Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Τσαβούσογλου πριν από τη συνάντηση με Δένδια: Θα συζητήσουμε ανοιχτά τις διαφορές μας

Τσαβούσογλου πριν από τη συνάντηση με Δένδια: Θα συζητήσουμε ανοιχτά τις διαφορές μας

Μόλις λίγες ώρες έχουν απομείνει πριν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρεθεί στην Άγκυρα για να συναντήσει πρώτα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μετά τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο οποίος δήλωσε ανοιχτός σε «ειλικρινή διάλογο».

Αφού έκανε μια… αναδρομή στην πρόφαση 5ετία και τις δυσκολίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατηγορώντας φυσικά την Ελλάδα για αρνητική στάση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε όπως εκείνος και ο Νίκος Δένδιας σήμερα στην Άγκυρα θα έχουν μια ειλικρινή συζήτηση και θα συζητήσουν όλες τις διαφορές που έχουν η Αθήνα και η Άγκυρα. 

«Σχεδιάζουμε να τον υποδεχτούμε (τον Νίκο Δένδια) σε φιλική ατμόσφαιρα. Ο διάλογος με την Ελλάδα και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου είναι πολύ σημαντικές. Δεν χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλες χώρες για να τα πούμε με την Ελλάδα. Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα και πρέπει να τα συζητήσουμε ανοιχτά», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο NTV.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, σύμφωνα με το Reuters, και στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, λέγοντας ότι όλοι μπορούν να έχουν συνομιλίες με όλους.

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα παραθέσει, προς τιμήν του Έλληνα ομολόγου του, δείπνο “ιφτάρ”, λόγω της έναρξης του ραμαζανιού. Η πρόσκληση σε “ιφτάρ” θεωρείται εξαιρετικά τιμητική για τον προσκεκλημένο.

Σημειώνεται ότι μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί τα κατεχόμενα. Η επίσκεψή του επρόκειτο να γίνει σήμερα, μόλις λίγες ώρες πριν από το τετ α τετ του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών αλλά την τελευταία στιγμή έγινε γνωστό ότι τελικά το ταξίδι του θα γίνει αύριο Παρασκευή. 

Η πρόσκληση Ερντογάν σε Δένδια 

Πριν συναντήσει τον ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στο παλάτι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου. Αργά το βράδυ της Τετάρτης (14.04.2021) το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο, πριν από τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Αμέσως μόλις δέχτηκε την πρόσκληση, ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε, φυσικά, με τον πρωθυπουργό και προετοίμασαν το τετ α τετ των δύο ανδρών, το οποίο θα γίνει στις 3 το μεσημέρι στο παλάτι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύο ώρες πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού Δένδια – Τσαβούσογλου.

Click4more Ερντογάν σε παραλήρημα: «Αν χρειαστεί να επέμβουμε στην Κύπρο τα πλοία μας είναι έτοιμα»

Ο Νίκος Δένδιας θα κομίσει μήνυμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό στον Τούρκο πρόεδρο. 

Η Ελλάδα διαμηνύει στην Άγκυρα την ανάγκη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, όπως και την ανάγκη για παύση των προκλήσεων, σε μια στιγμή μάλιστα που η στάση της βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκτός πρωτοκόλλου συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ερμηνεύεται και ως μια κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει ένα απευθείας μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η στροφή της Λιβύης και η… έκρηξη Ερντογάν

Το αίτημα Ερντογάν έρχεται λίγες ώρες μετά την ευθεία τοποθέτηση του προέδρου της Λιβύης Μοχάμεντ Αλ Μένφι, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι η χώρα του επιθυμεί τη συνεργασία με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, και τη συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επανεκκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών.

Μία ημέρα πριν, και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, μέσα από το παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα, έβαζε φρένο στον Τούρκο πρόεδρο. Ξεκαθάριζε ότι το “Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” – το οποίο υπενθυμίζεται ότι δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης – είναι μια ‘”σημαντική συμφωνία”, ωστόσο η χώρα του, προς διασφάλιση των δικαιωμάτων της, θα συζητήσει και με άλλες χώρες της Μεσογείου.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν χτες την έκρηξη Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες στην περιοχή του παράνομου Τούρκο-λιβυκού μνημονίου, ενώ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στην περιοχή.

Χαρακτηριστική του εκνευρισμού του είναι και η δήλωση του ότι στην Κύπρο “δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα θα τα κάνουν” σημείωσε, χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο… τι είδους πλοία εννοεί.

Οι δηλώσεις αυτές, την ώρα μάλιστα που ο Ερντογάν δηλώνει ότι η Τουρκία είναι πιστή στη θέση της ότι επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε., δημιουργούν συνθήκες έντασης εν όψει των συναντήσεων σήμερα του Ν. Δένδια με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Η ατζέντα της Αθήνας

Στη συνάντηση του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Νίκος Δένδιας θα απλώσει όλη τη βεντάλια των ελληνικών θέσεων. Από την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, που αποτελούν τις μόνες διαφορές μας προς επίλυση με την Τουρκία, ως τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, το προσφυγικό και το Κυπριακό, ενόψει και της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το θέμα στο τέλος του μηνός. Επίσης οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία.

Το μόνο που δεν μπαίνει σε συζήτηση με την Άγκυρα είναι ό,τι άπτεται των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις