Κόσμος

Βαλτικές χώρες και Πολωνία απαγορεύουν από τα μεσάνυχτα την είσοδο σε Ρώσους τουρίστες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τέσσερις από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύουν με τη Ρωσία άρχισαν να απαγορεύουν την είσοδο σε Ρώσους τουρίστες χθες τα μεσάνυχτα, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν ενώ η χώρα τους είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία.

Η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία επέβαλαν νέους περιορισμούς, ενώ η Φινλανδία αποφάσισε να κρατήσει ανοικτά τα σύνορα αν και έχει μειώσει τον αριθμό των ραντεβού στα προξενεία για Ρώσους ταξιδιώτες που θέλουν να βγάλουν βίζα.

Η κίνηση ήταν η τελευταία μιας σειράς κυρώσεων και άλλων μέτρων που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα κράτη-μέλη της από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η ΕΕ έχει απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από τη Ρωσία, αφήνοντας διαθέσιμες μόνο τις οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, ενώ αυτό τον μήνα συμφώνησε να περιορίσει την έκδοση βίζας για ελεύθερη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν.

Η σημερινή απαγόρευση εισόδου στοχεύει σε τουρίστες και εξαιρεί Ρώσους αντιφρονούντες που ζητούν προστασία στην ΕΕ μαζί με οδηγούς φορτηγών, πρόσφυγες και μόνιμους κατοίκους χώρων της ΕΕ, καθώς και εκείνους που επισκέπτονται μέλη των οικογενειών τους.

https://twitter.com/visegrad24/status/1571643760819200000?s=20&t=q8mPqGJ42Vkfy_WeVqYMRg

Αναστάτωση επικράτησε γύρω στα μεσάνυχτα και πριν τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες σε παραμεθόριες πόλεις, όπως η Νάρβα στα σύνορα της Εσθονίας, όπου οι ρωσόφωνοι αντιστοιχούν σε πάνω από το 90% του πληθυσμού.

Ο Βάντιμ Κοραλιόφ, ένας 64χρονος συνταξιούχος από την Αγία Πετρούπολη, είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα στη Νάρβα, ούτως ώστε η κόρη και τα εγγόνια του από το Παρίσι να μπορούν να τον επισκέπτονται. «Τώρα δεν ξέρω τι να κάνω. Ο συνοριοφύλακας μου είπε ότι δεν μου επιτρέπεται πλέον να έρχομαι εδώ», δήλωσε στο Reuters.

Λιγότερο από ένα δέκατο από τους περίπου 4.000 Ρώσους που εισέρχονται κάθε μέρα στην Εσθονία χάνουν το δικαίωμα βάσει των νέων κανόνων, δήλωσαν ωστόσο αξιωματούχοι.

«Πολίτες της Ρωσίας, μην προσπαθήσετε να διασχίσετε τα σύνορα, δεν είστε καλοδεχούμενοι εδώ – πρέπει να σταματήσετε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και να φύγετε από αυτή την όμορφη χώρα!», ανέφερε σε ανάρτησή του πριν λίγες μέρες στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρ Ρίνκεβιτς.

latvia russians tweet

 

Διαφοροποιήσεις εντός ΕΕ

Το θέμα των μετακινήσεων στην ΕΕ έχει διχάσει το ευρωπαϊκό μπλοκ, με πρωτεύουσες όπως το Βερολίνο και η Πράγα να υποστηρίζουν ότι θα είναι αντιπαραγωγικό να απαγορευθεί η πρόσβαση σε απλούς Ρώσους.

Η Φινλανδία, της οποίας η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν έχει πει ότι Ρώσοι τουρίστες δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε ότι μια τέτοια απαγόρευση μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για τη ζώνη Σένγκεν βάσει της οποίας όλες οι χώρες σέβονται τη βίζα που εκδόθηκε από άλλη χώρα της ζώνης αυτής.

«Μία χώρα χορηγεί βίζα, μια άλλη δεν την κάνει αποδεκτή. Αυτό σίγουρα δεν είναι ιδιαιτέρως επιθυμητό για το σύστημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα.

Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις διαφορές εντός της ΕΕ, προειδοποιώντας ότι πολλοί Ρώσοι ταξιδιώτες τώρα θα στραφούν στα φινλανδικά σύνορα.

«Υπάρχει ένα παραθυράκι και το παραθυράκι είναι η Φινλανδία», δήλωσε η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας στο Reuters το Σάββατο. «Άρα δεν είναι εντελώς αποτελεσματικό… αλλά και πάλι είναι καλύτερο από το τίποτα», πρόσθεσε η ίδια.

Για τον Μιχαΐλ Ιβάνοφ, έναν 35χρονο Ρώσο που ταξίδεψε χθες με λεωφορείο από την Αγία Πετρούπολη στο Ταλίν, το να επισκεφθεί φίλους στην Εσθονία ίσως αποδειχθεί κάπως δυσκολότερο. «Και πάλι θα μπορώ να πάω στην Εσθονία μέσω άλλων χωρών», δήλωσε στο Reuters, λίγο αφού μπήκε στη Νάρβα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισόβια σε πρώην παίκτη του American Idol για τη δολοφονία της συζύγου του: Οι ομοιότητες με την υπόθεση της Κάρολαϊν Κράουτς
«Τι έκανε για να την μισείς τόσο;» έγραψε σε επιστολή η κόρη τους - Έστελνε μηνύματα στην εξωσυζυγική σχέση του ότι ψάχνει τρόπους να την δολοφονήσει χωρίς να μπει φυλακή
Ισόβια σε πρώην παίκτη του American Idol για τη δολοφονία της συζύγου του: Οι ομοιότητες με την υπόθεση της Κάρολαϊν Κράουτς
Συμμαχία της Μέκκας: Το «όχι» του Τραμπ που ενεργοποίησε τη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Πακιστάν για τις επιθέσεις των Χούθι
Εμπνευσμένη από το ΝΑΤΟ η Συμμαχία των τριών χωρών - Τα «κενά» στη συμφωνία της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ και η απογοήτευση του Σαουδάραβα πρίγκιπα από την στάση του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας Διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ ποζάρουν μετά την υπογραφή της κοινής αμυντικής συμφωνίας 7
Ενεργοποιείται η Συμμαχία της Μέκκας: Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 3, προτρέποντας όλους τους Αμερικανούς πολίτες στη Σαουδική Αραβία να παραμείνουν σε εγρήγορση
Σαουδική Αραβία 92
Η σύζυγος του Νικολάς Μαδούρο, Σίλια Φλόρες, «έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά» λέει ο γιος του
Ο Μαδούρο Γκέρα αποκάλυψε επίσης ότι η Φλόρες υπέστη αναπνευστικό επεισόδιο αφού οι αρχές της φυλακής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να ελέγξουν έναν καβγά μεταξύ δύο κρατουμένων
Ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες