαμε την Ελλάδα να μπει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα

Τσαβούσογλου για Ανατολική Μεσόγειο: Εμποδίσαμε την Ελλάδα να μπει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα

Σε νέες του δηλώσεις ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνει λόγο τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημειώνει δε ότι «η Ελλάδα επιχείρησε πολλές φορές να μπει εκεί κι εμείς την εμποδίσαμε».

Απαντώντας στην έντονη κριτική της αντιπολίτευσης για σημάδια υποχώρησης της Τουρκία καθώς έχουν σταματήσει οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην πολιτική της Άγκυρας στην περιοχή. «Εμείς προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας. Η Ελλάδα επιχείρησε πολλές φορές να μπει εκεί, εμείς την εμποδίσαμε, άρα προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. 

«Στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν υπάρχει κανένα θέμα υποχώρησής μας. Εμείς έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας και την καταγράψαμε στον ΟΗΕ. Στα πλαίσια αυτά υπογράψαμε και συμφωνία με τη Λιβύη για τα δυτικά όρια μας; Ναι, το κάναμε. Κι εμείς και η Λιβύη κοινοποιήσαμε τη συμφωνία μας στον ΟΗΕ. Μετά τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας δεν είναι ανάγκη να κάνετε συνέχεια εκεί σεισμικές έρευνες ή γεωτρήσεις. Εκείνα τα σημεία είναι δικά σας και όποτε υπάρχουν αξιόλογα δείγματα κάνετε έρευνες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου.

«Εμείς προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας. Η Ελλάδα επιχείρησε πολλές φορές να μπει εκεί, εμείς την εμποδίσαμε, άρα προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέφερε το θέμα των γκρίζων ζωνών. Απαντώντας σε βουλευτές που εξαπέλυσαν τα βέλη τους κατά της κυβέρνησης με το πρόσχημα ότι επέτρεψε στην Ελλάδα να καταλάβει κάποια νησιά του Αιγαίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αυτό ναι μεν συνέβη, αλλά πριν τη διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μας κατηγορείτε αλλά η παράβαση στο ζήτημα των νησιών δε συνέβη την εποχή της διακυβέρνησης του AKP. Αυτά έγιναν πριν από εμάς και όταν δούμε τα αρχεία, να δούμε που θα φτάσουμε. Προσπαθώ να μη μιλάω ιδιαίτερα για το εθνικό συμφέρον» ανέφερε. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις