Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τσαβούσογλου για Κυπριακή ΑΟΖ: ΗΠΑ και Κατάρ δεν θα κάνουν έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας μας

Τσαβούσογλου για Κυπριακή ΑΟΖ: ΗΠΑ και Κατάρ δεν θα κάνουν έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας μας

Την διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ και το Κατάρ δεν θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ – εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας κατά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου – έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μιλώντας στο κοινοβούλιο. 

Ειδικότερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι συζήτησε τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με το Κατάρ και του υποσχέθηκαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αναμένεται ανακοίνωση από τις δύο χώρες για να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί ο ισχυρισμός του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας

«Φέτος, η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν 6 φορές να στείλουν στην υφαλοκρηπίδα μας πλοία τρίτων χωρών και κάθε φορά με τις επαφές μας, με τις εν λόγω χώρες, αλλά και με τους στρατιώτες μας, δηλαδή με την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων μας, τους εμποδίσαμε. Τι είπαμε πριν; Είμαστε έτοιμοι για όλα, αν χρειαστεί στο τραπέζι κι αν χρειαστεί και στο μέτωπο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.  

Και προσέθεσε: «Για τη συμφωνία που έχουν υπογράψει το Κατάρ και Exxon πρέπει να ξεκαθαρίσω πως όπως είπα και νωρίτερα, πως κανένας δεν μπορεί να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας δίχως την άδεια μας. Επίσης κανένας δεν μπορεί να μπει στις περιοχές που έχει δώσει άδειες ερευνών η ”ΤΔΒΚ”. Και ουσιαστικά και οι δυο χώρες, οι ΗΠΑ και το Κατάρ, υποσχέθηκαν πως στο οικόπεδο 5 δεν θα μπουν στην περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας.  Δεν θα μπουν, θα παραμείνουν στην περιοχή νότια από την γραμμή της υφαλοκρηπίδας μας στο οικόπεδο 5». 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις