Κόσμος

Η Βασίλισσα Ελισάβετ και η φρικτή εμπειρία της

Η αστεία και χαλαρή πλευρά μιας βασίλισσας. Και την ίδια στιγμή το μάλλον σκληρό πρόσωπο μιας βασίλισσας που είναι και… μητέρα. Όλα ένα πρόσωπο: η βασίλισσα Ελισάβετ.

Σε ένα ντοκιμαντέρ για τη στέψη της, η Βασίλισσα Ελισάβετ δείχνει ένα πρόσωπο που σπάνια βλέπει κανείς. Το “χαλαρό” πρόσωπο της μονάρχη. Της Ελισάβετ που αστειεύεται και γελά.

Είναι η στιγμή που περιγράφει τη… φρικτή εμπειρία. Ήταν στη διαδρομή με τη βασιλική άμαξα στη στέψη της στις 2 Ιουνίου του 1953. Δεν παραλείπει να πει όσο άβολη είναι η άμαξα.

Η Ελισάβετ και η Gold State Coach

“Φρικτό! Αυτές οι δερμάτινες σούστες έφταιγαν. Δεν ήταν καθόλου άνετη”, λέει η βασίλισσα αναφερόμενη στη Gold State Coach, τη χρυσή άμαξα που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης κάθε Βρετανού μονάρχη από την εποχή του Γεωργίου Δ΄το 1821.

Η άμαξα κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε από τη βασίλισσα την ημέρα της στέψης της όπως και με άλλες ευκαιρίες, όπως στο χρυσό ιωβηλαίο της (σ.σ. την επέτειο των 50 χρόνων της στο θρόνο) το 2002.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Η στέψη” αναφέρεται στην ημέρα της 2ας Ιουνίου 1953 όταν η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα, μετά τον θάνατο του πατέρα της, του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, την προηγούμενη χρονιά.

Η βασίλισσα μιλά επίσης για τα Κοσμήματα του Στέμματος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την τελετή στέψης και χρησιμοποιήθηκαν και στη δική τη στέψη. Ανάμεσά τους η βασιλική σφαίρα, τα δύο σκήπτρα, το σπαθί, τα σπιρούνια, το δακτυλίδι.

elizabeth coronation

“Υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα στις κορόνες. Αλλά είναι πολύ σημαντικά αντικείμενα”, λέει η Ελισάβετ.

Μιλά επίσης για την ημέρα της στέψης του πατέρας της, Γεωργίου ΣΤ’, το 1937, που η Ελισάβετ ήταν 11 ετών. “Έχω παραστεί σε μια στέψη και στη δεύτερη “δέχτηκα” το στέμμα», λέει. “Είναι αρκετά αξιοσημείωτο. Είναι κατά κάποιο τρόπο, νομίζω, πράγματι η αρχή μιας ζωής ως βασίλισσας”, σημειώνει.

Η… μπηχτή για τα παιδιά της

Τα βασικά στοιχεία του τελετουργικού της στέψης έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στο μεγαλύτερο μέρος τους την τελευταία χιλιετία. Η τελετή στην οποία χοροστατεί ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, ολοκληρώνεται με τη στέψη του μονάρχη με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου. Είναι χρυσό και κοσμείται από πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες.

Σήμερα 91 ετών, η Ελισάβετ είναι η γηραιότερη εν ενεργεία αρχηγός κράτους παγκοσμίως και η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας.

βασίλισσα Ελισάβετ πρίγκιπας Φίλιππος

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 60 λεπτών προβάλλει εικόνες αρχείου της ιστορικής εκείνης ημέρας. Σε αυτές διακρίνονται τα παιδιά της βασίλισσας, ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα.

Τότε τεσσάρων και δύο ετών. Και φαίνονται να παίζουν με το βασιλικό φόρεμα. “Τι διασκέδαση για τα παιδιά!”, σχολιάζει ο παρουσιαστής και η Ελισάβετ απαντά: “δεν ήταν αυτό που έπρεπε να κάνουν”.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 14 Ιανουαρίου από το BBC One και αποτελεί μέρος της συνεργασίας του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου και του Royal Collection Trust, υπηρεσίας του βρετανικού βασιλικού οίκου.

https://youtu.be/jMqZkfieE4A

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / AFP, με πληροφορίες από BBC

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ και Ιράν δεν «θάβουν το τσεκούρι του πολέμου» και βάζουν στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που δεν εμφανίστηκε «ζεστή» για να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ για να ακολουθήσει η Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου, η οποία είπε ένα ηχηρό «όχι»
Λίβανος
5
Τραμπ: Νέα έκκληση για διεθνή αποστολή πλοίων στα Στενά του Ορμούζ για να μείνουν ανοιχτά
«Αυτό θα έπρεπε να ήταν πάντα μια ομαδική προσπάθεια, και τώρα θα είναι — Θα ενώσει τον κόσμο προς την αρμονία, την ασφάλεια και την αιώνια ειρήνη!» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ
Η Γαλλία «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν στέλνει πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ – Στις φλόγες διυλιστήριο στο Ερμπίλ του Ιράκ – Drones χτύπησαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν ανοικτά με κάθε κόστος ενώ σύμφωνα με την Haaretz θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου τις επόμενες ημέρες
Λίβανος
5
Τραμπ: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σύντομα θα ανοίξουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα
«Ελπίζουμε ότι Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, θα στείλουν πλοία, ώστε τα Στενά του Ορμούζ να μην αποτελούν απειλή από ένα έθνος που έχει αποκεφαλιστεί πλήρως» τονίζει ο Τραμπ
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει σε τελετή απονομής του Μεταλλίου Τιμής στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου 9