Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ισπανία – Αρνείται να πάει σε εκλογές ο Ραχόι

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ισπανία – Αρνείται να πάει σε εκλογές ο Ραχόι

Μια πρόταση μομφής, ένα αίτημα για πρόωρες εκλογές, και μια προειδοποίηση μετά την καταδίκη του κόμματος του Μαριάνο Ραχόι για διαφθορά.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά την κατάθεση πρότασης μομφής από το Σοσιαλιστικό Κόμμα έπειτα από τη δικαστική απόφαση για μια υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται μέλη του κόμματός του.

Ο Ραχόι είπε πως η Ισπανία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα προκειμένου να διατηρήσει τον τρέχοντα ισχυρό ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης και ότι θα εξαντλήσει την τετραετή θητεία του.

«Η πρόταση μομφής στρέφεται εναντίον της πολιτικής σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα μας και εναντίον της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου.

Προειδοποιούν οι Φιλελεύθεροι

Ωστόσο νωρίτερα το φιλελεύθερο κόμμα είχε ουσιαστικά προειδοποιήσει τον Ραχόι ότι αν αρνηθεί να προσφύγει στις κάλπες θα καταθέσει νέα πρόταση μομφής αποσύροντας την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Ζητάμε να προκηρύξει νέες εκλογές μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ciudadanos Χοσέ Μανουέλ Βιγιέγκας. Αλλά «θα αντιταχθούμε στην πρόταση μομφής που υπέβαλε ο Πέδρο Σάντσεθ, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προκειμένου να πάρει τη θέση του Ραχόι» διευκρίνισε.

Ο Βιγιέγκας είπε ακόμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πως αν ο Ραχόι δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι Ciudadanos θα καταθέσουν δική τους πρόταση μομφής ώστε να προκαλέσουν τη διεξαγωγή εκλογών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις