Κόσμος

Τσετσενία: Πέθανε σύζυγος ακτιβίστριας – Τον υποχρέωσαν να την ξυλοκοπήσει και έστειλαν τον γιο του στον πόλεμο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην Τσετσενία πέθανε από καρδιακή προσβολή ο Αντάμ Μουράντοφ, σύζυγος μιας ακτιβίστριας που συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της επιστράτευσης στις 21 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το Κέντρο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Μεμοριάλ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του «Μεμοριάλ» , στις 21 Σεπτεμβρίου η αστυνομία συνέλαβε τις γυναίκες που διαδήλωσαν και την μετέφεραν στο δημαρχείο της πρωτεύουσας Γκρόζνι.

Στη συνεχεία στο δημαρχείο οδήγησαν τους συζύγους τους, τους οποίους ανάγκασαν να ξυλοκοπήσουν τις γυναίκες τους διαφορετικά θα το έκαναν οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε και ο Τσετσένος πολιτικός της αντιπολίτευσης Ιμπραγκίμ Γιανγκουλμπάγεφ, στον ιστότοπο «Βέρστκα».

Στις 25 Σεπτεμβρίου ο 18χρονος γιος του Μουράντοφ, Βαλίντ τηλεφώνησε στους γονείς του και τους είπε ότι βρίσκεται στο αεροπλάνο το οποίο κατευθύνεται στην Ουκρανία. Δύο μέρες αργότερα ο Βαλίντ Μουράντοφ, τους ανέφρε ότι σύντομα θα τον στείλουν στην πρώτη γραμμή.

Την επόμενη μέρα ο πατέρας του Αντάμ Μουράντοφ, πέθανε κατά την διάρκεια της προσευχής από καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι αρχές έδωσαν στον Βαλίντ την άδεια να παρευρεθεί στην κηδεία του πατέρα του.

«Οι πηγές μας στην Τσετσενία λένε ότι αυτή τη στιγμή στην οικογένεια Μουράντοφ ασκούνται ισχυρές πιέσεις από την μεριά της αστυνομίας. Απαιτούν από τα μέλη της οικογένειας να κάνουν δηλώσεις στην κάμερα και να διαψεύσουν όσα μεταδίδονται ότι έγιναν κατά παράβαση του νόμου σε βάρος τους και συγκεκριμένα ότι εξανάγκασαν τον Βαλίντ Μουράντοφ να πάει να πολεμήσει στην Ουκρανία και ότι έδειραν την μητέρα του, καθώς η ιστορία αυτή είχε μεγάλο αντίκτυπο στους Τσετσένους», αναφέρει το «Μεμοριάλ».

Ο Αντάμ Μουράντοφ ήταν θείος του Νταούντ Μουράντοφ, τον οποίο τον Δεκέμβριο του 2020 απέλασαν απο την Ρωσία στην Γαλλία, όπου ζήτησε άσυλο αλλά δεν του δόθηκε. Απελάθηκε πίσω στη Ρωσία, όπου υπέστη βασανιστήρια και κατηγορήθηκε για τρομοκρατική δραστηριότητα.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2021 ο Νταούντ πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε κέντρο κράτησης στο Γκρόζνι. Ήταν 19 ετών. Η σορός του δεν παραδόθηκε στους συγγενείς του για την ταφή.

Στην αντιπολεμική διαδήλωση που είχε γίνει στο Γκρόζνι, αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε την μερική επιστράτευση συμμετείχαν μερικές δεκάδες γυναίκες.

Αρχικά οι αρχές της Τσετσενίας αρνήθηκαν ότι πραγματοποιήθηκε διαδήλωση, ωστόσο αργότερα την σύλληψη των γυναικών επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ. Ο Καντίροφ χαρακτήρισε όσους συμμετείχαν σε τέτοιες διαδηλώσεις «εχθρούς του λαού» δηλώνοντας ότι θα στείλει τους συγγενείς τους να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το γιγάντιο πάντα του Πεκίνου, ο Μενγκ Λαν, εγκαινίασε το νέο του σπίτι τρώγοντας «αραχτός» το αγαπημένο του μπαμπού
Το νέο συγκρότημα του Ζωολογικού Κήπου του Πεκίνου εκτείνεται σε 13.000 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει τέσσερις εσωτερικούς εκθεσιακούς χώρους, πέντε χώρους φιλοξενίας και πέντε υπαίθριους χώρους άσκησης
O Μενγκ Λαν
Η δραματική φυγάδευση της Μάλια Ομπάμα από τη Νίκαια της Γαλλίας μετά την τρομοκρατική επίθεση: «Φεύγουμε σε 30 λεπτά»
Στις 14 Ιουλίου 2016, Τυνήσιος ισλαμιστής έριξε φορτηγό πάνω στο πλήθος που παρακολουθούσε τους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης σκοτώνοντας 86 ανθρώπους
Η Μάλια Ομπάμα με τους γονείς της Μπαράκ και Μισέλ
Λίντσι Γκράχαμ: Το ταξίδι στο Κίεβο και οι θεωρίες συνωμοσίας για «εξελιγμένη δολοφονία» από τη Ρωσία
Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής πέθανε σε ηλικία 71 ετών - Υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους πολέμιους της Ρωσίας - «Πιστεύω ότι το FBI σπαταλά τον χρόνο του» είπε ο Τραμπ
Λίντσεϊ Γκράχαμ
Απειλές Τραμπ για πλήγματα σε εργοστάσια και γέφυρες στο Ιράν: Κρίσιμη συνεδρίαση για μεγάλη επίθεση
«Την επόμενη εβδομάδα θα πάρουν σειρά οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί» και τη μεθεπόμενη θα «πάρουν σειρά οι γέφυρες» αν οι Ιρανοί «δεν καθίσουν στο τραπέζι να διαπραγματευτούν», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox News
Ντόναλντ Τραμπ 5
Με Αλτσχάιμερ διαγνώστηκε ο ηρωικός πιλότος που προσυδάτωσε το αεροπλάνο στον ποταμό Χάντσον και έσωσε 155 ζωές
Η πτήση 1549 της US Airways προσυδατώθηκε στον ποταμό Χάντσον στις 15 Ιανουαρίου 2009, αφού και οι δύο κινητήρες της έπαυσαν να λειτουργούν λόγω σύγκρουσης με ένα σμήνος χηνών
Sully' Sullenberger