Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τζορτζ Φλόιντ: Ο Τζάστιν Τριντό γονάτισε σε διαδήλωση κατά του ρατσισμού (pic, video)

Τζορτζ Φλόιντ: Ο Τζάστιν Τριντό γονάτισε σε διαδήλωση κατά του ρατσισμού (pic, video)
Reuters

Εμφάνιση – έκπληξη από τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό σε αντιρατσιστική διαδήλωση για τον δολοφονημένο Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ στην Οτάβα.

Ο Τζάστιν Τριντό γονάτισε, αλλά δεν έδωσε απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσει την αστυνομική βία. Ο πρωθυπουργός του Καναδά φορούσε μαύρη μάσκα και ήταν περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες.

Στα χέρια του κρατούσε μια μπλούζα που έγραφε «Οι ζωές των μαύρων μετρούν», που του έδωσαν οι διαδηλωτές. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης γονάτισε τρεις φορές μαζί με τους διαδηλωτές. Η μία από αυτές για 8:46 λεπτά, όσο και ο χρόνος κατά τον οποίο ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν πατούσε με το γόνατό του τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ.

Κάποιοι ευχαρίστησαν τον Τριντό για την κίνηση, άλλοι όμως σχολίασαν ότι ήταν ένα «κόλπο» για τη δημοσιότητα.

Τζορτζ Φλόιντ και Καναδάς

Ο Τριντό παραδέχθηκε ότι το σύστημα αστυνόμευσης του Καναδά έχει προβλήματα, έπειτα από αρκετά βίαια περιστατικά. Πιο πρόσφατο, ο θάνατος της Σαντέλ Μουρ, μιας γυναίκας που έπεσε νεκρή από αστυνομικά πυρά το πρωί της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια ελέγχου.

«Πάρα πολλοί Καναδοί αισθάνονται φόβο και άγχος στη θέα αστυνομικών. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει έναν μεγάλο αριθμό Καναδών να αφυπνίζονται ξαφνικά για το γεγονός ότι οι διακρίσεις, που είναι μια πραγματικότητα για υπερβολικά πολλούς συμπολίτες μας, είναι κάτι που πρέπει να τερματιστεί», δήλωσε ο Τριντό, που πριν από λίγα 24ωρα έκανε παύση 21 δευτερολέπτων για να μη σχολιάσει τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να κατονομάσει συγκεκριμένες αλλαγές που θα κάνει η κυβέρνησή του, όπως και να δηλώσει αν πιστεύει ότι οι αστυνομικοί στον Καναδά είναι ρατσιστές. Όμως ο Τριντό δεν απαντήσει ευθέως σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα.

Εκτός από την Οτάβα, όπου διαδήλωσαν χιλιάδες άνθρωποι, κινητοποίηση κατά του ρατσισμού έγινε και στο Τορόντο. Εκεί, ο αρχηγός της αστυνομίας Μαρκ Σόντερς γονάτισε μαζί με άλλους ένστολους κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας. 

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις