weather-icon °C AΘΗΝΑ

Βανδαλίζουν μνημεία θυμάτων των Ναζί στο Βερολίνο – Στο στόχαστρο τρανς και γκέι!

Βανδαλίζουν μνημεία θυμάτων των Ναζί στο Βερολίνο – Στο στόχαστρο τρανς και γκέι!
φωτογραφία: αρχείο ΑΠΕ - ΜΠΕ

Για δεύτερη φορά, το “Μνημείο Στους Ομοφυλόφιλους Που Διώχθηκαν Επί Ναζισμού” στο Βερολίνο, πέφτει θύμα βανδάλων.

Βρίσκεται στο Τίργκαρτεν – σε μικρή απόσταση από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος – και βανδαλίστηκε με μαύρη μπογιά.

Άραγε, είναι ένδειξη ότι οι καιροί αλλάζουν, και η γερμανική πρωτεύουσα, με τη “διαβόητη” ανεκτικότητα στην ιδιωτική ερωτική ζωή;

Ανησυχητικά, πληθαίνουν οι ομοφοβικές και τρανσφοβικές ενέργειες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Maneo”, Μπάστιαν Φινκ, η οποία καταγράφει αυτές τις ενέργειες άσκησης βίας κατά των “διαφορετικών”:

Στο Βερολίνο, η οργάνωση χειρίστηκε το 2017, 800 περιπτώσεις επίθεσης, λεκτικής βίας και κλοπής.

Και “τα νούμερα που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι, παρόλα τ’ άλλα, είμαστε αντιμέτωποι με μια αποτροπιαστική πραγματικότητα” τονίζει ο Φινκ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υπέρμαχοι της “ορθότητας” εξέφρασαν μίσος και την αντίθεσή τους στο μνημείο: κάποιους μήνες μετά τα αποκαλυπτήρια, το 2008, είχαν καταστρέψει τον φράχτη που το περιέβαλε και είχαν σπάσει το παράθυρο του μνημείου.

Από τη δεκαετία του 1930 και μετά, περίπου 50.000 ομοφυλόφιλοι καταδικάστηκαν στα δικαστήρια των Ναζί, κάποιους τους ευνούχισαν, χιλιάδες περισσότερους τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Χρειάστηκαν πάνω από 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ του μνημείου. Τον σχετικό διαγωνισμό κέρδισε, μεταξύ 2005 και 2006, το καλλιτεχνικό δίδυμο Elmgreen & Dragset.

Το σχέδιό τους περιλάμβανε και μία ταινία την οποία μπορεί κανείς να δει από ένα τετράγωνο παραθυράκι στην πλευρά του κυβόσχημου τσιμεντένιου μπλοκ.

Το αρχικό όραμα των Γερμανών καλλιτεχνών ήθελε το μνημείο να ενσωματώνει τον “χαρακτήρα ενός ζωντανού οργανισμού που υπόκειται σε μια δυναμική αλλαγή, αντί να είναι μια στατική και τελεσίδικη δήλωση”.

Το 2012, τοποθέτησαν στο μνημείο μια καινούργια ταινία (των Γκέραλντ Μπάκχαουζ, Μπερντ Φίσερ και Ιμπραΐμ Γκυλνάρ).

Πέρυσι, με αφορμή τα 10α γενέθλια του μνημείου τοποθετήθηκε και πάλι καινούργια ταινία, από τον Γιάελ Μπαρτάνα αυτή τη φορά (στην επέτειο του μνημείου παρέστη και ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ).

Το μνημείο μπορεί να αποκατασταθεί – είχε βανδαλιστεί και στο παρελθόν και ξαναστήθηκε στα πόδια του – , πολύ χειρότερο είναι το θύμα της βίαιης ομοφοβίας να είναι ένας άνθρωπος” σχολίασαν στο Hyperallergic, οι Μίχαελ Έλμγκριν και Ίνγκαρ Ντράγκσετ (των Elmgreen & Dragset).

Οι επιθέσεις στο μνημείο μάς θυμίζουν ότι το πρόβλημα με την ομοφοβία είναι ακόμη πολύ πραγματικό και συναφές, ειδικά με το ότι το γερμανικό δεξιό κόμμα AFD εξελέγη ξαφνικά σε τοπικές κυβερνήσεις και με το ότι άνθρωποι σαν τον Πενς και τον Μπολσονάρο είναι τώρα στην εξουσία”.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, λουλούδια και ενθαρρυντικά μηνύματα σε χαρτάκια είναι τώρα ένα γύρω στη βάση του μνημείου.

#TAGS MM