Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τσέλσι Μάνινγκ: Είπα ξείπα από το Χάρβαρντ – Την κάλεσαν αλλά το μετάνιωσαν λόγω CIA

Τσέλσι Μάνινγκ

Οι αντιδράσεις ακύρωσαν την πρόσκληση που είχε απευθύνει το Χάρβαρντ στην Τσέλσι Μάνινγκ.

Το πανεπιστήμιο των ΗΠΑ Χάρβαρντ απέσυρε την πρόσκληση για ομιλία που είχε απευθύνει στην Τσέλσι Μάνινγκ, την διεμφυλική πρώην στρατιώτη του αμερικανικού στρατού που είχε καταδικαστεί για την διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων, μετά τις αντιδράσεις από υψηλόβαθμα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η 29χρονη Μάνινγκ αφέθηκε ελεύθερη τον Μάιο από στρατιωτική φυλακή του Κάνσας, όπου εξέτιε ποινή για την διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks.

Αντιδράσεις και… αναδίπλωση για την πρόσκληση στην Τσέλσι Μάνινγκ

Η Σχολή Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι, που ανήκει στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει προσκαλέσει το αμφιλεγόμενο αυτό πρόσωπο να μιλήσει σε φόρουμ του. Η πρόσκληση ισχύει, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κοσμήτορας του Harvard Kennedy School Ντάγκλας Έλμεντορφ.

“Τώρα θεωρώ ότι η πρόσκληση προς την Τσέλσι Μάνινγκ να μιλήσει ήταν ένα λάθος για το οποίο αναλαμβάνω την ευθύνη. Το βλέπω πιο ξεκάθαρα τώρα ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν τιμητικό τον τίτλο του επισκέπτη ομιλητή, επομένως θα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας αυτό όταν απευθύνουμε προσκλήσεις”.

Ο Πομπέο «έδωσε γραμμή»

Η ανακοίνωση έγινε μετά την ακύρωση χθες Πέμπτη από τον επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο ομιλίας του στο πανεπιστήμιο επειδή είχε προσκληθεί και η Μάνινγκ, την οποία σε επιστολή του προς το πανεπστήμιο με την οποία αιτιολογεί την απόφασή του, χαρακτηρίζει “προδότη των Αμερικανών”.

“Η συνείδησή μου και το καθήκον μου προς τους άνδρες και τις γυναίκες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν μου επιτρέπουν να προδώσω την εμπιστοσύνη τους εμφανιζόμενος να υποστηρίζω την απόφαση του Χάρβαρντ (για την πρόσκληση προς την Μάνινγκ) με την συμμετοχή μου”, έγραψε.

Χθες Πέμπτη επίσης, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της CIA Μάικλ Μορέλ, παραιτήθηκε από την θέση του στο ΔΣ του πανεπιστημίου, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης. “Ωραία”, έγραψε στο Twitter η Τσέλσι Μάνινγκ μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις