Κόσμος

«Τζανκανού»: Το καρναβάλι – σύμβολο στις Μπαχάμες είναι η ελπίδα κόντρα στην πανδημία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στις Μπαχάμες, μία σημαντική στιγμή είναι το πολύχρωμο καρναβάλι «Τζανκανού» (Junkanoo) που γίνεται την εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Τις μέρες εκείνες οι ντόπιοι γιορτάζουν την αφρικανική καταγωγή τους. Κάθε χρόνο, ο κεντρικός δρόμος της πρωτεύουσας της χώρας μετατρέπεται σε χείμαρρο ήχων και χρωμάτων. Τύμπανα, κόρνες και καμπάνες διαπερνούν τον αέρα της Καραϊβικής μαζί με χιλιάδες επισκέπτες και ντόπιους να χορεύουν στους δρόμους, φορώντας περίτεχνα κοστούμια.

Για την ιστορικό Αρλέν Νας Φέργκιουσον, το καρναβάλι «Junkanoo», είναι η «ζωή της».

Ήταν τεσσάρων ετών, όταν ρώτησε την οικογένειά της αν μπορούσε να πάρει μέρος στις παρελάσεις, επηρεασμένη από τον θείο της, Ivern Bosfield, ο οποίος έπεισε την κυβέρνηση να επαναφέρει το φεστιβάλ μετά την απαγόρευσή του, τη δεκαετία του 1940 εξαιτίας μιας ταραχής.

«Δεν συμμετείχαν οι «καλοί» άνθρωποι εκείνες τις μέρες», είπε στο bbc travel η ιστορικός. «Είχε ένα κοινωνικό στίγμα το καρναβάλι και ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες. Η οικογένειά μου πίστευε ότι ήταν έξυπνο που το ζήτησα μετά τον θείο μου και μου επέτρεψαν να το κάνω. Τα υπόλοιπα όπως λένε, είναι ιστορία».

Μετέτρεψε το παιδικό της σπίτι σε Μουσείο Εκπαίδευσης «Τζανκανού» όπου δίδασκε στους επισκέπτες για το φεστιβάλ και τις ρίζες του.

Η ιστορία του «Τζανκανού» είναι βαθιά συνυφασμένη με την ιστορία της δουλείας στη χώρα. Παρ’όλο που αμφισβητείται η προέλευση του ονόματός του, οι ημέρες εορτασμού μεταξύ της Επομένης των Χριστουγέννων (Boxing Day) και της Πρωτοχρονιάς ήταν οι μόνες ημέρες που οι σκλάβοι είχαν άδεια από την καταναγκαστική εργασία τους.

«Τα παλιά χρόνια, τα κοστούμια φτιάχνονταν από εγχώρια υλικά. Φύλλα, φτερά, κλαδιά φοίνικα. Ό,τι μπορούσαμε να βρούμε» είπε η Φέργκιουσον. «Και το χαρτί έγινε το κύριο υλικό για τα κοστούμια».

Το 2019, οι Μπαχάμες ένα αρχιπέλαγος με λιγότερο από 400.000 κατοίκους, υπέστησαν τις συνέπειες του τυφώνα Ντόριαν, της ισχυρότερης καταιγίδας που έπληξε τη χώρα.

Και το 2020, η πανδημία επέφερε ένα τεράστιο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας και ανάγκασε την ακύρωση των παρελάσεων του καρναβαλιού.

Αλλά για την Φέργκιουσον, το πνεύμα του φεστιβάλ θα βοηθήσει να περάσει η χώρα της τους δύσκολους καιρούς τώρα και στο μέλλον, όπως γινόταν στο παρελθόν.

«Το ίδιο το «Τζανκανού» είναι η ιστορία της ανθεκτικότητας. Είναι πραγματικά ένα σύμβολο, του πόσο δυνατοί και αποφασιστικοί είμαστε ως λαός» είπε η ιστορικός. «Είχαμε τον τυφώνα και τώρα έχουμε την πανδημία. Όπως λέμε στις Μπαχάμες, θα ανακάμψουμε».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στον «πάγο» οι διαπραγματεύσεις για τερματισμό του πολέμου στο Ιράν λόγω των αποτελεσμάτων των εκλογών στις ΗΠΑ - Για «πρόοδο» κάνει λόγο ο Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να διατάξει νέες επιθέσεις κατά του Ιράν, εφόσον σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης
Αμπάς Αραγτσί
Μακελειό στην Πολωνία: Ο δράστης ήταν οπλισμένος σαν «αστακός» και έφερε έμβλημα του Μαυρογένη – Σκότωσε την οικογένειά του στον ύπνο
Το έμβλημα του πειρατή Μαυρογένη με τον σκελετό και την ματωμένη καρδιά που φορούσε ο 24χρονος και το «δεν παίρνω αιχμαλώτους» που συμβολίζει
iStock
Ακτιβιστές κατέβασαν την γερμανική σημαία από το κοινοβούλιο της Γερμανίας και ύψωσαν την παλαιστινιακή - Τρεις συλλήψεις
Ένας 22χρονος αφαίρεσε την γερμανική σημαία μπροστά από την Ομοσπονδιακή Βουλή και κρέμασε μια παλαιστινιακή σημαία, ενώ δύο συνεργοί έκαναν live στο Tiktok - Τρεις συλλήψεις
Γερμανία: Ακτιβιστές κατέβασαν την γερμανική σημαία από το κοινοβούλιο και ύψωσαν την παλαιστινιακή – Τρεις συλλήψεις
Ο Ντέινα Γουάιτ από το «οκτάγωνο» στην «πρώτη εμφάνισή» του ως εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου - Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε ένα βίντεο τύπου «The Simpsons», στο οποίο ο Ντέινα Γουάιτ είναι εκπρόσωπος Τύπου, στο οποίο αποτυπώνεται το τι ενδέχεται να συμβεί σε μία συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο
Ντέινα Γουάιτ
Ισραήλ: Ο πρόεδρος Χέρτζογκ έδωσε εντολή στον Άιζενκοτ για τον σχηματισμό κυβέρνησης – «Ευπρόσδεκτο το κόμμα Νετανιάχου να συμμετάσχει σε συνασπισμό»
«Στέκομαι με σαφή συνειδητοποίηση της βαριάς ευθύνης και του βάρους πάνω στους ώμους μου» δήλωσε ο πρώην αρχηγός του στρατού
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ στέκεται δίπλα στον Γκάντι Άιζενκοτ, ηγέτη του κόμματος «Γιασάρ», καθώς του παραδίδει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης