Κόσμος

Τζούλιαν Ασάνζ: Οι δικηγόροι του προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, που δίνει μάχη για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ από τη Βρετανία, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως επιβεβαίωσε το ίδιο το ΕΔΔΑ χθες Παρασκευή.

Τον Ιούνιο οι αρχές της Βρετανίας ενέκριναν την έκδοση του Ασάνζ, που είναι Αυστραλός πολίτης, στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για 18 αδικήματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της κατασκοπείας, επειδή ανάρτησε στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα.

Οι δικηγόροι του έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Η πρώτη ακροαματική διαδικασία για το θέμα αναμένεται στις αρχές του νέου έτους.

Ο 51χρονος Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία το 2019, αφού είχε καταφύγει επί σχεδόν επτά χρόνια στο κτίριο της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο. Έκτοτε κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς.

Η νομική του ομάδα προσέφυγε εναντίον της Βρετανίας στο ΕΔΔΑ, το οποίο ενδέχεται να ζητήσει να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε παραλάβει την προσφυγή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Δικαστήριο.

Η Στέλα Ασάνζ, η σύζυγος του Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε ότι ελπίζει πως το ΕΔΔΑ δεν θα χρειαστεί να εξετάσει την υπόθεση του ιδρυτή του WikLeaks και πως το θέμα θα λυθεί στη Βρετανία. Αν η υπόθεσή του καταλήξει στο ΕΔΔΑ «θα είναι μια θλιβερή ημέρα και μια μεγάλη απογοήτευση», τόνισε.

Από την πλευρά του ο αδελφός του Τζούλιαν Ασάνζ, ο Γκάμπριελ Σίπτον, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ελπίζει οι αμερικανικές αρχές να θέλουν να αποφύγουν η υπόθεση να φτάσει στο ΕΔΔΑ, καθώς τα ευρωπαϊκά μέσα και η κοινή γνώμη διάκεινται πιο ευνοϊκά προς τον Ασάνζ σε σχέση με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

«Φαντάζομαι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να το αποφύγουν (…) προσπαθούν να εκδώσουν έναν εκδότη από την Ευρώπη επειδή δημοσιοποίησε αποκαλύψεις για αμερικανικούς πολέμους, την ώρα που οι ΗΠΑ ζητούν από την Ευρώπη να κάνει κάθε είδους θυσίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Σίπτον.

Αυτή την εβδομάδα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τα οποία αρχικά είχαν συνεργαστεί με το WikiLeaks, έγραψαν ανοικτή επιστολή με τη οποία ζητούσαν να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον του.

Εξάλλου και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι συζήτησε για το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης του Ασάνζ σε συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας ότι επιθυμεί το θέμα να κλείσει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η βασίλισσα Ελισάβετ «στήριξε θερμά» τον Άντριου για τον ρόλο του εμπορικού αντιπροσώπου – Αποκαλύψεις από νέα έγγραφα
Η εμπλοκή της βασίλισσας Ελισάβετ επιβεβαιώνει προηγούμενες εκτιμήσεις ότι η μονάρχης είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον γιο της και αδελφό του Καρόλου
Η βασίλισσα Ελισάβετ
Μυστήριο στην Πορτογαλία: Δύο παιδιά 3 και 5 ετών περιφέρονταν μόνα σε αυτοκινητόδρομο – Σενάριο απαγωγής από τη μητέρα τους
«Έκλαιγαν και φώναζαν. Ο μεγαλύτερος μου είπε ότι είχαν χαθεί στο δάσος και ότι οι γονείς τους έφυγαν χωρίς αυτά» είπε ο άνθρωπος που τα βρήκε
Ελικόπτερο της Αστυνομίας στην Πορτογαλία
«Η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει την Κούβα», λέει η Ζαχάροβα μετά τη δίωξη των ΗΠΑ στον Ραούλ Κάστρο
«Επαναλαμβάνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Κούβα και καταδικάζουμε κατηγορηματικά απόπειρες χονδροειδούς ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους» ανέφερε
Μαρία Ζαχάροβα
CNN: Το Ιράν «τρέχει» την ανασυγκρότηση του οπλοστασίου του – Κατασκευάζει ξανά drones και πυραύλους
Οι εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών δείχνουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να αποκαταστήσει πλήρως την ικανότητά του να επιτίθεται με drones μέσα σε έξι μήνες
Ιρανικά drones των Φρουρών της Επανάστασης