Κόσμος

Τσαβούσογλου: Σπόνσορας της τρομοκρατίας ο Μακρόν

Τα σημερινά σχόλια του Μακρόν και του Τσαβούσογλου υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες εντάσεις ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την επίθεση της Άγκυρας στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), λέγοντας ότι ο Γάλλος ηγέτης είναι σπόνσορας της τρομοκρατίας.

“Αυτός είναι ήδη ο σπόνσορας της τρομοκρατικής οργάνωσης και τους φιλοξενεί αυτούς σε σταθερή βάση στο Ελιζέ. Αν λέει ότι ο σύμμαχός του είναι η τρομοκρατική οργάνωση… τότε δεν υπάρχει πράγματι τίποτε περισσότεροι να πω”, είπε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.

Τον περασμένο μήνα, ο Μακρόν συνάντησε την Τζιχάν ‘Αχμεντ, την εκπρόσωπο των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), των οποίων η YPG αποτελεί μεγάλο τμήμα, για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς τους Κούρδους στη μάχη τους κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει αλληλεγγύη από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ την ίδια ώρα που εξαπολύει επίθεση στη Συρία ως ένα “τετελεσμένο γεγονός”.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι ο Μακρόν δεν μπορεί να είναι ο ηγέτης της Ευρώπης όταν αμφιταλαντεύεται με αυτόν τον τρόπο. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, υπάρχει ένα κενό στην Ευρώπη, και (ο Μακρόν) προσπαθεί να είναι ο ηγέτης της, αλλά η ηγεσία έρχεται απολύτως φυσιολογικά”.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας, αλλά τα σημερινά σχόλια του Μακρόν και του Τσαβούσογλου υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες εντάσεις ενόψει της συνόδου κορυφής την προσεχή εβδομάδα στο Λονδίνο για την 70ή επέτειο του ΝΑΤΟ.

Το Reuters μετέδωσε σήμερα ότι η Τουρκία αρνείται να στηρίξει ένα αμυντικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία μέχρι να αποσπάσει περισσότερη πολιτική στήριξη στη μάχη της κατά της YPG. Xθες Τετάρτη, τουρκική πηγή είπε ότι το αδιέξοδο προέκυψε από την ενέργεια των ΗΠΑ να αποσύρουν την στήριξή τους σε ένα ξεχωριστό τουρκικό αμυντικό πρόγραμμα.

Όταν ρωτήθηκε για το αδιέξοδο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ενεργεί κατά τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες όλων των συμμάχων του, αλλά πρόσθεσε ότι η Άγκυρα ήθελε να βρει μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το αδιέξοδο στο αμυντικό σχέδιο.

“Δεν είμαστε κατά του σχεδίου του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής. Ωστόσο, ό,τι ζητείται για τις χώρες της Βαλτικής θα πρέπει επίσης να γίνεται για εμάς. Και εμείς είμαστε σύμμαχοι”, είπε ο Τσαβούσογλου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάνω από δεκατρείς οι νεκροί στην Νέα Υόρκη λόγω του πολικού ψύχους - «Οι περισσότεροι υπέστησαν υποθερμία» λέει ο Μαμντάνι
Για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, η δημοτική αρχή κινητοποίησε έναν στόλο 20 οχημάτων με προσωπικό υγείας, όπως και έκτακτα κέντρα θέρμανση
Πεζοί περπατούν σε έναν χιονισμένο δρόμο, καθώς μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη
Ο Στάρμερ ζητά την απομάκρυνση του Βρετανού πρώην υπουργού Μάντελσον από τη Βουλή των Λόρδων λόγω της επαφής του με τον Επστάιν
Το 2009 ο Μάντελσον πρότεινε στον Επστάιν να ζητήσει από τον επικεφαλής της τράπεζας JPMorgan «να απειλήσει λιγάκι» τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας για να μειώσει τον φόρο επί των μπόνους των τραπεζιτών
Peter Mandelson
Αλληλογραφία του Τζέφρι Επστάιν με την Αριάν ντε Ρότσιλντ μετά το δημοψήφισμα για τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα – «Την έχουν πραγματικά γ@@@@@ι»
Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να καρατομίσει τον Γιάνη Βαρουφάκη σχολιάστηκε από τον Τζέφρι Επστάιν και την Αριάν ντε Ρότσιλντ
A document that was included in the U.S. Department of Justice release of the Jeffrey Epstein files is photographed Sunday, Feb. 1, 2026, shows the report when Epstein was taken into custody on July 6, 2019. 5