Κόσμος

Τζούλιαν Ασάνζ: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του ιδρυτή των WikiLeaks στην Αυστραλία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται να αναχωρήσει αεροπορικώς για την Καμπέρα της Αυστραλίας, λίγες ώρες αφότου ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον δικαστηρίου στη Σαϊπάν, στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους, αναφέρει το WikiLeaks σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Δικαστήριο της Σαϊπάν επικύρωσε τη συμφωνία του Τζούλιαν Ασάνζ με την αμερικανική δικαιοσύνη, που προέβλεπε ομολογία ενοχής από τον ιδρυτή των WikiLeaks για «συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια» και την καταδίκη του σε φυλάκιση 62 μηνών, ποινή που έχει ήδη εκτίσει στη Βρετανία.

Ο Julian Assange ομολόγησε την ενοχή του σε μία μόνο κακουργηματική κατηγορία για τη δημοσίευση στρατιωτικών μυστικών των ΗΠΑ σε μία συμφωνία με τους εισαγγελείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, γεγονός που του εξασφαλίζει την ελευθερία και τερματίζει τον δικαστικό αγώνα.

Ο 53χρονος Αυστραλός έφτασε στο δικαστήριο λίγο πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, φορώντας σκούρο κοστούμι και μπήκε στο κτίριο χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις.

Αν και η συμφωνία με τους εισαγγελείς απαιτούσε να παραδεχτεί την ενοχή του σε ένα μόνο κακούργημα, θα του επέτρεπε επίσης να επιστρέψει στη γενέτειρά του, την Αυστραλία, χωρίς να περάσει χρόνο σε αμερικανική φυλακή.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν φυλακισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολεμώντας την έκδοσή του ΗΠΑ για μια κατηγορία που αφορούσε τον νόμο περί κατασκοπείας και η οποία θα μπορούσε να επιφέρει μακρά ποινή φυλάκισης σε περίπτωση καταδίκης.

ASSANGE REUTERS

Τα WikiLeaks, τα οποία ίδρυσε ο Ασάνζ το 2006, επικρότησαν την ανακοίνωση της συμφωνίας, λέγοντας ότι είναι ευγνώμων για «όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μας, πολέμησαν για εμάς και παρέμειναν απόλυτα αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του».

Η συμφωνία, η οποία αποκαλύφθηκε το βράδυ της 24ης Ιουνίου σε μία επιστολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο σε μία δικαστική διαμάχη στην οποία εμπλέκεται ο Assange.

ASSANGE REUTERS

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησε να διεξαχθεί η ακρόαση στο απομακρυσμένο νησί επειδή ο Ασάνζ αντιτάχθηκε να μεταβεί στις Ηπειρωτικές ΗΠΑ και επειδή είναι κοντά στην Αυστραλία, όπου πλέον θα επιστρέψει.

Ο 52χρονος Ασάνζ αναχωρεί από τη Σαϊπάν με ιδιωτικό τζετ για την Καμπέρα της Αυστραλίας, συνοδευόμενος από τους Αυστραλούς πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Βρετανία.

πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ – φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ σε Νίκι Μινάζ: «Σήκω όρθια να δουν τον κ@λ@ σου! Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος» – Το όνομα της τραγουδίστριας έπεσε στο τραπέζι για εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
Η 43χρονη τραγουδίστρια της ραπ δεν έχει κρύψει την λατρεία της στον Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα ταξίδεψε μαζί του με το προεδρικό αεροσκάφος και ανέβασε βίντεο για να ξεναγήσει τους φανς της
Τραμπ
«Πήγα στην Άπω Ανατολή γιατί οι σχέσεις με 12χρονες εδώ είναι νόμιμες», έλεγε σε γράμμα του στην πρώην γυναίκα του ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ, Τόμας
Βαριές καταγγελίες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ, Τόμας, οι αρχές εξετάζουν υλικό που καταγγέλλεται ότι βρέθηκε στο σπίτι του στις Φιλιππίνες - Ο ίδιος μιλά για «αρρωστημένα ψέματα»
Ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ, Τόμας
Κακοκαιρία στην Βρετανία: Ένας νεκρός στη Σκωτία από την καταιγίδα Boelo – Χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα
Δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν από τα αεροδρόμια Λιντς-Μπράντφορντ της Αγγλίας, Μπέλφαστ και Τζορτζ Μπεστ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Γλασκώβης, του Εδιμβούργου, του Ινβερνές και του Αμπερντίν στη Σκωτία
Καταιγίδα
Ανατροπή και ήττα του Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, ιστορικό ρεκόρ ψηφοφόρων με 70% συμμετοχής - Ολονύκτιοι πανηγυρισμοί στο Βελιγράδι
«Είναι σαφές ότι χάσαμε, η Φοιτητική Λίστα κέρδισε» λέει ο πρώην πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπειτα από 14 χρόνια στην πολιτική ηγεσία της χώρας
Βούτσιτς
82
Βεγγάζη και Τρίπολη απαντούν στον Τραμπ που χαρακτήρισε τη Λιβύη «σκα@@χώρα»: «Ήταν επισκέπτης του βρώμικου νησιού Έπσταϊν»
Ξέσπασαν Ντμπέιμπα και Χαφτάρ μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τους μετανάστες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ από Λιβύη, Υεμένη, Αϊτή και Σομαλία
Τραμπ 10