Κόσμος

«Τζανκανού»: Το καρναβάλι – σύμβολο στις Μπαχάμες είναι η ελπίδα κόντρα στην πανδημία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στις Μπαχάμες, μία σημαντική στιγμή είναι το πολύχρωμο καρναβάλι «Τζανκανού» (Junkanoo) που γίνεται την εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Τις μέρες εκείνες οι ντόπιοι γιορτάζουν την αφρικανική καταγωγή τους. Κάθε χρόνο, ο κεντρικός δρόμος της πρωτεύουσας της χώρας μετατρέπεται σε χείμαρρο ήχων και χρωμάτων. Τύμπανα, κόρνες και καμπάνες διαπερνούν τον αέρα της Καραϊβικής μαζί με χιλιάδες επισκέπτες και ντόπιους να χορεύουν στους δρόμους, φορώντας περίτεχνα κοστούμια.

Για την ιστορικό Αρλέν Νας Φέργκιουσον, το καρναβάλι «Junkanoo», είναι η «ζωή της».

Ήταν τεσσάρων ετών, όταν ρώτησε την οικογένειά της αν μπορούσε να πάρει μέρος στις παρελάσεις, επηρεασμένη από τον θείο της, Ivern Bosfield, ο οποίος έπεισε την κυβέρνηση να επαναφέρει το φεστιβάλ μετά την απαγόρευσή του, τη δεκαετία του 1940 εξαιτίας μιας ταραχής.

«Δεν συμμετείχαν οι «καλοί» άνθρωποι εκείνες τις μέρες», είπε στο bbc travel η ιστορικός. «Είχε ένα κοινωνικό στίγμα το καρναβάλι και ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες. Η οικογένειά μου πίστευε ότι ήταν έξυπνο που το ζήτησα μετά τον θείο μου και μου επέτρεψαν να το κάνω. Τα υπόλοιπα όπως λένε, είναι ιστορία».

Μετέτρεψε το παιδικό της σπίτι σε Μουσείο Εκπαίδευσης «Τζανκανού» όπου δίδασκε στους επισκέπτες για το φεστιβάλ και τις ρίζες του.

Η ιστορία του «Τζανκανού» είναι βαθιά συνυφασμένη με την ιστορία της δουλείας στη χώρα. Παρ’όλο που αμφισβητείται η προέλευση του ονόματός του, οι ημέρες εορτασμού μεταξύ της Επομένης των Χριστουγέννων (Boxing Day) και της Πρωτοχρονιάς ήταν οι μόνες ημέρες που οι σκλάβοι είχαν άδεια από την καταναγκαστική εργασία τους.

«Τα παλιά χρόνια, τα κοστούμια φτιάχνονταν από εγχώρια υλικά. Φύλλα, φτερά, κλαδιά φοίνικα. Ό,τι μπορούσαμε να βρούμε» είπε η Φέργκιουσον. «Και το χαρτί έγινε το κύριο υλικό για τα κοστούμια».

Το 2019, οι Μπαχάμες ένα αρχιπέλαγος με λιγότερο από 400.000 κατοίκους, υπέστησαν τις συνέπειες του τυφώνα Ντόριαν, της ισχυρότερης καταιγίδας που έπληξε τη χώρα.

Και το 2020, η πανδημία επέφερε ένα τεράστιο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας και ανάγκασε την ακύρωση των παρελάσεων του καρναβαλιού.

Αλλά για την Φέργκιουσον, το πνεύμα του φεστιβάλ θα βοηθήσει να περάσει η χώρα της τους δύσκολους καιρούς τώρα και στο μέλλον, όπως γινόταν στο παρελθόν.

«Το ίδιο το «Τζανκανού» είναι η ιστορία της ανθεκτικότητας. Είναι πραγματικά ένα σύμβολο, του πόσο δυνατοί και αποφασιστικοί είμαστε ως λαός» είπε η ιστορικός. «Είχαμε τον τυφώνα και τώρα έχουμε την πανδημία. Όπως λέμε στις Μπαχάμες, θα ανακάμψουμε».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η στιγμή των πυροβολισμών στο φεστιβάλ φαγητού στο Σιάτλ - Στους 3 οι νεκροί, αναζητείται «ένοπλος και επικίνδυνος ύποπτος»
Οι αρχές έχουν ήδη συλλάβει έναν νεαρό - Εκτιμάται πως οι δράστες πυροβολούσαν ο ένας τον άλλον - Στους 4 οι νεκροί, ανάμεσά τους και ένα παιδί 2 χρόνων
Σιάτλ: Η στιγμή των πυροβολισμών στο φεστιβάλ φαγητού – Στους 3 οι νεκροί, αναζητείται «ένοπλος και επικίνδυνος ύποπτος»
Φωτιά σε Ισπανία και Γαλλία: Ελάφια και άλογα τρέχουν να σωθούν από τις φλόγες – Σπαρακτικές εικόνες στα πύρινα μέτωπα
Σε βίντεο από τα μέτωπα και στις δύο χώρες φαίνονται άλογα, πρόβατα και μοσχάρια να τρέχουν πανικόβλητα μέσα στις φλόγες - Έκκληση από αρχές και φιλοζωικές οργανώσεις να αφεθούν ελεύθερα τα ζώα των στάβλων
Φωτιά σε Ισπανία και Γαλλία: Ελάφια και άλογα τρέχουν να σωθούν από τις φλόγες – Σπαρακτικές εικόνες στα πύρινα μέτωπα 19
Κόλαση φωτιάς σε Γαλλία και Ισπανία: Πάνω από 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους – Σκληρή μάχη για να μην καεί το Μπορντό
Στην Ισπανία καταστράφηκε έκταση 4 φορές μεγαλύτερη από το Παρίσι – Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς κοντά στη Μαδρίτη, οι ισπανικές πυροσβεστικές δυνάμεις παλεύουν συνεχόμενα με τις νέες φωτιές που εξαπλώνονται
Φωτιά
16