Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Βασιλιάς Κάρολος: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τελετή στέψης

Βασιλιάς Κάρολος: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τελετή στέψης
Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου - ΦΩΤΟ REUTERS

Η μεγάλη ημέρα ξημέρωσε για τη Βρετανία όπου για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, γίνεται τελετή στέψης. Ο βασιλιάς Κάρολος θα λάβει το στέμμα και το χρίσμα στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ ενώπιον 2.300 προσκεκλημένων και ασφαλώς εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών…

Δίπλα του θα είναι η βασιλική σύζυγος Καμίλα.

Για την στέψη, οι δρόμοι έξω από το Μπάκιγχαμ έχουν πλημμυρίσει με χιλιάδες λάτρεις της βασιλείας που εδώ και ημέρες, έχουν «κατασκηνώσει» περιμένοντας την μεγάλη στιγμή.

ΦΩΤΟ REUTERS

Πιο σύντομη τελετή από αυτή της Ελισάβετ

Η τελετή θα αρχίσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες.

Σίγουρα θα είναι πιο σύντομη από την τελετή στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ πριν από 7 δεκαετίες, που κράτησε περισσότερες από τρεις ώρες και ήταν η πρώτη ζωντανή βασιλική εκδήλωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Φυσικά, μέχρι και η τελευταία λεπτομέρεια έχει ρυθμιστεί να είναι στην εντέλεια για αυτό το τελετουργικό που βασίζεται σε σχεδόν 1.000 χρόνια ιστορίας, με κορώνες που κοσμούν διαμάντια, βελούδινες στολές και χρυσά σκήπτρα, αλλά το οποίο λίγοι Βρετανοί έχουν παρακολουθήσει στη διάρκεια της ζωής τους, καθώς η στέψη της Ελισάβετ Β’ είχε γίνει το 1953.

Κατά τη θρησκευτική τελετή της στέψης, θα «συναντηθεί» η μοναρχία, η εκκλησία και το κράτος, με τον μονάρχη να δίνει όρκους στον Θεό αλλά και στην πατρίδα.

Δείτε LIVE εικόνα από τα όσα συμβαίνουν στο Λονδίνο:

Τι θα δούμε στην τελετή στέψης

Την τελετή θα διευθύνει ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι και περιλαμβάνει την αναγνώριση, τον όρκο, το χρίσμα, την ενθρόνιση, τη στέψη και την απόδοση τιμών.

Κατά την αναγνώριση ο ηγεμόνας στέκεται στο θέατρο της μονής και παρουσιάζεται στον λαό.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφού δώσει τον όρκο στέψης ο μονάρχης χρίεται με αγιασμένο λάδι από τον αρχιεπίσκοπο.

Αυτή η στιγμή θεωρείται το πιο ιερό μέρος της τελετής και δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά το 1953 κατά την στέψη της Ελισάβετ. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τον Κάρολο.

Ακολουθεί η ενθρόνιση όπου θα δούμε τον Κάρολο να ντύνεται με τα ιερά ενδύματα στέψης και του παρουσιάζονται τα σύμβολα της μοναρχίας: Η σφαίρα, το δαχτυλίδι στέψης, τα σκήπτρα και άλλα.

Ο Supertunica και ο Αυτοκρατορικός Μανδύας που θα φορεθούν από τον Βασιλιά της Βρετανίας Κάρολο κατά τη στέψη του στο Αβαείο του Γουέστμινστερ – ΦΩΤΟ REUTERS

Στο τέλος της τελετής, το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου (κεντρική φωτό) θα τοποθετηθεί στο κεφάλι του μονάρχη.

Στη συνέχεια οι πρίγκιπες και οι ομότιμοι αποδίδουν τα σέβη τους. Και κάπου εδώ, είναι η στιγμή που ο πρίγκιπας Ουίλιαμ αναμένεται να γονατίσει μπροστά στον βασιλιά αλλά όχι και ο μικρότερος γιος του, Χάρι, ο οποίος έχει «εξοριστεί» από το 2020 στην Καλιφόρνια και έχει διατυπώσει κατηγορίες εναντίον της βασιλικής οικογένειας. Για τη στέψη μάλιστα, επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία χωρίς την σύζυγο και τα παιδιά τους.

Δύο πομπές

Κομμάτι της σημερινής, ιστορικής ημέρας, θα είναι και οι δύο πομπές που αναμένεται να γίνουν: Μία για να μεταφερθεί ο βασιλιάς για τη στέψη και μία μετά την τελετή, οπότε θα γίνει και μεγάλη παρέλαση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, με τον μονάρχη και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να εμφανίζονται στο μπαλκόνι…

Όταν ο Κάρολος όταν θα πηγαίνει για την στέψη, θα το κάνει με την επίσημη άμαξα από το «Διαμαντένιο Ιωβηλαίο» ενώ στην επιστροφή, θα τον δούμε μέσα στη χρυσή κρατική άμαξα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο βασιλιάς Κάρολος έχει επιδιώξει να ανανεώσει την τελετή της στέψης, η οποία εκτός από πιο σύντομη από εκείνη της μητέρας του, περιλαμβάνει ως προσκεκλημένους και αξιωματούχους μη χριστιανικών θρησκειών.

Πολλά έχουν γίνει επίσης για να συμμετάσχει το κοινό στις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που θα συνεχιστούν και αύριο Κυριακή, με γεύματα μεταξύ γειτόνων και με μια συναυλία στον πύργο του Γουίνδσορ, ενώ η Δευτέρα θα είναι αργία.

 

 

 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις