Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Τσουνάμι Ινδονησία: 426 οι νεκροί λόγω… διπλοεγγραφών

Τσουνάμι Ινδονησία: 426 οι νεκροί λόγω… διπλοεγγραφών
Φωτογραφία Reuters

Η σύγχυση που προκλήθηκε μετά το φονικό τσουνάμι του περασμένου Σαββάτου (22.12.2018) στην Ινδονησία είναι η αιτία του λάθος απολογισμού που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές της χώρας.

Οι νεκροί από το τσουνάμι που προκάλεσε στην Ινδονησία η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα είναι 426 και όχι 430, όπως ανέφερε ο προηγούμενος απολογισμός, έγινε γνωστό την Παρασκευή (28.12.2018).

Η σύγχυση αποδόθηκε στο γεγονός ότι οι θάνατοι καταμετρήθηκαν χωριστά στις διάφορες επαρχίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν διπλοεγγραφές νεκρών. Περίπου είκοσι άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Αντίθετα, οι αρχές διπλασίασαν στους 40.000 τον επίσημο αριθμό των εκτοπισμένων και κάνουν λόγο για 7.202 τραυματίες, ένας αριθμός που είναι επίσης πολύ αυξημένος σε σχέση με τον προηγούμενο απολογισμό των τραυματιών (1.495).

Φωτογραφία Reuters

Το τσουνάμι προκλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο στενό του Σοντ που χωρίζει τα νησιά Σουμάτρα και Ιάβα, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στην ακτή. Η τραγωδία ήταν συνέπεια μιας μέτριας έκρηξης του Ανάκ Κρακατόα, του «παιδιού» του μυθικού ηφαιστείου Κρακατόα, η οποία προκάλεσε υποθαλάσσια κατολίσθηση ενός τμήματος του ηφαιστείου και τη μετατόπιση όγκων νερού.

Η ακτίνα της απαγορευμένης ζώνης γύρω από το Ανάκ διευρύνθηκε χθες στα πέντε χιλιόμετρα. Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν πριν και μετά το τσουνάμι από την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία έδειξαν πως ένα κομμάτι δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων αποκολλήθηκε από το ηφαίστειο και έπεσε στη θάλασσα.

Φωτογραφία EPA

Η Ινδονησία αύξησε χθες το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο, η επανάληψη της δραστηριότητας του οποίου θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο φονικό κύμα. Σχεδόν 1.300 σπίτια καταστράφηκαν από το τσουνάμι.

«Συμβουλεύουμε τους ανθρώπους που ζουν κοντά στην παραλία να αναζητήσουν αλλού μόνιμη κατοικία», δήλωσε στην Τζακάρτα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της Εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών, Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.

Φωτογραφία Reuters

Εθελοντές και διασώστες γνωρίζουν ότι όσο περνούν οι ώρες είναι πιθανότερο να βρίσκουν πτώματα παρά επιζώντες. Ένα από τα αισιόδοξα, ωστόσο, μηνύματα αυτής τη δύσκολης εβδομάδας ήταν για εκείνους η διάσωση τουλάχιστον 30 θαλασσίων χελώνων, οι οποίες ξεβράστηκαν μετά το τσουνάμι στη δυτική ακτή του Μπάντεν.

Φωτογραφία Reuters

Η πλειονότητα βρισκόταν στο θέρετρο Τανζούνγκ Λεσούνγκ, όπου περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι εθελοντές βρέθηκαν ενώπιον των χελώνων, κάποιες εκ των οποίων ζύγιζαν σχεδόν 200 κιλά, οι οποίες είχαν ξεβραστεί σε διάφορα σημεία του θερέτρου.

Διοργανώθηκαν επταμελείς ομάδες διάσωσης και περισσότερες από 20 μεταφέρθηκαν και αφέθηκαν ελεύθερες στον ωκεανό. Άλλες 13 διασώθηκαν από μια άλλη ομάδα που συγκροτήθηκε από την τοπική Υπηρεσία Προστασίας της Φύσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις