Κόσμος

Τζόνσον: «Ο Σουλεϊμανί είχε αίμα Βρετανών στρατιωτών στα χέρια του»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα την Τεχεράνη να επιδιώξει «επειγόντως αποκλιμάκωση» της έντασης καταδικάζοντας την ιρανική πυραυλική επίθεση σε βάσεις του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων στο Ιράκ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Τζόνσον, μάλιστα, υπερασπίστηκε τη δολοφονία από τις ΗΠΑ του Ιρανού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος είχε «αίμα Βρετανών στρατιωτών στα χέρια του».

«Φυσικά, καταδικάζουμε την επίθεση στις ιρακινές στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενούν τις συμμαχικές δυνάμεις», δήλωσε ο Τζόνσον μπροστά στο κοινοβούλιο για τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε τα ξημερώματα η Τεχεράνη σε αντίποινα για τη δολοφονία Σουλεϊμανί.

«Το Ιράν δεν πρέπει να επαναλάβει αυτές τις απερίσκεπτες και επικίνδυνες επιθέσεις, αλλά θα πρέπει να επιδιώξει επειγόντως μια αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.

Τι είπε ο Τζόνσον με τον Τραμπ

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, «υπογράμμισε τη σημασία της επείγουσας αποκλιμάκωσης για να αποφευχθεί μια νέα σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ προγραμματίζεται να συναντηθεί με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα καθώς και με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο αύριο Πέμπτη.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε στους Βρετανούς βουλευτές σε συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων ότι δεν υπήρχαν «θύματα» στην αμερικανική πλευρά και ότι «κανένα μέλος του βρετανικού προσωπικού δεν τραυματίστηκε» στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης.

Σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα» και ότι ο Ιρανός στρατηγός «είχε στα χέρια του αίμα Βρετανών στρατιωτών».

Μετά τη δολοφονία του αρχιτέκτονα της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, το Ηνωμένο Βασίλειο μετέφερε από τη Βαγδάτη το μη απαραίτητο προσωπικό του.

Δύο πολεμικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού έχουν αναπτυχθεί για να συνοδεύουν εμπορικά πλοία με βρετανική σημαία στο Στενό του Χορμούζ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισπανία: Μέχρι το 2030 θα λειτουργεί ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της χώρας
Η κυβέρνηση Σάντσεθ διατηρεί σε λειτουργία το Αλμαράθ για δύο επιπλέον χρόνια - Η μεγάλη διακοπή ρεύματος του 2025 και οι αναταράξεις στις αγορές ενέργειας επανέφεραν τη συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια
Πυρηνικός σταθμός, Ισπανία
Ο Νάιτζελ Φάρατζ κέρδισε τον Κόμη Σκουπιδοπρόσωπο και επανεξελέγη βουλευτής στη Βρετανία
Ο Κόμης Σκουπιδοπρόσωπος, οι πολιτικές του οποίου περιλαμβάνουν την επιβολή ανώτατης τιμής στο παγωτό χωνάκι, την «εθνικοποίηση» της τραγουδίστριας Αντέλ και άλλα, εξασφάλισε 26,7%
Ο Νάιτζελ Φάρατζ (Reuters) και ο Κόμης Σκουπιδοπρόσωπος