Κόσμος

Τζούλιαν Ασάνζ: Οι δικηγόροι του προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, που δίνει μάχη για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ από τη Βρετανία, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως επιβεβαίωσε το ίδιο το ΕΔΔΑ χθες Παρασκευή.

Τον Ιούνιο οι αρχές της Βρετανίας ενέκριναν την έκδοση του Ασάνζ, που είναι Αυστραλός πολίτης, στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για 18 αδικήματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της κατασκοπείας, επειδή ανάρτησε στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα.

Οι δικηγόροι του έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Η πρώτη ακροαματική διαδικασία για το θέμα αναμένεται στις αρχές του νέου έτους.

Ο 51χρονος Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία το 2019, αφού είχε καταφύγει επί σχεδόν επτά χρόνια στο κτίριο της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο. Έκτοτε κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς.

Η νομική του ομάδα προσέφυγε εναντίον της Βρετανίας στο ΕΔΔΑ, το οποίο ενδέχεται να ζητήσει να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε παραλάβει την προσφυγή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Δικαστήριο.

Η Στέλα Ασάνζ, η σύζυγος του Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε ότι ελπίζει πως το ΕΔΔΑ δεν θα χρειαστεί να εξετάσει την υπόθεση του ιδρυτή του WikLeaks και πως το θέμα θα λυθεί στη Βρετανία. Αν η υπόθεσή του καταλήξει στο ΕΔΔΑ «θα είναι μια θλιβερή ημέρα και μια μεγάλη απογοήτευση», τόνισε.

Από την πλευρά του ο αδελφός του Τζούλιαν Ασάνζ, ο Γκάμπριελ Σίπτον, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ελπίζει οι αμερικανικές αρχές να θέλουν να αποφύγουν η υπόθεση να φτάσει στο ΕΔΔΑ, καθώς τα ευρωπαϊκά μέσα και η κοινή γνώμη διάκεινται πιο ευνοϊκά προς τον Ασάνζ σε σχέση με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

«Φαντάζομαι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να το αποφύγουν (…) προσπαθούν να εκδώσουν έναν εκδότη από την Ευρώπη επειδή δημοσιοποίησε αποκαλύψεις για αμερικανικούς πολέμους, την ώρα που οι ΗΠΑ ζητούν από την Ευρώπη να κάνει κάθε είδους θυσίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Σίπτον.

Αυτή την εβδομάδα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τα οποία αρχικά είχαν συνεργαστεί με το WikiLeaks, έγραψαν ανοικτή επιστολή με τη οποία ζητούσαν να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον του.

Εξάλλου και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι συζήτησε για το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης του Ασάνζ σε συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας ότι επιθυμεί το θέμα να κλείσει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φόβοι πως ο Πούτιν ετοιμάζει «μυστική επιστράτευση» 300.000 Ρώσων: Συναγερμός στην Ευρώπη για νέες υβριδικές επιθέσεις
Ρωσικά έγγραφα που δημοσίευσε το Bloomberg δείχνουν δραστηριότητα σε κέντρα στρατολόγησης, καθώς και ενδείξεις ότι ορισμένοι Ρώσοι προσπαθούν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό για να αποφύγουν την κατάταξη
REUTERS
Στη Νέα Υόρκη η υπογραφή της συμφωνίας Τραμπ με την Δανία για την Γροιλανδία: «Ενισχύουμε την ασφάλεια στην Αρκτική»
Η συμφωνία «αναγνωρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Βασιλείου (της Δανίας) και το δικαίωμα του λαού της Γροιλανδίας στην αυτοδιάθεση», δήλωσε η Δανή Πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν
Ντόναλτ Τραμπ
Άναυδοι Γουίλιαμ και Χάρι από τις αποκαλύψεις του αδελφού της Νταϊάνα στο βιβλίο του – Οι σοκαριστικοί ισχυρισμοί για τον Κάρολο
Ανάμεσα στους πιο αμφιλεγόμενους ισχυρισμούς του είναι η περιγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Κάρολο μετά την είδηση του θανάτου της Νταϊάνα
βασιλιας καρολος 6
«Θυσιάστε τη ζωή σας»: Χιλιάδες στο κέντρο της Τεχεράνης για την στρατιωτική παρέλαση και την επιστράτευση εθελοντών
Εκτιμάται πως πάνω από 600.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγγραφεί στην εκστρατεία στρατιωτικής εκπαίδευσης - Το μήνυμα ισχύος του Ιράν απέναντι στις ισραηλινές - αμερικανικές επιθέσεις
Γυναίκες μέλη των ιρανικών πολιτοφυλακών Basij