Κόσμος

Τσετσενία: Πέθανε σύζυγος ακτιβίστριας – Τον υποχρέωσαν να την ξυλοκοπήσει και έστειλαν τον γιο του στον πόλεμο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην Τσετσενία πέθανε από καρδιακή προσβολή ο Αντάμ Μουράντοφ, σύζυγος μιας ακτιβίστριας που συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της επιστράτευσης στις 21 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το Κέντρο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Μεμοριάλ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του «Μεμοριάλ» , στις 21 Σεπτεμβρίου η αστυνομία συνέλαβε τις γυναίκες που διαδήλωσαν και την μετέφεραν στο δημαρχείο της πρωτεύουσας Γκρόζνι.

Στη συνεχεία στο δημαρχείο οδήγησαν τους συζύγους τους, τους οποίους ανάγκασαν να ξυλοκοπήσουν τις γυναίκες τους διαφορετικά θα το έκαναν οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε και ο Τσετσένος πολιτικός της αντιπολίτευσης Ιμπραγκίμ Γιανγκουλμπάγεφ, στον ιστότοπο «Βέρστκα».

Στις 25 Σεπτεμβρίου ο 18χρονος γιος του Μουράντοφ, Βαλίντ τηλεφώνησε στους γονείς του και τους είπε ότι βρίσκεται στο αεροπλάνο το οποίο κατευθύνεται στην Ουκρανία. Δύο μέρες αργότερα ο Βαλίντ Μουράντοφ, τους ανέφρε ότι σύντομα θα τον στείλουν στην πρώτη γραμμή.

Την επόμενη μέρα ο πατέρας του Αντάμ Μουράντοφ, πέθανε κατά την διάρκεια της προσευχής από καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι αρχές έδωσαν στον Βαλίντ την άδεια να παρευρεθεί στην κηδεία του πατέρα του.

«Οι πηγές μας στην Τσετσενία λένε ότι αυτή τη στιγμή στην οικογένεια Μουράντοφ ασκούνται ισχυρές πιέσεις από την μεριά της αστυνομίας. Απαιτούν από τα μέλη της οικογένειας να κάνουν δηλώσεις στην κάμερα και να διαψεύσουν όσα μεταδίδονται ότι έγιναν κατά παράβαση του νόμου σε βάρος τους και συγκεκριμένα ότι εξανάγκασαν τον Βαλίντ Μουράντοφ να πάει να πολεμήσει στην Ουκρανία και ότι έδειραν την μητέρα του, καθώς η ιστορία αυτή είχε μεγάλο αντίκτυπο στους Τσετσένους», αναφέρει το «Μεμοριάλ».

Ο Αντάμ Μουράντοφ ήταν θείος του Νταούντ Μουράντοφ, τον οποίο τον Δεκέμβριο του 2020 απέλασαν απο την Ρωσία στην Γαλλία, όπου ζήτησε άσυλο αλλά δεν του δόθηκε. Απελάθηκε πίσω στη Ρωσία, όπου υπέστη βασανιστήρια και κατηγορήθηκε για τρομοκρατική δραστηριότητα.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2021 ο Νταούντ πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε κέντρο κράτησης στο Γκρόζνι. Ήταν 19 ετών. Η σορός του δεν παραδόθηκε στους συγγενείς του για την ταφή.

Στην αντιπολεμική διαδήλωση που είχε γίνει στο Γκρόζνι, αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε την μερική επιστράτευση συμμετείχαν μερικές δεκάδες γυναίκες.

Αρχικά οι αρχές της Τσετσενίας αρνήθηκαν ότι πραγματοποιήθηκε διαδήλωση, ωστόσο αργότερα την σύλληψη των γυναικών επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ. Ο Καντίροφ χαρακτήρισε όσους συμμετείχαν σε τέτοιες διαδηλώσεις «εχθρούς του λαού» δηλώνοντας ότι θα στείλει τους συγγενείς τους να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέθανε η Μπερναντέτ Σιράκ, χήρα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ
Σύζυγος για πάνω από 60 χρόνια του Ζακ Σιράκ, είχε μείνει για καιρό στη σκιά του «ψηλού» και είχε συνοδεύσει τον σύζυγό της σε όλη τη διάρκεια της πορείας του προς το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων
Ο Ζακ Σιράκ και η Μπερναντέτ Σιράκ
NYT: Τριγμοί στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ – Καταγγελίες για κατασκοπεία με στόχο τα σχέδια Τραμπ για το Ιράν
Το δημοσίευμα κάνει λόγο ακόμη και για τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης σε οχήματα της Μυστικής Υπηρεσίας και σε εγκαταστάσεις υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
In the System Monitoring Room Two Senior Operators Work on a Big Interactive Map. Facility is Full of Screens Showing Technical Data.
Χιλιάδες κόσμου σε διαμαρτυρίες σε Αλβανία και Σύνταγμα για το τουριστικό σχέδιο του Τζάρεντ Κούσνερ
Συγκεντρώθηκαν στη λιμνοθάλασσα Βιόσα-Νάρτα σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά των Τιράνων, όπου τις τελευταίες ημέρες δημιουργούνταν εργοτάξιο για να ξεκινήσει το έργο
αλβανία