Κόσμος

Βαλέρια Γκοντάρεβα – Ουκρανία: Έρευνες για τον εμπρησμό του σπιτιού της

Εντολή για εκτενείς έρευνες έδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος μετά τον εμπρησμό του σπιτιού της πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Βαλέρια Γκοντάρεβα.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η εμπρηστική επίθεση με στόχο την Βαλέρια Γκοντάρεβα έγινε το βράδυ της Δευτέρας (16.9.2019) σ’ ένα χωριό έξω από το Κίεβο.

Ο εμπρησμός αυτός έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις γύρω από το θέμα της κρατικοποίησης της μεγαλύτερης τράπεζας της Ουκρανίας, Privat Bank, υπέρ της οποίας τάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Privat Bank πέρασε στα χέρια του κράτους, παρά την αντίθεση του πρώην κατόχου της, Ουκρανού ολιγάρχη Ίγκορ Κολομέισκι, το 2016, ενώ την τύχη της παρακολουθούν οι επενδυτές, επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να “παγώσει” την οικονομική βοήθεια προς την χώρα σε περίπτωση που η απόφαση για την κρατικοποίησή της αναθεωρηθεί.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας, με αφορμή τον εμπρησμό του σπιτιού της πρώην διοικητή της, Βαλέρια Γκοντάρεβα, ανακοίνωσε ότι οι μεταρρυθμιστές στην χώρα κινδυνεύουν καθώς θέλουν να τους εκφοβίσουν ώστε να παραιτηθούν από το έργο τους.

Βαλέρια Γκοντάρεβα: Το “ύποπτο” ατύχημα στο Λονδίνο

“Αυτό δεν είναι πλέον μια σειρά ατυχημάτων, αυτό είναι τρομοκρατία. Στόχος τους είναι να εκφοβίσουν τους μεταρρυθμιστές, τους προηγούμενους και τους νυν, να μας κάνουν να σιωπήσουμε. Δεν θα σιωπήσουμε”, αναφέρει η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Η 54χρονη Γκοντάρεβα είχε δηλώσει ότι υπήρξε στόχος μιας εκστρατείας παρενοχλήσεων, αναφέροντας ότι στις 30 Αυγούστου την χτύπησε στο κέντρο του Λονδίνου όπου βρισκόταν ένα αυτοκίνητο.

Στις 5 Σεπτεμβρίου άγνωστοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο που ανήκε στην νύφη της, η οποία έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο.

Η ίδια συνέδεσε το ατύχημα στο Λονδίνο με την ιδιωτικοποίηση της Privat Bank στην οποία ήταν αντίθετος ο Ουκρανός ολιγάρχης Κολομέισκι. Ο ίδιος ο Κολομέισκι αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με κάποια εκστρατεία κατά της Γκοντάρεβα.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε κάτι ύποπτο στο ατύχημα και ως εκ τούτου ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν συνελήφθη.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου Νικολάι Ζούκοβιτς ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι στα ερείπια του σπιτιού της Γκοντάρεβα, δεν βρέθηκε κάποιο “κοκτέιλ μολότοφ” αλλά ένας εμπρηστικός μηχανισμός και μια σειρά άλλα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία ερευνά η αστυνομία, αλλά τα οποία ωστόσο δεν μπορεί να αναφέρει.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ χαρακτήρισε τον εμπρησμό της κατοικίας της Γκοντάρεβα ως εγκληματική ενέργεια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σίντι Κρόφορντ και Ράντε Γκέρμπερ: Η γνωριμία, ο γάμος 28 ετών και ο θάνατος του 27χρονου γιου τους που άλλαξε για πάντα την οικογένειά τους
Ο 27χρονος γιος τους, Πρίσλεϊ Γκέρμπερ, πέθανε την Κυριακή (20.09.2026) σε κέντρο αποκατάστασης - Είχε μιλήσει ανοιχτά για τα θέματα ψυχικής υγείας
Ο Πρίσλεϊ Γκέρμπερ με την Κάια Γκέρμπερ, τη Σίντι Κρόφορντ και τον Ράντε Γκέρμπερ
Η Paramount σε διακανονισμό με 12 πολιτείες των ΗΠΑ και ένα βήμα πιο κοντά σε συγχώνευση με την Warner Bros έναντι 110 δισ. δολαρίων
Ένας διακανονισμός με τις πολιτείες θα βοηθήσει την Paramount να αποφύγει μια «χρονική χρέωση» 7 εκ. δολαρίων την ημέρα που οφείλει στους μετόχους της WBD για κάθε ημέρα που η συμφωνία δεν ολοκληρώνεται μετά τις 30 Σεπτεμβρίου
Warner Bros
Ποιες είναι οι δημοσιογράφοι που απέκλεισε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο – CBS, NBC, ABC και Fox σταματούν τη δημοσιογραφική κάλυψη του Αμερικανού προέδρου
«Ντόμινο» εξελίξεων μετά την απόφαση να αποκλειστούν οι τρεις δημοσιογράφοι των μεγάλων ειδησεογραφικών δικτύων - «Παραβιάζει τα δικαιώματά τους βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ να καλύπτουν δημοσιογραφικά τον Αμερικανό πρόεδρο»
AP Photos