Τρίτη, 7 Μαΐ
19oC Αθήνα

Βέλγιο: Ο ύποπτος του μακελειού στο Εβραϊκό μουσείο είχε μείνει ένα χρόνο στη Συρία

Βέλγιο: Ο ύποπτος του μακελειού στο Εβραϊκό μουσείο είχε μείνει ένα χρόνο στη Συρία

Ο 29χρονος Γάλλος που συνελήφθη την Παρασκευή ως ύποπτος για την επίθεση της 24ης Μαΐου στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, με 4 νεκρούς, είχε παραμείνει για περισσότερο από έναν χρόνο στην Συρία και είχε φανατιστεί κατά την διάρκεια του τελευταίου από τους συνολικά πέντε εγκλεισμούς του στην φυλακή στην Γαλλία.

Όταν ο ύποπτος συνελήφθη στην Μασσαλία, στην νότια Γαλλία, μετέφερε στις αποσκευές του όπλα και ρούχα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολένς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένας “μεγάλος όγκος στοιχείων” που τον συνδέει με τους φόνους.

“Ο Νεμούς φανατίστηκε κατά την διάρκεια διαδοχικών εγκλεισμών του στην φυλακή”

“Κατά την διάρκεια της τελευταίας παραμονής του στην φυλακή είχε αναφερθεί για εξτρεμιστικό (ισλαμιστικό) προσηλυτισμό”, πρόσθεσε ο Μολένς, σημειώνοντας ότι “στις 31 Δεκεμβρίου του 2012, τρεις εβδομάδες μετά την απελευθέρωσή του μετέβη στην Συρία”.

“Έμεινε πάνω από έναν χρόνο στην Συρία, όπου φαίνεται ότι εντάχθηκε στις τάξεις οργανώσεων μαχητών, τζιχαντιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων”, διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Οι ερευνητές βρήκαν εξάλλου, όπως πρόσθεσε ο Μολένς, στην φωτογραφική μηχανή του Νεμούς ένα μικρό βίντεο, στο οποίο αναφέρεται στην επίθεση και παρουσιάζονται τα όπλα που υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν.

Ο συλληφθείς είχε επίσης στις αποσκευές του ένα ύφασμα πάνω στο οποίο εγγράφεται το όνομα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μια τζιχαντιστική οργάνωση που δρα κυρίως στην Συρία.

Η εξελίξεις στην υπόθεση

Ο Νεμούς κρατείται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της κατοχής όπλων, στο πλαίσιο όλα αυτά μιας τρομοκρατικής δραστηριότητας, κατέληξε ο Μολένς, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν ο Νεμούς δεν έχει κάνει καμία ομολογία.

Ο ύποπτος έχει ήδη καταδικαστεί από την γαλλική δικαιοσύνη, κυρίως για μια υπόθεση ένοπλης ληστείας, δήλωσε παράλληλα σήμερα η δικηγόρος του Σουλιφά Μπανταουΐ.

Τον Μάιο του 2009 είχε καταδικαστεί μαζί με δύο άλλους κατηγορούμενους για μια ένοπλη ληστεία που είχαν κάνει στις 13 Αυγούστου του 2006 σε ένα μικρό σουπερμάρκετ στη βόρεια Γαλλία, πρόσθεσε η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Video ντοκουμέντο: Η στιγμή του μακελειού στο εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών

Πέθανε ο Βέλγος που τραυματίστηκε έξω από το Εβραϊκό Μουσείο

Βέλγιο: Ισραηλινοί τουρίστες δύο από τα τρία θύματα τις επίθεσης

Συνελήφθη ένας ύποπτος για το μακελειό στις Βρυξέλλες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε