Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Τζο Μπάιντεν – Βλάντιμιρ Πούτιν: «Μικρό καλάθι» για το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψής τους

Τζο Μπάιντεν – Βλάντιμιρ Πούτιν: «Μικρό καλάθι» για το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψής τους

Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Βλάντιμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών, που άρχισαν στις 17.07 σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, και οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω βιντεοδιάσκεψης, οι δύο πρόεδροι αντήλλαξαν χαιρετισμούς. Η κρατική τηλεόραση και τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν πλάνα με την ανταλλαγή χαιρετισμών των δύο ηγετών κατά την έναρξη της συνάντησης που έγινε παρουσία των μέσων ενημέρωσης.

«Σας χαιρετώ κύριε πρόεδρε», είπε ο Πούτιν στον Αμερικανό ομόλογό του, χαιρετώντας τον ταυτόχρονα με το χέρι του και χαμογελώντας.

«Φύγαμε! Καλημέρα: Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω», απαντά ο Μπάιντεν χαμογελώντας και προσθέτει «την προηγούμενη φορά δεν καταφέραμε να συναντηθούμε στην G20, ελπίζω την επόμενη φορά να συναντηθούμε διά ζώσης».

Οι συνομιλίες διεξάγονται τετ-α-τετ, με τον Ρώσο πρόεδρο να βρίσκεται στο Σότσι και τον Αμερικανό στην Ουάσινγκτον.

Πάντως παρά το εγκάρδιο κλίμα, οι συνομιλίες αναμένονται δύσκολες, αφού θα τις απασχολήσουν «καυτά» θέματα, όπως η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας. Ενδέχεται να συζητήσουν και θέματα περιφερειακής ασφάλειας μεταξύ των οποίων και την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πριν από τη βιντεοδιάσκεψη, ότι ο Μπάιντεν θα πει στον Πούτιν πως η αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, τότε η Μόσχα και οι τράπεζές της θα μπορούσαν να πληγούν από τις πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Το Κρεμλίνο το οποίο δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι δεν αναμένει κάποια πρόοδο στις συνομιλίες αυτές, έχει διαψεύσει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία και έχει δηλώσει ότι η παρουσία των στρατευμάτων του κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είναι καθαρά αμυντική.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις