Κόσμος

Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος καταγγέλλει τις λαϊκιστικές πολιτικές – «Κρίση της δημοκρατίας»

O πάπας Φραγκίσκος, σε ομιλία που έδωσε στην Τεργέστη της Ιταλίας, κατήγγειλε τις λαϊκιστικές πολιτικές σήμερα (07.07.2024), προειδοποιώντας πως η δημοκρατία έχει κλονιστεί σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Σε ομιλία που εκφώνησε στο ετήσιο συνέδριο των Καθολικών για Κοινωνικά Θέματα της Ιταλίας, ο ποντίφικας είπε πως πολλοί άνθρωποι νιώθουν αποκλεισμένοι από τη δημοκρατία, με τους φτωχούς και τους ευάλωτους να έχουν αφεθεί να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Ο πάπας Φραγκίσκος τόνισε: «Είναι προφανές πως η Δημοκρατία δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση στον σημερινό κόσμο».

Και πρόσθεσε: «Οι ιδεολογίες είναι δελεαστικές. Ορισμένοι άνθρωποι συγκρίνουν τον εαυτό τους με τον Γητευτή του Χάμελν. Σε δελεάζουν, όμως σε οδηγούν στο να απαρνηθείς τον εαυτό σου», αναφερόμενος σε ένα παραμύθι όπου ένας κυνηγός ποντικών χρησιμοποιεί τις μαγικές δυνάμεις του για να κλέψει τα παιδιά μιας πόλης.

Σύμφωνα με τον 87χρονο, «η κρίση της Δημοκρατίας» πλήττει διάφορα έθνη, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ο ποντίφικας έκανε τις δηλώσεις αυτές ανήμερα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, όπου ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός αναμένεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων, έναν μήνα αφότου λαϊκιστικά κόμματα κατέγραψαν κέρδη στις ευρωεκλογές.

«Ας μην μας εξαπατούν οι εύκολες λύσεις. Αντιθέτως, ας είμαστε παθιασμένοι για το κοινό καλό», τόνισε ο Φραγκίσκος, υπογραμμίζοντας τη ζημιά που προκαλεί η πολιτική «διαφθορά και παρανομία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να διδαχθούν τα παιδιά τη σημασία των δημοκρατικών αξιών, προειδοποιώντας πως η «αδιαφορία είναι ένας καρκίνος της δημοκρατίας».

«Ανησυχώ για τον μικρό αριθμό των ανθρώπων που πήγαν να ψηφίσουν. Τι συμβαίνει;», διερωτήθηκε.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος, ο πάπας κατήγγειλε τον διάσπαρτο εφησυχασμό απέναντι στην κοινωνική αδικία.

«Γιατί δεν σκανδαλιζόμαστε μπροστά στο ανεξέλεγκτο κακό, τον εξευτελισμό της ζωής, τα εργασιακά προβλήματα, τα βάσανα των μεταναστών; Γιατί παραμένουμε απαθείς και αδιάφοροι στις αδικίες του κόσμου;», είπε.

Ο 87χρονος ποντίφικας έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Τεργέστη, στη βορειοανατολική Ιταλία, στο τέταρτο κατά σειρά ταξίδι του εντός της Ιταλίας σε μόλις 2 και πλέον μήνες, καθώς προετοιμάζεται για μια 12ήμερη περιοδεία στην Ασία τον Σεπτέμβριο, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια στη θητεία του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα Χαμενεΐ: Συγχαρητήρια για τη νίκη επί των σιωνιστών – Οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τίποτα από τον πόλεμο
Πρώτο μήνυμα από τότε που η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ - «Οποιαδήποτε μελλοντική επιθετική ενέργεια εναντίον του Ιράν θα έχει βαρύ τίμημα» διεμήνυσε
Ο Αλί Χαμενεϊ
Ανανεώθηκε πριν 16 λεπτά
3
New York Times: Ανησυχία στο Ιράν για την εξαφάνιση του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ – «Πρέπει όλοι να προσευχόμαστε»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ούτε έχει κάνει κάποια βιντεοσκοπημένη δήλωση εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα - «Οι πολίτες ανησυχούν: πού είναι ο ηγέτης μας;»
O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Βίντεο με τη βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας να κοροϊδεύει τον Τραμπ ενώ μιλάει: Σάλος με τον μορφασμό της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η βασίλισσα της Ολλανδίας κατηγορείται ότι μιμήθηκε ειρωνικά τον τρόπο ομιλίας του αμερικανού προέδρου - Ποικίλες αντιδράσεις στα social media
Βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας και Τραμπ
4
Σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά στις ΗΠΑ - Η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Η σύσταση της νέας ομάδας εργασίας θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και τη χρησιμότητα των εμβολίων που εγκρίθηκαν πριν από επτά ή και περισσότερα χρόνια
Εμβολιασμός
Πνίγηκε από τις σφοδρές καταιγίδες το Παρίσι: Δύο νεκροί, 17 τραυματίες, πάνω από 100.000 σπίτια χωρίς ρεύμα – Πλημμύρισε η Εθνοσυνέλευση
Ένας 12χρονος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου κι ένας 59χρονος οδηγούσε γουρούνα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο που ξερίζωσαν οι άνεμοι - Εικόνες και βίντεο
Σφοδρές καταιγίδες στη Γαλλία, «πνίγηκε» το Παρίσι
2