Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Τζόρτζια Μελόνι: Προκλήσεις και 1.000 αβεβαιότητες μετά τις εκλογές στην Ιταλία – Με ποιους θα κυβερνήσει

Τζόρτζια Μελόνι: Προκλήσεις και 1.000 αβεβαιότητες μετά τις εκλογές στην Ιταλία – Με ποιους θα κυβερνήσει

Είναι κάτι περισσότερο από σαφές πως η Ευρώπη είναι μουδιασμένη μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία και τον θρίαμβο της Τζόρτζια Μελόνι. Στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα μεταφασιστικό κόμμα, τα Αδέλφια της Ιταλίας αναλαμβάνει τα ηνία της εξουσίας μαζί με δυο παλιούς γνώριμους: τον Ματέο Σαλβίνι και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Με αυτούς τους δυο στο πλευρό της εκτιμάται ότι θα κυβερνήσει η Τζόρτζια Μελόνι, η 45χρονη από τη Ρώμη που πήρε από το χέρι τα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’ Italia, από τον πρώτο στίχο του εθνικού ύμνου της Ιταλίας) και οδήγησε το ακροδεξιό κόμμα στη νίκη στις εκλογές, με ποσοστό σχεδόν 26%!

Αν και ακόμη δεν έχει πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Σέρτζιο Ματαρέλα, τον πρόεδρο της Ιταλίας, θεωρείται βέβαιο ότι η Μελόνι θα δώσει θέσεις στους δυο συμμάχους της, τον επίσης ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας και τον γνωστό τοις πάσι, πρώην πρωθυπουργό και διοργανωτή των «μπούνγκα μπούνγκα πάρτι», τον mister TV, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Σαλβίνι δεν αποκλείεται να διατηρήσει το υπουργείο Εσωτερικών για να διαχειριστεί την «καυτή» πατάτα του μεταναστευτικού, ενώ ο Μπερλουσκόνι προαλείφεται για πρόεδρος στη Γερουσία. Στα 86 του, άλλωστε, μάλλον δεν μπορεί να αναλάβει άλλη θέση…

Η κυβέρνηση ακροδεξιάς και δεξιάς στην Ιταλία, υπό τη Μελόνι, θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Κυρίως τις διαφορές σε σημαντικά ζητήματα με τους Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι. Αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό. Υπάρχουν και πολλά άλλα.

Η νίκη της Τζόρτζια Μελόνι προκαλεί αβεβαιότητα όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο συνασπισμός Μελόνι, Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αλλά και στη Γερουσία. Και τις επόμενες μέρες θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Τα Αδέλφια της Ιταλίας, της Μελόνι είναι πρώτο κόμμα στην Ιταλία με 26% και ακολουθείται από κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ενρίκο Λέτα που συγκεντρώνει 19%.

Από τον Ντράγκι στη Μελόνι

Η νέα κυβέρνηση θα διαδεχθεί την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας ηγείτο από τον Ιανουάριο 2021 ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Ντράγκι είχε διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες τη χορήγηση σχεδόν 200 δισεκ. ευρώ σε οικονομικές αρωγές προς την Ιταλία με αντάλλαγμα βαθιές οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ένα μάννα που αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης.

Παρά τα διακυβεύματα, κόμματα που είχαν δεχθεί να συμμετάσχουν στην κυβέρνησή του (τα Αδέλφια της Ιταλίας είχαν μείνει στην αντιπολίτευση) κατέληξαν το καλοκαίρι να τον ρίξουν για καθαρά εκλογικούς λόγους, επιφέροντας την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Και ενώ ο «Σούπερ Μάριο», ο οποίος είχε παρουσιαστεί ως σωτήρας της ευρωζώνης κατά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, εμφανιζόταν ως εγγύηση αξιοπιστίας στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων του, η έλευση στην εξουσία της εθνικιστικής και ευρωσκεπτικιστικής άκρας δεξιάς προκαλεί φόβους για νέα περίοδο αστάθειας.

Πολύ περισσότερο που η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος που ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ της, ο πληθωρισμός τρέχει στη χώρα με περισσότερο από 9% και οι λογαριασμοί του αερίου και του ηλεκτρικού δημιουργούν προβλήματα σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ενρίκο Λέτα για εκλογές στην Ιταλία: «Πληρώσαμε το ότι παραμείναμε πολλά χρόνια στην κυβέρνηση»

Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου βρισκόταν σε άνοδο σήμερα (26.09.2022) το πρωί, καθώς η νίκη της άκρας δεξιάς είχε σε μεγάλο βαθμό προβλεφθεί από τις αγορές. Την Παρασκευή το ιταλικό χρηματιστήριο είχε σημειώσει πτώση 3,36%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ένδειξη των επίμονων ανησυχιών των επενδυτών για το χρέος της Ιταλίας αποτελεί το γεγονός ότι το «σπρεντ», δηλαδή η διαφορά στο επιτόκιο ανάμεσα στο δεκαετές γερμανικό ομόλογο και το δεκαετές ομόλογο της Ιταλίας, ανέβηκε σήμερα στις 235 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,68%.

Ενθουσιασμός κι αβεβαιότητα

Ο δεξιός Τύπος είναι, φυσικά, ενθουσιώδης. «Επανάσταση στις κάλπες», είναι ο τίτλος της Il Giornale, της εφημερίδας της οικογένειας Μπερλουσκόνι, ενώ η Libero διαπιστώνει: «Η αριστερά ηττήθηκε, (είμαστε) ελεύθεροι!!!».

«Η Μελόνι παίρνει την Ιταλία», γράφει αντίθετα η εφημερίδα της αριστεράς La Repubblica που αντιτάχθηκε μετωπικά στην Τζόρτζια Μελόνι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η La Stampa απαριθμεί «τις χίλιες αβεβαιότητες» που αντιμετωπίζει η Ιταλία μετά την «ιστορική νίκη» της άκρας δεξιάς.

«Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει ένα μήνα πριν από την εκατονταετηρίδα της πορείας προς τη Ρώμη και της έναρξης των 20 ετών της δικτατορίας του Μουσολίνι αποτελεί σύμπτωση: οι Ιταλοί που ψήφισαν την Μελόνι δεν το έκαναν από νοσταλγία για το φασισμό», όμως το κοινό σημείο ανάμεσα στον φασίστα δικτάτορα και την Μελόνι είναι ότι ανέβηκαν και οι δύο στην εξουσία «έπειτα από ένα μοναχικό μαραθώνιο εναντίον όλων», αναλύει η εφημερίδα του Τορίνο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις