Κόσμος

Βαγδάτη: Η αμερικανική πρεσβεία κατέρριψε drone με εκρηκτικά

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Drone παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες, καταρρίφθηκε κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη από τους Αμερικανούς, μερικές ώρες έπειτα από νέα επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσης στο Ιράκ με αμερικανικές δυνάμεις.

Το drone δεν μπόρεσε να φθάσει ως το κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας, ενώ η κατάρριψή του δεν προκάλεσε κανέναν τραυματισμό, σύμφωνα με τις πηγές των δύο πρακτορείων ειδήσεων.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM ενεργοποιήθηκαν, άρχισαν να βάλλουν κατά ριπάς.

Αξιωματικοί των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας εξήγησαν ότι άνοιξαν πυρ για να αναχαιτίσουν UAV, το νέο όπλο φιλοϊρανικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή.

47 επιθέσεις από τις αρχές του χρόνου

Από την αρχή του 2021 έχουν σημειωθεί 47 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ, όπου παραμένουν ανεπτυγμένοι 2.500 στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

Οι έξι από αυτές έγιναν με drones παγιδευμένα με εκρηκτικά, τεχνική που άρχισε να χρησιμοποιείται περί τα μέσα του Απριλίου στο Ιράκ προκαλώντας προβληματισμό, καθώς μπορεί να ξεφύγουν από τα συστήματα C-RAM, που έχει εγκαταστήσει ο αμερικανικός στρατός για την προστασία των μελών του.

Για καμία από τις επιθέσεις αυτές δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης· όμως ο τρόπος δράσης φέρει την υπογραφή των φιλοϊρανών οι οποίοι – στην Υεμένη για παράδειγμα – χρησιμοποιούν UAVs (drones) εναντίον σαουδαραβικών στόχων.

Η Χασντ αλ Σάαμπι, συμμαχία φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που τυπικά έχει ενταχθεί στον τακτικό στρατό κι αποτελεί δύναμη που δεν μπορεί να παρακαμφθεί από κανέναν στο Ιράκ, εξαίρει συχνά τις επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, χωρίς πάντως να αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη γι’ αυτές,

Ρουκέτες εναντίον βάσης με Αμερικανούς

Χθες τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον ιρακινής αεροπορικής βάσης στη δυτική έρημο όπου φιλοξενούνται Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η επίθεση εναντίον της βάσης Άιν αλ Άσαντ δεν προκάλεσε θύματα.

Οι δύο νέες επιθέσεις σημειώθηκαν περίπου μια εβδομάδα μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων της Χασντ στη Συρία και στο Ιράκ τα οποία είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα μαχητές.

Ένδειξη της ανησυχίας των ΗΠΑ για τις επιθέσεις με drones είναι και το ότι πρόσφατα προσέφεραν πρόσφατα αμοιβή ύψους ως και τριών εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες οι οποίες θα επέτρεπαν να εξιχνιαστούν οι επιθέσεις εναντίον των συμφερόντων τους στο Ιράκ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλγερινός επιτέθηκε με σφυρί στον γείτονά του στην Ισπανία και συνελήφθη - Του άνοιξε το κεφάλι και τον άφησε αιμόφυρτο στον δρόμο
Ο άνδρας διαπληκτίστηκε με το θύμα και ένα φίλο του θύματος - Τραυμάτιζε με μπουκάλι τον φίλο, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
Ισπανία
Politico: Ο Αμερικανός υπουργός ενέργειας υποβαθμίζει τον θανατηφόρο καύσωνα στην Ευρώπη – «Περισσότεροι πεθαίνουν τον χειμώνα»
Ο Κρις Ράιτ προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις, ενώ η ΕΕ προειδοποιεί τους πολίτες για επικίνδυνες θερμοκρασίες που έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ
Νεκρό 6χρονο αγόρι σε λίμνη στη Γερμανία λόγω του ακραίου καύσωνα - Καταγραφή νέου ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 41,5 βαθμούς
Ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε και στην Αυστρία, όπου το θερμόμετρο έδειξε 38,7 βαθμούς Κελσίου στα σύνορα με την Σλοβακία, ενώ και η Ελβετία έκανε νέο ρεκόρ στους 39 βαθμούς στην Βασιλεία
Γερμανία