Κόσμος

Τζούλιαν Ασάνζ: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του ιδρυτή των WikiLeaks στην Αυστραλία

Ο Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται να αναχωρήσει αεροπορικώς για την Καμπέρα της Αυστραλίας, λίγες ώρες αφότου ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον δικαστηρίου στη Σαϊπάν, στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους, αναφέρει το WikiLeaks σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Δικαστήριο της Σαϊπάν επικύρωσε τη συμφωνία του Τζούλιαν Ασάνζ με την αμερικανική δικαιοσύνη, που προέβλεπε ομολογία ενοχής από τον ιδρυτή των WikiLeaks για «συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια» και την καταδίκη του σε φυλάκιση 62 μηνών, ποινή που έχει ήδη εκτίσει στη Βρετανία.

Ο Julian Assange ομολόγησε την ενοχή του σε μία μόνο κακουργηματική κατηγορία για τη δημοσίευση στρατιωτικών μυστικών των ΗΠΑ σε μία συμφωνία με τους εισαγγελείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, γεγονός που του εξασφαλίζει την ελευθερία και τερματίζει τον δικαστικό αγώνα.

Ο 53χρονος Αυστραλός έφτασε στο δικαστήριο λίγο πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, φορώντας σκούρο κοστούμι και μπήκε στο κτίριο χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις.

Αν και η συμφωνία με τους εισαγγελείς απαιτούσε να παραδεχτεί την ενοχή του σε ένα μόνο κακούργημα, θα του επέτρεπε επίσης να επιστρέψει στη γενέτειρά του, την Αυστραλία, χωρίς να περάσει χρόνο σε αμερικανική φυλακή.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν φυλακισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολεμώντας την έκδοσή του ΗΠΑ για μια κατηγορία που αφορούσε τον νόμο περί κατασκοπείας και η οποία θα μπορούσε να επιφέρει μακρά ποινή φυλάκισης σε περίπτωση καταδίκης.

ASSANGE REUTERS

Τα WikiLeaks, τα οποία ίδρυσε ο Ασάνζ το 2006, επικρότησαν την ανακοίνωση της συμφωνίας, λέγοντας ότι είναι ευγνώμων για «όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μας, πολέμησαν για εμάς και παρέμειναν απόλυτα αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του».

Η συμφωνία, η οποία αποκαλύφθηκε το βράδυ της 24ης Ιουνίου σε μία επιστολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο σε μία δικαστική διαμάχη στην οποία εμπλέκεται ο Assange.

ASSANGE REUTERS

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησε να διεξαχθεί η ακρόαση στο απομακρυσμένο νησί επειδή ο Ασάνζ αντιτάχθηκε να μεταβεί στις Ηπειρωτικές ΗΠΑ και επειδή είναι κοντά στην Αυστραλία, όπου πλέον θα επιστρέψει.

Ο 52χρονος Ασάνζ αναχωρεί από τη Σαϊπάν με ιδιωτικό τζετ για την Καμπέρα της Αυστραλίας, συνοδευόμενος από τους Αυστραλούς πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Βρετανία.

πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μασκ κατά Νόλαν: «Θα χάσει την ακεραιότητά του» αν έχει διαλέξει μαύρη ηθοποιό για τον ρόλο της ωραίας Ελένης στην «Οδύσσεια»
Χρήστης του X ισχυρίστηκε ότι αν η Λουπίτα Νιόνγκο υποδυθεί την Ωραία Ελένη, αυτό θα αποτελεί «προσβολή» για τον Όμηρο, κάτι με το οποίο φαίνεται να συμφωνεί ο Μασκ
μασκ 6
Βίντεο με τον Τζέφρι Επστάιν να αποκαλεί τον εαυτό του «σεξουαλικό αρπακτικό α’ κατηγορίας» και να απαντάει αν είναι ο διάβολος
Ο άνθρωπος που παίρνει συνέντευξη από τον Επστάιν δεν εμφανίζεται στην οθόνη, αλλά πιστεύεται ότι είναι ο πρώην επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον
Ο Επστάιν με άτομο άγνωστης ηλικίας στην αγκαλιά του
Φειδίας Παναγιώτου: Ερωτήματα για το γραφείο – βίλα με την πισίνα και τις 4 κρεβατοκάμαρες που πληρώνει το Ευρωκοινοβούλιο
Ο ευρωβουλευτής είχε αναφέρει πως το χρησιμοποιεί καθαρά ως γραφείο αν και η Cyprus Times υποστηρίζει πως μένει κανονικά εκεί με την σύντροφό του
Φειδίας Παναγιώτου 15
Έξαλλος ο Ντόναλντ Τραμπ με τα σχόλια στα Grammy: «Τα χειρότερα βραβεία όλων των εποχών», «δεν έχω πάει ποτέ στο νησί του Επστάιν»
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στον παρουσιαστή Τρέβορ Νόα μετά τα σχόλια του που τον συνέδεσαν με την υπόθεση Επστάιν και απείλησε να του κάνει μήνυση
τραμπ