Κόσμος

Τζο Μπάιντεν: Βρισκόμαστε μια ανάσα από την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Διαδηλωτές υποδέχθηκαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ με αποδοκιμασίες έξω από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φώναζαν «εγκληματίας πολέμου» και πέταξαν κόκκινη μπογιά

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα (13/01/2025) πως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν μιλώντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αναφερόμενος στις διπλωματικές προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας που θα περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, δήλωσε ότι η πρόταση που παρουσίασε λεπτομερώς πριν από μήνες «έφθασε επιτέλους η ώρα να καρποφορήσει».

«Τόσοι αθώοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, τόσες κοινότητες έχουν καταστραφεί. Ο παλαιστινιακός λαός αξίζει την ειρήνη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Μπάιντεν έχει δεχθεί επικρίσεις για τα όπλα και τη διπλωματική υποστήριξη που παρείχε στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος ακολούθησε την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, με απολογισμό 1.200 νεκρούς και 251 ομήρους.

Έκτοτε, εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ενώ μεγάλο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχει ισοπεδωθεί και η πλειονότητα του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί.

Διαδηλωτές υποδέχτηκαν με αποδοκιμασίες τον Μπάιντεν έξω από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ορισμένοι φωνάζοντας «εγκληματίας πολέμου» και πετώντας κόκκινη μπογιά.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι βοήθησε το Ισραήλ να επικρατήσει της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, κινημάτων που υποστηρίζονται από το Ιράν. Υπογράμμισε εξάλλου την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ στις δύο επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του.

«Σε γενικές γραμμές, το Ιράν είναι πιο αδύναμο από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες», δήλωσε, επισημαίνοντας και την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενέργειές μας συνέβαλαν σημαντικά», συμπλήρωσε.
Λίγες ημέρες προτού παραδώσει τα ηνία της εξουσίας στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της υποστήριξης που παρείχε στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής μέχρι σήμερα.

«Σε σύγκριση με πριν από τέσσερα χρόνια, η Αμερική είναι ισχυρότερη, οι συμμαχίες μας είναι ισχυρότερες, οι αντίπαλοι και οι ανταγωνιστές μας είναι πιο αδύναμοι», τόνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Η νοσταλγική σοβιετική πινελιά στο φούτερ «ΕΣΣΔ» του Λαβρόφ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε με φούτερ που έφερε τα γράμματα «CCCP», σύμβολο της Σοβιετικής Ένωσης, προκαλώντας σχόλια για τη σοβιετική νοσταλγία του Κρεμλίνου, σύμφωνα με ανάλυση του Politico
Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργέι Λαβρόφ, στην αλάσκα
Ο Τραμπ αναχώρησε για την Αλάσκα: «Υψηλό διακύβευμα» λέει για τη συνάντηση με τον Πούτιν
Τα 5 σημεία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία - Από ποιους αποτελείται η αμερικανική και ρωσική αποστολή - Οι εργασίες της διμερής συνόδου υπολογίζεται πως θα διαρκέσουν 7 ώρες
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 6 λεπτά
5
The Times: Στο τραπέζι «μοντέλο Δυτικής Όχθης» για την Ουκρανία λίγο πριν τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν
Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα φέρεται να εξέτασαν ένα τέλος του πολέμου εμπνευσμένο από την ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Όχθη, σενάριο που διαψεύδεται έντονα από τον Λευκό Οίκο
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν 1