Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Βαρβαρότητα Αυστραλού στρατιώτη: Έπινε μπύρα από προσθετικό πόδι νεκρού Ταλιμπάν

Βαρβαρότητα Αυστραλού στρατιώτη: Έπινε μπύρα από προσθετικό πόδι νεκρού Ταλιμπάν
Φωτογραφία αρχείου EPA

Μια φωτογραφία που δεν προκαλεί μόνο οργή αλλά φέρνει στο μυαλό και τις εικόνες βαρβαρότητας από τα βασανιστήρια στο Αμπού Γκράιμπ. Αυτή τη φορά όμως δεν είναι στο Ιράκ ούτε και «πρωταγωνιστεί» Αμερικανός στρατιώτης. Αυτή τη φορά η βαρβαρότητα έρχεται από το Αφγανιστάν και «πρωταγωνιστές» είναι Αυστραλοί στρατιώτες.

Μια φωτογραφία κάνει τις τελευταίες ώρες κάνει το γύρο του κόσμου και σοκάρει. Είναι η φωτογραφία που έφερε στο φως ο Guardian και δείχνει έναν Αυστραλό στρατιώτη να πίνει μπύρα από το προσθετικό πόδι ενός Ταλιμπάν που έχει σκοτωθεί σε μάχη στο Αφγανιστάν το 2009.

Τη φωτογραφία που βλέπει για πρώτη φορά το φως έφερε στη δημοσιότητα ο αυστραλιανός Guardian.

Μαζί με τον στρατιώτη που πίνει από το προσθετικό πόδι του νεκρού Ταλιμπάν είναι κι άλλοι Αυστραλοί. Όλοι τους ανώτεροι αξιωματούχοι των ειδικών δυνάμεων της Αυστραλίας.

 

Η φωτογραφία αυτή δεν είναι η μοναδική που έχει στα χέρια του ο Guardian. Όλες τους δείχνουν κορυφαίο στρατιωτικό, ο οποίος ακόμη υπηρετεί (!) να πίνει από το προσθετικό πόδι σε ένα αυτοσχέδιο μπαρ που είχαν στήσει οι Αυστραλοί στρατιώτες στη βάση τους στο Ταρίν Κοβτ, πρωτεύουσα της επαρχίας Ουρουζγκάν, το 2009.

Σε μια άλλη από τις φωτογραφίες, δυο στρατιώτες φαίνονται να… «χορεύουν» με το πόδι του νεκρού Ταλιμπάν, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη στο Καραράκ τον Απρίλιο του 2009.

Σύμφωνα με στρατιώτες, η πρακτική αυτή ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη από υψηλόβαθμους αξιωματούχους και μάλιστα κάποιοι συμμετείχαν σε τέτοιες βαναυσότητες. Κάποιοι δε ισχυρίστηκαν ότι το προσθετικό μέλος του νεκρού εχθρού τους ήταν λάφυρο πολέμου! Και όχι μόνο αυτό αλλά το περιέφεραν όπου… πήγαιναν και όπου έστηναν το αυτοσχέδιο μπαρ τους.

Οι φωτογραφίες έρχονται στο φως λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις της έρευνας Brereton, για τα αίσχη και την παρουσία των Αυστραλών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Η έρευνα διήρκεσε χρόνια και πριν από μερικές μέρες ανώτατος αξιωματικός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι στελέχη των ειδικών δυνάμεων της χώρας «σκότωσαν παράνομα» τουλάχιστον 39 αμάχους και πρόσωπα που δεν συμμετείχαν σε εχθροπραξίες στο Αφγανιστάν!

Click4more Σοκ στην Αυστραλία από τη δράση κυκλώματος κακοποίησης παιδιών – Συνελήφθησαν 14 άνδρες

Τα 25 μέλη των ειδικών δυνάμεων που κατηγορούνται για τις πράξεις αυτές σε 23 συμβάντα «σπίλωσαν» ηθικά το σύνταγμά τους, τις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις και την πατρίδα τους. Οι υπαίτιοι παραπεμφθούν σε δίκες για εγκλήματα πολέμου. Πρόκειται κυρίως για στελέχη της λεγόμενης Special Air Service (SAS), ορισμένοι από τους οποίους υπηρετούν ακόμη!

Η έρευνα αποκαλύπτει περιπτώσεις στις οποίες «νέα μέλη περιπόλων» φέρονται «να εξαναγκάστηκαν να πυροβολήσουν αιχμαλώτους, για να διαπράξουν τον πρώτο τους φόνο», μια «φρικαλέα πρακτική γνωστή με την ονομασία “blooding”», αποκάλυψε ο στρατηγός Άνγκους Κάμπελ.

Αξίωσε να ανακληθούν τα παράσημα που είχαν απονεμηθεί σε κάποια μέλη των ειδικών δυνάμεων που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν από το 2007 ως το 2013.

Οι «φάκελοι του Αφγανιστάν»

Οι μάχιμες μονάδες της Αυστραλίας εγκατέλειψαν τη χώρα της Ασίας το 2013. Έκτοτε, ήρθαν στο φως μαρτυρίες για συχνά βάρβαρες πράξεις επίλεκτων μελών μονάδων των ειδικών δυνάμεων.

Μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει πολύ σοβαρές κατηγορίες σε βάρος στελεχών του αυστραλιανού στρατού, όπως η περίπτωση αμάχου που τουφεκίστηκε για να αδειάσει μια θέση σε ελικόπτερο, ή εκείνη ενός εξάχρονου παιδιού που έπεσε νεκρό κατά τη διάρκεια εφόδου σε σπίτι.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας τα προηγούμενα χρόνια στρεφόταν εναντίον όσων καταμήνυαν τέτοιες φρικαλεότητες και η αστυνομία εναντίον δημοσιογράφων που έφερναν στο φως τις υποθέσεις.

Ξέσπασε τεράστιο σκάνδαλο το 2017, όταν το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ABC έφερε στο φως τους «Φακέλους του Αφγανιστάν», έρευνα που αποκάλυπτε κατηγορίες σε βάρος στελεχών των αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων για δολοφονίες άοπλων αλλά και παιδιών στην εμπόλεμη χώρα.

Η αστυνομία είχε αντιδράσει στις αποκαλύψεις αρχίζοντας να διενεργεί έρευνα σε βάρος δύο δημοσιογράφων του ABC, του Ντάνιελ Όουξ και του Σαμ Κλαρκ, που βάρυναν υποψίες ότι είχαν στα χέρια τους απόρρητο υλικό. Είχε γίνει ακόμη και έφοδος στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου στο Σίδνεϊ, προτού η έρευνα να μπει στο αρχείο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις