Κόσμος

Τσαβούσογλου: Σπόνσορας της τρομοκρατίας ο Μακρόν

Τα σημερινά σχόλια του Μακρόν και του Τσαβούσογλου υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες εντάσεις ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την επίθεση της Άγκυρας στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), λέγοντας ότι ο Γάλλος ηγέτης είναι σπόνσορας της τρομοκρατίας.

“Αυτός είναι ήδη ο σπόνσορας της τρομοκρατικής οργάνωσης και τους φιλοξενεί αυτούς σε σταθερή βάση στο Ελιζέ. Αν λέει ότι ο σύμμαχός του είναι η τρομοκρατική οργάνωση… τότε δεν υπάρχει πράγματι τίποτε περισσότεροι να πω”, είπε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.

Τον περασμένο μήνα, ο Μακρόν συνάντησε την Τζιχάν ‘Αχμεντ, την εκπρόσωπο των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), των οποίων η YPG αποτελεί μεγάλο τμήμα, για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς τους Κούρδους στη μάχη τους κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει αλληλεγγύη από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ την ίδια ώρα που εξαπολύει επίθεση στη Συρία ως ένα “τετελεσμένο γεγονός”.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι ο Μακρόν δεν μπορεί να είναι ο ηγέτης της Ευρώπης όταν αμφιταλαντεύεται με αυτόν τον τρόπο. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, υπάρχει ένα κενό στην Ευρώπη, και (ο Μακρόν) προσπαθεί να είναι ο ηγέτης της, αλλά η ηγεσία έρχεται απολύτως φυσιολογικά”.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας, αλλά τα σημερινά σχόλια του Μακρόν και του Τσαβούσογλου υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες εντάσεις ενόψει της συνόδου κορυφής την προσεχή εβδομάδα στο Λονδίνο για την 70ή επέτειο του ΝΑΤΟ.

Το Reuters μετέδωσε σήμερα ότι η Τουρκία αρνείται να στηρίξει ένα αμυντικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία μέχρι να αποσπάσει περισσότερη πολιτική στήριξη στη μάχη της κατά της YPG. Xθες Τετάρτη, τουρκική πηγή είπε ότι το αδιέξοδο προέκυψε από την ενέργεια των ΗΠΑ να αποσύρουν την στήριξή τους σε ένα ξεχωριστό τουρκικό αμυντικό πρόγραμμα.

Όταν ρωτήθηκε για το αδιέξοδο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ενεργεί κατά τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες όλων των συμμάχων του, αλλά πρόσθεσε ότι η Άγκυρα ήθελε να βρει μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το αδιέξοδο στο αμυντικό σχέδιο.

“Δεν είμαστε κατά του σχεδίου του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής. Ωστόσο, ό,τι ζητείται για τις χώρες της Βαλτικής θα πρέπει επίσης να γίνεται για εμάς. Και εμείς είμαστε σύμμαχοι”, είπε ο Τσαβούσογλου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε ζωντανή μετάδοση και με τουφέκι θα εκτελεστεί ο μακελάρης του Φορτ Χουντ που σκότωσε 13 άτομα σε ιατρείο στρατιωτικής βάσης στο Τέξας
Εξάντλησε τις δυνατότητες έφεσης πέρυσι, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για τον Ντόναλντ Τραμπ να επικυρώσει την ποινή αυτή την εβδομάδα, κατόπιν σύστασης του Χέγκσεθ
Ο καταδικασμένος τρομοκράτης Νιντάλ Μαλίκ Χάσαν
Ιαπωνία: Αμερικανός πεζοναύτης κατηγορείται για την δολοφονία 39χρονης στην Οκινάουα – Διαδηλώσεις στο Τόκιο
20χρονος υποδεκανέας Ντέβιν Τζέικομπ Μπάλαρντ, φέρεται να σκότωσε την Άννα Γιαγκί σε ξενοδοχείο στη Νάχα - Διαδηλωτές καταγγέλλουν εγκλήματα Αμερικανών στρατιωτικών στη χώρα
Ιαπωνία
Bloomberg: Στον «πάγο» από το Eurogroup το αίτημα Ελλάδας και Ιταλίας για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας λόγω της ενεργειακής κρίσης
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Βάλντις Ντομπρόβσκις ζητά δημοσιονομική σύνεση: «Θα εξετάσουμε πιο διεξοδικά τα αιτήματα Ελλάδας και Ιταλίας για μεγαλύτερη ευελιξία»
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία και την Παραγωγικότητα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, και ο Πιερ Γκραμένα, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο 12
Ένας «παλιός φίλος», μια σόμπα και ένα σαμοβάρι: Η φωτογραφία από τα γενέθλια του Πούτιν με τον πρώην Γερμανό καγκελάριο, Σρέντερ
Ο Πούτιν γιόρτασε τα γενέθλιά του με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στην κατοικία του στη Μόσχα, ο πρώην καγκελάριος έφτασε στη Ρωσία για δουλειές που σχετίζονται με την αλυσίδα Globus
Πηγή φωτογραφιών: AFP