Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τζο Μπάιντεν: Βρέθηκαν και άλλα απόρρητα έγγραφα κρυμμένα στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ

Τζο Μπάιντεν: Βρέθηκαν και άλλα απόρρητα έγγραφα κρυμμένα στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο νομικός και πολιτικός «πονοκέφαλος» που έχει προκληθεί στον Τζο Μπάιντεν συνεχίζεται μετά τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στην αποθήκη του σπιτιού του στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, όταν ήταν αντιπρόεδρος της χώρας επί κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος είχε αναφέρει πριν λίγες ημέρες ότι μια παλαιότερη παρτίδα απόρρητων εγγράφων του Τζο Μπάιντεν είχε ανακαλυφθεί στο ντουλάπι ενός γραφείου σε ένα think tank του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, το οποίο χρησιμοποιούσε ο ίδιος μετά την αποχώρησή του από την αντιπροεδρία.

Τώρα, ο Λευκός Οίκος και ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Σάουμπερ, ανακοίνωσαν πως η νομική ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακάλυψε μια δεύτερη παρτίδα διαβαθμισμένων εγγράφων από την ίδια περίοδο, σε έναν αποθηκευτικό χώρο στο γκαράζ του σπιτιού του στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Οι αποκαλύψεις έχουν δημιουργήσει νομικούς και πολιτικούς «πονοκεφάλους» για τον Μπάιντεν καθώς ο ίδιος προετοιμάζεται για να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ένα μόνο έγγραφο βρέθηκε σε ένα δωμάτιο δίπλα στο γκαράζ στο Γουίλμινγκτον και κανένα έγγραφο δεν βρέθηκε στο σπίτι του Μπάιντεν στο Ρίχομποθ Μπιτς, ανέφερε ο Σάουμπερ σε ανακοίνωσή του. Η κυβέρνηση «συνεργάζεται πλήρως» για να διασφαλίσει ότι τα αρχεία αντιμετωπίζονται σωστά, είπε ο Σάουμπερ.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ της αποκάλυψης ότι η νομική ομάδα του Μπάιντεν βρήκε απόρρητα έγγραφα στα ακίνητά του και της συνεχιζόμενης έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την άρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παραδώσει διαβαθμισμένα έγγραφα που ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας πήρε μαζί του από τον Λευκό Οίκο.

Ο πρώην πρόεδρος κράτησε χιλιάδες κρατικά αρχεία, μερικές εκατοντάδες από τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως απόρρητα, στην προσωπική του κατοικία στη Φλόριντα για περισσότερο από έναν χρόνο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και δεν τα επέστρεψε αμέσως ή προθύμως παρά τα πολυάριθμα αιτήματα των Εθνικών Αρχείων.

Όταν τελικά παρέδωσε 15 κουτιά με αρχεία τον Ιανουάριο του 2022, τα Εθνικά Αρχεία ανακάλυψαν ότι περισσότερα από 100 ήταν απόρρητα. Το θέμα παραπέμφθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης την άνοιξη και διορίστηκε ειδικός σύμβουλος για να επιβλέπει την έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις