Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Βέλγιο: Δικαστήριο αποφάσισε τον επαναπατρισμό μητέρας και των παιδιών της από τη Συρία

Βέλγιο: Δικαστήριο αποφάσισε τον επαναπατρισμό μητέρας και των παιδιών της από τη Συρία
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Μία μητέρα και τα δύο παιδιά της από τη Συρία θα πρέπει να επαναπατρίσει το Βέλγιο, όπως αποφάσισε ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο των Βρυξελλών. Για νομική επανάσταση κάνει λόγο ο δικηγόρος της οικογένειας.

Το κράτος έχει στη διάθεσή του 75 ημέρες προκειμένου να τους επαναπατρίσει στο Βέλγιο, εξήγησε ο Νικολά Κοέν στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση RTBF. Το δικαστήριο «’καταδικάζει’ το βελγικό κράτος να τους φέρει πίσω. Η ύπαρξη παιδιών παίζει πολύ μεγάλο ρόλο», εξήγησε.

Η 23χρονη γυναίκα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Belga βρίσκεται μαζί με τα δύο μικρά παιδιά της από τον Φεβρουάριο του 2018 στον καταυλισμό Αλ-Ροτζ, που τελεί υπό τον έλεγχο των Κούρδων, και επιθυμεί να επιστρέψει στο Βέλγιο. Ένα από τα παιδιά της γεννήθηκε στη διάρκεια της σύγκρουσης και το άλλο στον καταυλισμό, σύμφωνα με τον δικηγόρο.

«Είναι μια αληθινή νομική επανάσταση», εκτίμησε ο Κοέν. «Ένα κράτος δεν είναι το ίδιο ο μοναδικός κύριος των διεθνών ενεργειών του έναντι των πολιτών του — έχει και υποχρεώσεις».

Τα βελγικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι, η νεαρή γυναίκα είχε φύγει από το Βέλγιο τον Ιανουάριο του 2015 για να συναντήσει τον πατέρα της, πρώην μέλος της Αλ Κάιντα που είχε ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έναν μήνα νωρίτερα. Είχε εμφανιστεί σε ένα ρεπορτάζ της φλαμανδικής τηλεόρασης όπου έλεγε ότι είχε μετανιώσει για την επιλογή της και ήθελε να εκτίσει την ποινή της στο Βέλγιο.

«Γνωρίζει ότι θα της ασκηθεί δίωξη στο Βέλγιο», εξήγησε ο δικηγόρος της. Όσον αφορά τα παιδιά, θα τύχουν φροντίδας. «Τώρα, ο σκοπός είναι να φέρουμε πίσω τα παιδιά, μαζί με τις μητέρες τους επίσης στο όνομα του συμφέροντος των παιδιών», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ocam, της βελγικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, 55 ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, που προέρχονται από τις τάξεις των τζιχαντιστών (FTF, ξένοι μαχητές τρομοκρατίας) είναι καταγεγραμμένοι αυτή την ώρα στη Συρία και στο Ιράκ, σε κέντρα κράτησης ή σε καταυλισμούς υπό κουρδικό έλεγχο. Εξήντα εννέα παιδιά που έχουν κάποιον δεσμό με το Βέλγιο βρίσκονται στη Συρία.

Έξι ορφανά από το Βέλγιο, εκ των οποίων ένας νεαρός ενήλικας, που προέρχονται από οικογένειες που έφυγαν για να ενταχθούν στο ΙΚ, επαναπατρίστηκαν στο Βέλγιο στα μέσα Ιουνίου.

Εξακόσια έως 650 παιδιά, τουλάχιστον ο ένας γονιός των οποίων είναι πολίτης της ΕΕ, βρίσκονται σε καταυλισμούς ή κέντρα κράτησης στη Συρία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνολικά, 1.400 παιδιά που έχουν έναν Ευρωπαίο γονιό βρίσκονται στη Συρία ή στο Ιράκ.

«Η πλειονότητα των παιδιών που γεννήθηκαν εκεί είναι πραγματικά πολύ μικρά, δηλ. κάτω των έξι ετών», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την ασφάλεια Τζούλιαν Κινγκ, ο οποίος καλεί τα κράτη-μέλη να επιλύσουν «τάχιστα» το θέμα αυτό του επαναπατρισμού των παιδιών, που είναι «θύματα της κατάστασης».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις