Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Φόρος τιμής από Μπάιντεν και Μακρόν – Δεξίωση με 1.000 καλεσμένους στο Μπάκιγχαμ απόψε

Βασίλισσα Ελισάβετ: Φόρος τιμής από Μπάιντεν και Μακρόν – Δεξίωση με 1.000 καλεσμένους στο Μπάκιγχαμ απόψε

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ είναι, έτσι κι αλλιώς, ένα ιστορικό γεγονός. Και ενώ η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει την επί 70 χρόνια μονάρχη της, το Λονδίνο «βουλιάζει» από τους ηγέτες που θα βρεθούν αύριο (19.09.2022) το Αββαείο του Γουέστμινστερ. Μεταξύ αυτών, ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Τζο Μπάιντεν, με τη σύζυγό του και ο Εμανουέλ Μακρόν, επίσης με τη σύζυγό του βρέθηκαν την Κυριακή στο Γουέστμινστερ για να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ. Και δεν θα μπορούσαν να το έχουν κάνει με πιο διαφορετικό τρόπο.

Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν έφτασαν στο Γουέστμινστερ Χολ με τη λιμουζίνα που μεταφέρει τον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ στο εξωτερικό, το επονομαζόμενο «κτήνος». Μπήκαν στο Γουέστμινστερ Χολ, στον υπερυψωμένο χώρο για τους VIP απέτισαν φόρο τιμής στη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ και αποχώρησαν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε το σταυρό του και έβαλε το χέρι του στην καρδιά αποχαιρετώντας τη βασίλισσα Ελισάβετ. 

Ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν θέλησαν να κάνουν πιο… ροκ εμφάνιση. Ο πρόεδρος της Γαλλίας έφτασε στο κέντρο του Λονδίνου με γυαλιά ηλίου και κασκόλ, φορώντας σκούρο κοστούμι. Ανάλογη και η εμφάνιση της Μπριζίτ Μακρόν.

Νωρίτερα είχαν αποτίσει ύστατο φόρο τιμής στην Ελισάβετ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ της Ισπανίας με τη σύζυγό του, Λετίθια. 

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ανάμεσα στους υψηλούς καλεσμένους που θα υποδεχτεί απόψε ο βασιλιάς Κάρολος στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Στη «δεξίωση του αιώνα» αναμένεται να παραβρεθούν 1.000 άτομα, ανάμεσά τους ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με τη σύζυγό του Λετίθια αλλά και ο πατέρας του, Χουάν Κάρλος με τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, ο οποίος αψήφισε τη «σύσταση» από την ισπανική κυβέρνηση και ταξίδεψε στο Λονδίνο!

Υπογράφοντας το βιβλίο συλλυπητηρίων, ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την αίσθηση της «αξιοπρέπειας» και της «υπηρεσίας» της Ελισάβετ και πρόσθεσε πως «ο κόσμος είναι καλύτερος χάρη σ’ αυτή».

«Έχω ήδη πει πως η μητέρα μου και ο πατέρας μου πίστευαν πως όλοι αξίζουν να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και αυτό ακριβώς ήταν που απέπνεε εκείνη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως είχε «πάνω απ’ όλα αίσθηση της έννοιας της υπηρεσίας».

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Στις 8:30 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώνεται το λαϊκό προσκύνημα.

10:00 Ανοίγουν οι πόρτες στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους

12:35 Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού

12:44 Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ

12:52 Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ

13:00 Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο

14:00 Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

14:15 Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση

15:00 Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Γουίνδσορ. (Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου)

17:06 Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή

17:10 Η πομπή για το κάστρο του Γουίνδσορ ξεκινά

17:40 Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στην πομπή

17:53 Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο

16:00 Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. ( Οπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες

21:30 Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην Κρύπτη. 

Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις