Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πλήθος κόσμου αλλά νεκρική σιγή στο Λονδίνο – Ένα εκατομμύριο πολίτες στο τελευταίο προσκύνημα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πλήθος κόσμου αλλά νεκρική σιγή στο Λονδίνο – Ένα εκατομμύριο πολίτες στο τελευταίο προσκύνημα
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

«Είμαι εδώ γιατί υπηρέτησε για 70 χρόνια και δούλευε κάθε μέρα της ζωής της, και θέλω απλώς να πω ευχαριστώ», είπε ένας 19χρονος Βρετανός που αναμένει την μεταφορά της σορού της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Γουέστμινστερ. Αυτός ίσως να είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι Βρετανοί – και όχι μόνο – έχουν μαζευτεί σε διάφορα σημεία του Λονδίνου, όσο πλησιάζει η ώρα για το τελευταίο «προσκύνημα» στην Βασίλισσα.

Οι εικόνες του κόσμου που αναμένει την μεταφορά της σορού από το Παλάτι του Μπάκινγχαμ στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ είναι εντυπωσιακές. Οι διοργανωτές περιμένουν πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες οι οποίοι θα θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στην «Βασίλισσα Ελισάβετ τους», με τους περισσότερους να περιμένουν πάνω από… 35 ώρες.

Η αναμονή διαφέρει για τον καθένα. Άλλος πλέκει, άλλος βαριέται και ξαπλώνει στο Hyde Park, άλλος τυλίγεται με μια σημαία της Βρετανίας ενώ – οι πιο ζωηροί – μοιράζονται τα συναισθήματά τους για την Βασίλισσα με τα Μέσα και τους υπόλοιπους συμπολίτες τους, παρά την κούραση της αναμονής.

Ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο οι 400.000 θα καταφέρουν να περάσουν το κατώφλι του Γουέστμινστερ για να προσκυνήσουν την σορό της.

Παρά το πλήθος του κόσμου ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη αντίθεση. Κοντά στο Γουέστμινστερ και έξω από το Μπάκιγχαμ επικρατεί μια «βαριά» ατμόσφαιρα, δεν ακούγονται φωνές.

Η σιωπή αυτή που φανερώνει την συναισθηματική φόρτιση που επικρατεί. Όλοι αναμένουν να προσκυνήσουν για τελευταία φορά την Βασίλισσα. «Πρώτη φορά είναι τόσο ήσυχα εδώ, συνήθως είχε φασαρία. Είναι ήδη αισθητό ότι κάτι λείπει. Χάθηκε κάτι από εκείνη. Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω», λέει ακόμα μια πολίτης στην Evening Standard.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις