Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Τσουβάλια χρήμα για να πάρουν τις εκλογές – «Ημέρα της Κρίσης» για Τραμπ

Τσουβάλια χρήμα για να πάρουν τις εκλογές – «Ημέρα της Κρίσης» για Τραμπ

Ο νέος πολιτικός οργανισμός που συνέστησε ο πρώην στρατηγιστής του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον διαθέτει κεφάλαια 3 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση ψηφιακής διαφημιστικής καμπάνιας στον προεκλογικό αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου, μεταδίδει το ABC News, επικαλούμενο τον Μπάνον.

Η κίνηση αυτή, που εξελίσσεται τρεις εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές χρηματοδοτείται από τον νέο πολιτικό οργανισμό (Citizens of the American Public) που οργάνωσε από τον Αύγουστο ο Μπάνον υπό το νομικό πλαίσιο 501 (c) 4.

Το νομικό αυτό πλαίσιο, διέπει τους οργανισμούς κοινωνικής πρόνοιας που εκπροσωπούν μη κερδοσκοπικούς σκοπούς “και πρέπει να λειτουργούν προωθώντας ειδικά τους σκοπούς κοινωνικής πρόνοιας,” σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής στις ΗΠΑ (IRS).

Ο πρώην στρατηγιστής του Λευκού Οίκου θα έχει ενεργό συμμετοχή στον προεκλογικό αγώνα προκειμένου να υποστηρίξει υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι οποίοι θεωρείται ότι βρίσκονται σε ευάλωτη θέση, ενώ θα μεταφέρει το μήνυμα ότι παρά το γεγονός της μη συμμετοχής του προέδρου Τραμπ στα ψηφοδέλτια, οι ενδιάμεσες εκλογές έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την προεδρία του.

Ο Μπάνον θα ταξιδέψει σε δέκα αμερικανικές πολιτείες: Βιρτζίνια, Νέα Υόρκη, Πενσιλβάνια, Κάνσας, Μίσιγκαν, Αριζόνα, Αϊόβα, Μινεσότα, Τέξας και Φλόριντα, μεταφέροντας το πολιτικό μήνυμα ότι ο πρόεδρος Τραμπ, βρίσκεται σε πόλεμο με τους Δημοκρατικούς.

Παράλληλα, ο Μπάνον θα πει στους ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι οι ακροάσεις που έγιναν για τον διορισμό του δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποτέλεσαν μία πρόβα για τις ακροάσεις αμφισβήτησης άσκησης της προεδρικής εξουσίας από τον Τραμπ (impeachment) που θα οργανώσουν οι Δημοκρατικοί εναντίον του.

“Ο Τραμπ άσκησε την πολιτική του, τώρα είναι η ώρα για τους ‘ελεεινούς’ να τον ψηφίσουν,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάνον στο ABC News, κάνοντας αναφορά στον χαρακτηρισμό που είχε κάνει η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον (2016) στις 9 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους αναφερόμενη στους υποστηρικτές του Τραμπ.

Ο Μπάνον συνέγραψε και σκηνοθέτησε ένα ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο “Ο Τραμπ σε Πόλεμο,” με κεντρικό πολιτικό στόχο την κινητοποίηση της εκλογικής βάσης των Ρεπουμπλικάνων.

Ο πρώην στρατηγιστής του Λευκού Οίκου αναμένεται να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ στην εκλογική περιφέρεια του Ντάλας, όπου ο Ρεπουμπλικάνος Πέτε Σέσιονς προσπαθεί να διατηρήσει την έδρα του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ φιλοξενεί μία εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων για τον Σέσιονς την Πέμπτη, ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς συμμετείχε σε προεκλογική εκστρατεία για τον Σέσιονς στο Ντάλας, την προηγούμενη εβδομάδα.

“Η προσπάθειά μας, είναι να εξηγήσουμε ότι κάθε ψήφος για μία έδρα των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι μία ψήφος για να σταματήσουμε τους Δημοκρατικούς από την προσπάθειά τους να αμφισβητήσουν την άσκηση της προεδρικής εξουσίας από τον Τραμπ, όπως διαφάνηκε από τις ακροάσεις για τον διορισμό του Κάβανο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πολιτικός στρατηγιστής του Μπάνον, Σαμ Νάνμπεργκ, στο ABC News.

“Εάν ο πρόεδρος συνεχίσει να επικοινωνεί το μήνυμα ότι ‘το πλήθος της Δημοκρατικής Πελόζι’ θα τον αποπέμψει από την προεδρία εάν εκλεγεί, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να τους συγκρατήσουμε και να διατηρήσουμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων. Η κόκκινη σημαία έχει υψωθεί,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η “Ημέρα της Κρίσης” για Τραμπ

Σύμφωνα με τον Νάνμπεργκ, ο ίδιος κι ο Μπάνον θα βρίσκονται καθημερινά σε μία αίθουσα διαχείρισης κρίσεων, μέχρι την ημέρα των εκλογών, στην οποία κι αναφέρονται χαρακτηριστικά ως “η Ημέρα της Κρίσης.”

Παρά την προσπάθεια του Μπάνον να διατηρήσει τον Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα, η σχέση του ίδιου με τον Τραμπ επιδεινώθηκε τον Ιανουάριο του 2018, όταν ο Μπάνον χαρακτήρισε την περιβόητη συνάντηση του Τζάρεντ Κούσνερ και του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στον Πύργο Τραμπ, τον Ιούνιο του 2016, με μία ομάδα Ρώσων ως “προδοτικό.”

Ο Μπάνον πιέστηκε να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο στην ακραίας συντηρητικής ηλεκτρονικής σελίδας “Breitbart,” ενώ και η δισεκατομμυριούχος Ρεμπέκα Μέρσερ που υποστήριζε τις πολιτικές δραστηριότητες του Μπάνον στο παρελθόν διέκοψε επίσης τις σχέσεις της μαζί του.

Ο πρώην στρατηγιστής του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι το βράδυ των εκλογών θα βρίσκεται μερικά τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο, οργανώνοντας εκδήλωση μέσω Facebook.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ (ABC News)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις