Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Βαγδάτη: Η αμερικανική πρεσβεία κατέρριψε drone με εκρηκτικά

Βαγδάτη: Η αμερικανική πρεσβεία κατέρριψε drone με εκρηκτικά
Φωτογραφία Αρχείου

Drone παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες, καταρρίφθηκε κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη από τους Αμερικανούς, μερικές ώρες έπειτα από νέα επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσης στο Ιράκ με αμερικανικές δυνάμεις.

Το drone δεν μπόρεσε να φθάσει ως το κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας, ενώ η κατάρριψή του δεν προκάλεσε κανέναν τραυματισμό, σύμφωνα με τις πηγές των δύο πρακτορείων ειδήσεων.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM ενεργοποιήθηκαν, άρχισαν να βάλλουν κατά ριπάς.

Αξιωματικοί των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας εξήγησαν ότι άνοιξαν πυρ για να αναχαιτίσουν UAV, το νέο όπλο φιλοϊρανικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή.

47 επιθέσεις από τις αρχές του χρόνου

Από την αρχή του 2021 έχουν σημειωθεί 47 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ, όπου παραμένουν ανεπτυγμένοι 2.500 στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

Οι έξι από αυτές έγιναν με drones παγιδευμένα με εκρηκτικά, τεχνική που άρχισε να χρησιμοποιείται περί τα μέσα του Απριλίου στο Ιράκ προκαλώντας προβληματισμό, καθώς μπορεί να ξεφύγουν από τα συστήματα C-RAM, που έχει εγκαταστήσει ο αμερικανικός στρατός για την προστασία των μελών του.

Για καμία από τις επιθέσεις αυτές δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης· όμως ο τρόπος δράσης φέρει την υπογραφή των φιλοϊρανών οι οποίοι – στην Υεμένη για παράδειγμα – χρησιμοποιούν UAVs (drones) εναντίον σαουδαραβικών στόχων.

Η Χασντ αλ Σάαμπι, συμμαχία φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που τυπικά έχει ενταχθεί στον τακτικό στρατό κι αποτελεί δύναμη που δεν μπορεί να παρακαμφθεί από κανέναν στο Ιράκ, εξαίρει συχνά τις επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, χωρίς πάντως να αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη γι’ αυτές,

Ρουκέτες εναντίον βάσης με Αμερικανούς

Χθες τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον ιρακινής αεροπορικής βάσης στη δυτική έρημο όπου φιλοξενούνται Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η επίθεση εναντίον της βάσης Άιν αλ Άσαντ δεν προκάλεσε θύματα.

Οι δύο νέες επιθέσεις σημειώθηκαν περίπου μια εβδομάδα μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων της Χασντ στη Συρία και στο Ιράκ τα οποία είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα μαχητές.

Ένδειξη της ανησυχίας των ΗΠΑ για τις επιθέσεις με drones είναι και το ότι πρόσφατα προσέφεραν πρόσφατα αμοιβή ύψους ως και τριών εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες οι οποίες θα επέτρεπαν να εξιχνιαστούν οι επιθέσεις εναντίον των συμφερόντων τους στο Ιράκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις