Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Τυφώνας Χάρβεϊ: Δραματικές εικόνες στο Χιούστον [pics, vids]

Τυφώνας Χάρβεϊ: Δραματικές εικόνες στο Χιούστον [pics, vids]

Ο τυφώνας Χάρβεϊ δεν σταματά και το Χιούστον μοιάζει πλέον μια… πόλη, κάτω από το νερό!

Τμήματα της πόλης του Χιούστον, κοντά στις ακτές του Τέξας στον Κόλπο του Μεξικού, έχουν καταγράψει πάνω από 76 εκατοστά (30 ίντσες) βροχόπτωσης σε 48 ώρες, ενώ η βροχή συνεχίζεται, ανακοίνωσε η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την αντιπλημμυρική αρχή, οι επιπτώσεις του τυφώνα Χάρβεϊ συναγωνίζονται αυτές της τροπικής καταιγίδας Άλισον, η οποία είχε φέρει στο Τέξας επίπεδα βροχόπτωσης πάνω 102 εκατοστά (40 ίντσες) τον Ιούνιο 2001, πλημμυρίζοντας 70.000 σπίτια και προκαλώντας ζημιές αξίας 9 δισ. δολαρίων (7,55 δισ. ευρώ).

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων εκτιμά ότι η βροχόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή σε ορισμένες περιοχές του Τέξας, φέρνοντας από 38 έως και 63,5 εκατοστά βροχής επιπλέον.

Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι υπήρχε πιθανότητα τυφώνων στο βορειότερο άκρο των παράκτιων περιοχών του Τέξας, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την νοτιοδυτική Λουιζιάνα, σήμερα το πρωί (απόγευμα ώρα Ελλάδας).

Οι εικόνες από το Χιούστον, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, που κάνουν το γύρο του κόσμου είναι συγκλονιστικές.

Αυτοκίνητα, ακόμη και μεγάλα φορτηγά, ακινητοποιημένα από το νερό. Κάτοικοι μετακινούνται με βάρκες. Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και αναζητούν κάπου να μείνουν.

https://www.youtube.com/watch?v=yLQXIJuCCD8

Συγκλονιστικές και οι εικόνες από drone

Σύμφωνα με τις αρχές, τις τελευταίες ώρες έχουν απεγκλωβιστεί από τα σπίτια ή τα αυτοκίνητά τους 2.000. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Αν δε χρειαστεί, τους κάλεσαν να σκαρφαλώσουν στις στέγες των σπιτιών τους και να περιμένουν διάσωση από αέρος!

Το αεροδρόμιο του Χιούστον έχει κλείσει και έχουν ματαιωθεί δεκάδες πτήσεις.

Όλες οι υπηρεσίες στο λιμάνι του Χιούστον θα παραμείνουν επίσης κλειστές και σήμερα λόγω της επικινδυνότητας του καιρού.

“Το εύρος και η ένταση της βροχόπτωσης αυτής είναι πέρα από οτιδήποτε έχει καταγραφεί έως τώρα. Έρχονται καταστροφικές πλημμύρες και αναμένεται να συνεχιστούν επί σειρά ημερών”, ανέφερε η Υπηρεσία σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ο Χάρβεϊ έφτασε στο Τέξας ως τυφώνας Κατηγορίας 4 (ύψιστο επίπεδο κλίμακας), με ανέμους 210 χλμ/ώρα, και είναι η ισχυρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει το Τέξας από το 1961.

Το κέντρο της καταιγίδας Χάρβεϊ προβλέπεται να μετακινηθεί από το κέντρο της ακτογραμμής του Τέξας και να ξαναεπιστρέψει στη θάλασσα το βράδυ της Δευτέρας (28.08.2017).

Ο Χάρβεϊ ξήλωσε οροφές σπιτιών, κατέστρεψε κτίρια, πλημμύρισε παράκτιες περιοχές και διέκοψε την ηλεκτροδότηση περίπου 280.000 ατόμων στο Τέξας. Μέχρι στιγμής υπάρχουν τουλάχιστον δυο νεκροί. Υπάρχουν φόβοι, όμως, ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλα θύματα.

Το μετεωρολογικό σύστημα έχει 90% πιθανότητα να μετατραπεί σε κυκλώνα τις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις