Κόσμος

Βανδαλίζουν μνημεία θυμάτων των Ναζί στο Βερολίνο – Στο στόχαστρο τρανς και γκέι!

Βαραίνει η ατμόσφαιρα ελευθερίας έκφρασης, κυρίως της σεξουαλικής, στην πόλη - σύμβολο της ανεκτικότητας, το Βερολίνο.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για δεύτερη φορά, το “Μνημείο Στους Ομοφυλόφιλους Που Διώχθηκαν Επί Ναζισμού” στο Βερολίνο, πέφτει θύμα βανδάλων.

Βρίσκεται στο Τίργκαρτεν – σε μικρή απόσταση από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος – και βανδαλίστηκε με μαύρη μπογιά.

Άραγε, είναι ένδειξη ότι οι καιροί αλλάζουν, και η γερμανική πρωτεύουσα, με τη “διαβόητη” ανεκτικότητα στην ιδιωτική ερωτική ζωή;

Ανησυχητικά, πληθαίνουν οι ομοφοβικές και τρανσφοβικές ενέργειες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Maneo”, Μπάστιαν Φινκ, η οποία καταγράφει αυτές τις ενέργειες άσκησης βίας κατά των “διαφορετικών”:

Στο Βερολίνο, η οργάνωση χειρίστηκε το 2017, 800 περιπτώσεις επίθεσης, λεκτικής βίας και κλοπής.

Και “τα νούμερα που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι, παρόλα τ’ άλλα, είμαστε αντιμέτωποι με μια αποτροπιαστική πραγματικότητα” τονίζει ο Φινκ.

Berlin Olokaftwma

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υπέρμαχοι της “ορθότητας” εξέφρασαν μίσος και την αντίθεσή τους στο μνημείο: κάποιους μήνες μετά τα αποκαλυπτήρια, το 2008, είχαν καταστρέψει τον φράχτη που το περιέβαλε και είχαν σπάσει το παράθυρο του μνημείου.

Από τη δεκαετία του 1930 και μετά, περίπου 50.000 ομοφυλόφιλοι καταδικάστηκαν στα δικαστήρια των Ναζί, κάποιους τους ευνούχισαν, χιλιάδες περισσότερους τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Χρειάστηκαν πάνω από 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ του μνημείου. Τον σχετικό διαγωνισμό κέρδισε, μεταξύ 2005 και 2006, το καλλιτεχνικό δίδυμο Elmgreen & Dragset.

Το σχέδιό τους περιλάμβανε και μία ταινία την οποία μπορεί κανείς να δει από ένα τετράγωνο παραθυράκι στην πλευρά του κυβόσχημου τσιμεντένιου μπλοκ.

Το αρχικό όραμα των Γερμανών καλλιτεχνών ήθελε το μνημείο να ενσωματώνει τον “χαρακτήρα ενός ζωντανού οργανισμού που υπόκειται σε μια δυναμική αλλαγή, αντί να είναι μια στατική και τελεσίδικη δήλωση”.

Το 2012, τοποθέτησαν στο μνημείο μια καινούργια ταινία (των Γκέραλντ Μπάκχαουζ, Μπερντ Φίσερ και Ιμπραΐμ Γκυλνάρ).

Πέρυσι, με αφορμή τα 10α γενέθλια του μνημείου τοποθετήθηκε και πάλι καινούργια ταινία, από τον Γιάελ Μπαρτάνα αυτή τη φορά (στην επέτειο του μνημείου παρέστη και ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ).

“Το μνημείο μπορεί να αποκατασταθεί – είχε βανδαλιστεί και στο παρελθόν και ξαναστήθηκε στα πόδια του – , πολύ χειρότερο είναι το θύμα της βίαιης ομοφοβίας να είναι ένας άνθρωπος” σχολίασαν στο Hyperallergic, οι Μίχαελ Έλμγκριν και Ίνγκαρ Ντράγκσετ (των Elmgreen & Dragset).

“Οι επιθέσεις στο μνημείο μάς θυμίζουν ότι το πρόβλημα με την ομοφοβία είναι ακόμη πολύ πραγματικό και συναφές, ειδικά με το ότι το γερμανικό δεξιό κόμμα AFD εξελέγη ξαφνικά σε τοπικές κυβερνήσεις και με το ότι άνθρωποι σαν τον Πενς και τον Μπολσονάρο είναι τώρα στην εξουσία”.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, λουλούδια και ενθαρρυντικά μηνύματα σε χαρτάκια είναι τώρα ένα γύρω στη βάση του μνημείου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο σχολιασμένα
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καζάνι που «βράζει» η Γαλλία: Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους, 1.000 συλλήψεις και νέα επεισόδια - «Μαύρο» στα social media ήθελε η κυβέρνηση
Επεισόδια ξέσπασαν στο τέλος των διαδηλώσεων σε Παρίσι, Μασσαλία και Λυών - Ρίψεις μολότοφ και απάντηση της αστυνομίας με δακρυγόνα - Δύο τραυματίες
Γαλλία
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ ζητά αποζημίωση για τα «εγκλήματα» ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του Ιράν
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, βρέθηκε με τον επικεφαλής των δικαστικών αρχών, Γολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, σε μία σπάνια αναφορά συνάντησής του καθώς από τότε που ανέλαβε δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση
Χαμενεΐ
Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ
Η διαμαρτυρία έρχεται σαν συνέχεια της μακρόχρονης εκστρατείας για τη σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου 2023
Τελ Αβίβ
Πεδίο μάχης και τα Τίρανα: Χημικά, πύρινα οδοφράγματα και κυνηγητό γύρω από το αλβανικό υπουργείο Παιδείας
Υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια, με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί σε καίρια σημεία των Τιράνων
Αλβανία