Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Παγκόσμια θλίψη για τον θάνατο του – Το παράπονο της ανιψιάς του

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Παγκόσμια θλίψη για τον θάνατο του – Το παράπονο της ανιψιάς του
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο θάνατος του Βαγγέλη Παπαθανασίου σκόρπισε θλίψη στην παγκόσμια μουσική -και όχι μόνο- σκηνή, με τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ να μεταδίδουν την είδηση για τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Vangelis. 

Ο βραβευμένος με ‘Οσκαρ Βαγγέλης Παπαθανασίου νοσηλευόταν με κορονοϊό σε νοσοκομείο, στο Παρίσι. «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου», αναφέρει η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου που τον εκπροσωπούσε.

Η ανιψιά του και δημοσιογράφος  Ελένη Παπαθανασίου, τον “αποχαιρέτησε” με ένα συγκινητικό μήνυμα, εκφράζοντας και ένα παράπονο: “Στη γειτονιά των αγγέλων φτερούγισε ο παγκόσμιος, ο δικός μας Βαγγέλης Παπαθανασίου. Ανάμεσα στα αστέρια του σύμπαντος που λάτρεψε και ύμνησε όσο κανείς.
Ο θείος μου Βαγγέλης Παπαθανασίου πέρασε στο Πάνθεον των Αθανάτων. Τα γνώρισε όλα στη ζωή του, τιμήθηκε όσο κανείς για το έργο του. Κι όμως παρέμενε σεμνός και ταπεινός, μέχρι παρεξηγήσεως. Απέφευγε τη δημοσιότητα, γιατί απλά δεν την είχε καμιά ανάγκη. Τα έργα του μιλούσαν στις ψυχές των ανθρώπων. Η μουσική του συντρόφευε και θα συντροφεύει γενιές και γενιές σ’ όλον τον πλανήτη.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον είχε ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα και ο τότε πρύτανης κ. Πετράκος, είχε ταξιδέψει στο Παρίσι για να τον τιμήσει με τον χρυσό σταυρό.
Η πόλη του, ο Βόλος δεν τον τίμησε όπως και όταν έπρεπε (το είχε καταφέρει ο τότε Δήμος Αγριάς, μ’ ένα στεφάνι από ελιά γιατί αυτό είχε ζητήσει). Μάλιστα στο τελευταίο του ταξίδι στον Βόλο με επιστήμονες της NASA δεν του είχε επιτραπεί να πάει βόλτα με την ΑΡΓΩ στον Παγασητικό.
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου θα μείνει για πάντα στο νου και στη ψυχή μας. Καλό ταξίδι αγαπημένε Βαγγέλη, καλό ταξίδι μέγιστε”, ανέφερε σε ανάρτηση της στο Facebook. 

Ο θάνατος του Vangelis στα διεθνή ΜΜΕ

Το Reuters αναμετέδωσε την είδηση από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέροντας το βιογραφικό του μουσικοσυνθέτη.

«Κάποτε ο Vangelis είπε ότι το μουσικό κομμάτι, που του χάρισε ένα Όσκαρ και ήταν στην κορυφή των charts για εβδομάδες, ήταν εν μέρει ένας φόρος τιμής στον πατέρα του, ο οποίος ήταν δεινός ερασιτέχνης δρομέας», αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Reuters.

«Είναι απλώς ένα άλλο μουσικό κομμάτι», είπε σε μια συνέντευξή του, συνεχίζει το πρακτορείο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο με έκτακτο τηλεγράφημά του μετέδωσε την είδηση του θανάτου του Vangelis, μεταδίδοντας την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Guardian μετέδωσε επίσης την είδηση για τον χαμό του συνθέτη, μιλώντας για τον «μουσικό του οποίου το συνθετικό έργο έφερε τεράστια δραματική τέχνη στα soundtrack ταινιών».

 

Την είδηση μετέδωσαν μεταξύ άλλων και το BBC, η Daily Mail και το Variety.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις