Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Τσαβούσογλου για το «sofagate»: Εμείς κάναμε ό,τι μας είπαν οι Ευρωπαίοι

Τσαβούσογλου για το «sofagate»: Εμείς κάναμε ό,τι μας είπαν οι Ευρωπαίοι

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έζησε τη μεγαλύτερη, ίσως, στιγμή αμηχανίας της πολιτικής της ζωής της. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έχουν μπει στο στόχαστρο, με την Τουρκία να προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της.

«Γιατί δεν έκανε κάτι» αναρωτήθηκαν (ίσως και λιγότερο κόσμια κάποιοι) ο Σαρλ Μισέλ όταν είδε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να περιμένει… κάπου να καθίσει, ενώ εκείνος είχε ήδη πάρει τη θέση του στην πολυθρόνα δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε… μισή συγγνώμη στην πρόεδρο της Κομισιόν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου «δίνει» και μάλιστα στεγνά τους Ευρωπαίους.

Ο Τούρκος υπουργός όχι μόνο δεν ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο που η τουρκική προεδρία συμπεριφέρθηκε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά βρήκε ευκαιρία να ρίξει λάδι στη φωτιά του θυμού των Ευρωπαίων για τον Σαρλ Μισέλ!

Η Άγκυρα δεν φταίει σε τίποτα, αφού η ταξιθεσία στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ακολούθησε τις οδηγίες που είχαν δοθεί από την πλευρά των Ευρωπαίων, υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Καθημερινής στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, οι υπεύθυνοι του πρωτοκόλλου της Ε.Ε. είχαν ζητήσει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο και η Άγκυρα εφάρμοσε όλες τις υποδείξεις και τα αιτήματα των Ευρωπαίων. 

Click4more Sofagate: Ούτε μισή συγγνώμη από Σαρλ Μισέλ στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Δεν θα θέλαμε να αναφερθούμε στο ζήτημα του πρωτοκόλλου, όμως υπάρχουν άδικες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας. Αναφέρονται στην αξία που δίνουμε στη γυναίκα και το πάνε και σε άλλα ζητήματα. Η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες και δεν πραγματοποιείται επίσκεψη για πρώτη φορά. Η υποδοχή στην Τουρκία γίνεται πάντα στα πλαίσια του διεθνούς πρωτοκόλλου και της τουρκικής φιλοξενίας. Σε κάθε επίσκεψη δική μας ή των ξένων, προηγείται συνάντηση των υπευθύνων του πρωτοκόλλου και γίνονται συνομιλίες για το ζήτημα της ταξιθεσίας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση που έγινε με τον πρόεδρο μας, στο πρωτόκολλο, ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της ευρωπαϊκής πλευράς. Δηλαδή κανονίστηκε η συγκεκριμένη μορφή ταξιθεσίας σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ε.Ε. Τελεία!», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Αν δεν υπήρχαν αυτές οι βαριές κατηγορίες δεν θα κάναμε αυτήν την ανακοίνωση. Όμως σε ανώτατο επίπεδο προσπαθούν να παρουσιάσουν πως το έχει οργανώσει η Τουρκία. Δεν θέλουμε να εισέλθουμε στις πρακτικές εντός της Ε.Ε και στα υπόλοιπα θέματα τους. Όμως οι υπεύθυνοι του πρωτοκόλλου είχαν συναντηθεί από πριν και έγιναν όλα σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα αιτήματα των Ευρωπαίων», συμπλήρωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το Reuters σημειώνει πως υπήρχαν τρία καθίσματα όταν, στο παρελθόν, ο Ερντογάν επισκεπτόταν τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπούν από κοινού τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πληροφορίες από Καθημερινή και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις