Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Βασιλιάς Κάρολος: Η πρώτη ομιλία του στους Βρετανούς βουλευτές με λόγια του Σαίξπηρ

Βασιλιάς Κάρολος: Η πρώτη ομιλία του στους Βρετανούς βουλευτές με λόγια του Σαίξπηρ
Φωτογραφία Reuters

Για πρώτη φορά από την έναρξη της μοναρχίας του, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ μίλησε ενώπιον των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων στο Westminster Hall, από τους οποίους δέχθηκε και τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ δήλωσε ιδιαίτερα ευγνώμων για τα λόγια των ομιλητών των δύο κοινοβουλίων, λέγοντας πως «συμπεριέλαβαν τόσο συγκινητικά λόγια» για τη βασίλισσα Ελισάβετ. Τόνισε, παράλληλα, ότι ένιωσε το ιστορικό βάρος της παρουσίας του στο Westminster Hall που «μας υπενθυμίζει κοινοβουλευτικές παραδόσεις ζωτικής σημασίας».

Παράλληλα, χαρακτήρισε το κοινοβούλιο ως «το ζωντανό όργανο της δημοκρατίας μας» και αναφέρθηκε στις ιστορικές μορφές που έχουν επισκεφθεί και μιλήσει στο Westminster Hall.

Για τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο βασιλιάς Κάρολος χρησιμοποίησε μια ατάκα του Σαίξπηρ, από το έργο «Ο βασιλιάς Ερρίκος Η’», ο οποίος περιέγραφε την πρώτη βασίλισσα Ελισάβετ ως «οδηγό για όλους τους πρίγκιπες».

«Αν και σε πολύ νεαρή ηλικία, η εκλιπούσα βασίλισσα δεσμεύθηκε να υπηρετεί τη χώρα και τον λαό της και να τηρεί τις πολύτιμες αρχές της συνταγματικής κυβέρνησης που είναι στην καρδιά του έθνους μας. Αυτή τη δέσμευση, την τήρησε με ανυπέρβλητη αφοσίωση», δήλωσε ο Κάρολος.

«Έθεσε ένα παράδειγμα ανιδιοτελούς καθήκοντος το οποίο, με τη βοήθεια του Θεού και των συμβουλών σας, είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω πιστά».

Μάλιστα, σε αρκετές στιγμές, η φωνή του φαινόταν σαν να «σπάει», με τον ίδιο να προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Στο τέλος της τελετής, η ορχήστρα και όσοι βρίσκονταν στο Westminster Hall έψαλλαν τον εθνικό ύμνο «God Save the King» και ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ αποχώρησε, μαζί με τη βασιλική σύζυγο, Καμίλα, για να πάει στη Σκωτία και να παρευρεθεί στο λαϊκό προσκύνημα της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ειδικότερα, ο Κάρολος Γ’ θα επιθεωρήσει την τιμητική φρουρά στο Χόλιρουντχαουζ.

Εκεί θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης των κλειδιών στον προαύλιο χώρο του παλατιού και στη συνέχεια ο βασιλιάς θα έχει ακρόαση με την πρωθυπουργό, ενώ θα ακολουθήσει ακρόαση με τον προεδρεύοντα αξιωματούχο του σκωτσέζικου κοινοβουλίου.

Ο ίδιος θα μιλήσει, επίσης, στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις